Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Doar o minune

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    "Doar o minune ar mai putea face ca PDSR sa nu cistige alegerile generale din acest an". Aceasta e concluzia majoritatii analistilor din Romania care au participat recent la o dezbatere organizata de Institutul de Studii Liberale, o fundatie infiintata de PNL. Se intimpla rar in istoria unei democratii ca o batalie electorala sa fie transata cu atita timp inainte de momentul in care rezultatul ei oficial urmeaza sa fie cunoscut. De aproape un an de zile, graficul procentajelor electorale arata hidos si amenintator. Un "cirnat" de voturi potentiale pentru un singur partid, PDSR, alaturi de o multime de "pitici" politici, incepind cu CDR, ApR s.a.m.d.
    In teoria sistemelor de partide, o asemenea situatie pe cale de a fi confirmata prin alegeri e o aberatie. Nu se incadreaza in nici o tipologie. Avem de-a face, practic, cu un sistem complet dezechilibrat, in care un singur partid se afla in situatia potentiala de a dicta orice aranjament politic ulterior alegerilor propriu-zise. Un cvasimonopol partinic. Si aceasta risca sa se intimple in Romania dupa zece ani de exercitiu democratic.
    Nicaieri in Europa Centrala si de Est, exceptind spatiul CSI, nu se mai intimpla asa ceva. Mai ciudat si poate mai grav e ca acest cvasimonopol ar putea fi exercitat de un partid care s-a mai aflat destul de multi ani la putere. Cu alte cuvinte, nici macar nu se poate vorbi de o noutate sau de o asa numita revolutionare a sistemului, in care o forta politica "virgina" capitalizeaza nevoia unei schimbari de profunzime a societatii. E vorba de o restauratie care, prin datele ei brute, respectiv procentele electorale, tinde sa redea "fostilor" un credit chiar mai mare decit l-au avut in trecutul lor glorios.
    Ajunge cu lamentatia. Pina la urma, asta-i realitatea si de la ea trebuie sa pornim. Dupa parerea noastra, acceptind concluzia analistilor citata mai sus, daca mai e ceva de facut pina la alegerile din aceasta toamna, aceasta vizeaza doar "sanatatea" sistemului nostru politic. Cu alte cuvinte, grija noastra nu trebuie sa mai fie cum poate fi invins PDSR si cu atit mai putin cum poate un partid sau altul sa mai cistige niste voturi, ci cum poate fi echilibrat sistemul in asa fel incit el sa permita si dupa alegeri o functionare democratica a societatii.
    Dar ceea ce se intimpla in ultima vreme nu pare sa lase nici o sansa unei astfel de dezvoltari. Evident, responsabilitatea pentru atingerea acestui, sa-i spunem, tel apartine principalilor actori ai actualei puteri. Ei sint adversarii de drept ai "monopolistului" PDSR si deci ei poarta raspunderea principala pentru o eventuala deraiere a sistemului nostru politic. Dar cum poti cere unui partid sau altul sa se gindeasca la asa ceva? Principalele noastre partide sint nascute si s-au dezvoltat in acest sistem si e oarecum impotriva naturii sa le pretinzi tocmai lor sa militeze pentru ceva care le neaga propria biografie. E prea mult intr-o tara in care rar se gindeste mai departe de ziua de miine.
    Asa cum s-a sesizat deja de citva timp, principala grija a partidelor aflate la putere, cu exceptia PNT-CD care nu mai poate emite pretentii, e sa-si asigure un loc in viitoarea guvernare alaturi de PDSR. Criza Babiuc si tot ce se profileaza in continuare la nivelul relatiilor din cadrul coalitiei arata ca aceasta e singura strategie luata serios in calcul. Daca lucrurile vor evolua in acest sens, nu-i exclus sa asistam in final la una dintre cele mai mari pacaleli politice din ultimii zece ani. In sociologie i se spune efect pervers. E vorba de acea situatie in care, desi toti urmaresc acelasi obiectiv, actiunile lor au ca efect cumulat un rezultat contrar. In cazul nostru, s-ar putea ca partidele din coalitie, actionind doar in scopul de a-si asigura un loc in viitoarea guvernare alaturi de PDSR, sa se trezeasca in situatia in care nu vor mai fi nici macar in viitoarea Opozitie. Adica in Parlament. E cazul PD, PNL si PSDR. Mult mai profitabil pentru toate acestea, luate individual, ar fi fost sa coopereze. Se pare insa ca sistemul nostru politic nu le mai permite, condamnindu-le sa actioneze chiar impotriva propriilor interese. Desi calculele pe care si le fac pot fi, si probabil ca sint, perfect rationale.
    Oricum, ne aflam, cel putin teoretic, in fata unei situatii interesante. S-ar putea ca anul 2000 sa ne aduca surprize mult mai interesante si rezultate mult mai spectaculoase decit faptul ca PDSR va cistiga alegerile cu o majoritate covirsitoare. Nu-i exclus sa asistam chiar la inceputul destramarii actualului sistem politic si, implicit, partinic.(Pavel LUCESCU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri