Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Doi tari

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    La un moment dat, Vladimir Putin a fost intrebat de un ziarist daca va expune in noul sau birou de premier portretul presedintelui Dimitri Medvedev, dupa producerea rocadei dintre cei doi, pe 7 mai. „Nu am nevoie sa fac plecaciuni in fata portretului sau, exista alte cai pentru a construi o relatie", a raspuns Putin.

    Intrebarea despre tablou este doar una din multele modalitati de a sugera situatia complicata in care se va gasi Rusia dupa instalarea puterii bicefale. Iar raspunsul lui Putin arata ca nimic nu este sigur. Imensul stat rus va fi condus in acelasi timp de un premier cu pretentii monarhice, l-am numit pe Putin, care se bucura acum de o popularitate exceptionala, si de protejatul acestuia, Medvedev, care preia, cu ajutorul decisiv al lui Putin, pozitia atotputernica de presedinte. Pina cind va functiona relatia dintre cei doi? Cit va accepta Medvedev rolul de subordonat informal al lui Putin in conditiile in care are toate pirghiile legale pentru a deveni singurul sef din Rusia? Cum va reactiona noul presedinte daca economia va merge prost din cauza guvernului? Ce va face Medvedev daca va fi deranjat de apropiatii lui Putin? Iata doar citeva intrebari din sutele de acest fel care privesc viitorul puterii din Rusia.

    Deocamdata, pare simplu. Admiratia si loialitatea lui Medvedev fata de Putin nu pot fi puse la indoiala pe termen scurt. Observatorii atenti au notat ca presedintele ales vorbeste la fel, cu aceeasi intonatie, ca presedintele in exercitiu, are o gestica similara si se imbraca la fel. Noul presedinte ii datoreaza totul lui Putin. Mihail Kasianov, premier intr-o perioada in care viitorul presedinte lucra pentru Putin la Kremlin, nu a putut sa spuna, atunci cind a fost rugat sa-si spuna parerea despre Medvedev, decit atit: „Este un birocrat ca oricare altul". Intr-adevar, Medvedev nu se remarca deocamdata prin nimic, desi nu-i lipseste nici educatia, nici inteligenta si nici experienta. De altfel, nici despre Putin nu se putea spune mare lucru atunci cind a fost „uns" presedinte de Boris Eltin si, iata, astazi, a ajuns stapinul de necontestat al Rusiei. Medvedev a beneficiat de acelasi procedeu al ungerii cvasi-monarhice si, ca urmare, alegerile prezidentiale din 2 martie a.c. au fost o sarada.

    Constitutia rusa a fost construita astfel incit sa acorde presedintelui in functie puteri exceptionale. Dupa cum spunea un analist rus, „functia de presedinte face puternic chiar si un om politic slab". Asadar, Medvedev va fi condamnat sa devina puternic, indiferent de calitatile individuale. In plus, practica puterii in cadrul statului rus, din timpul lui Eltin si Putin, ca sa nu mai vorbim de traditia sovietica, a creat un model hiper-centralist in care toate deciziile importante sint asteptate de la Kremlin. Nu exista precedente de bicefalism, de coabitare, asa incit sistemul va trece prin socuri serioase daca va trebui sa divida puterea. Riscul este chiar sa se ajunga la un soi de haos autoritar, pentru ca, pina acum, existau mai multe clanuri si grupuri de interese - servicii secrete, tehnocratia liberala, moderatii, pragmaticii samd - care se raportau la un singur centru, iar acum s-ar putea sa se regrupeze dupa cei doi detinatori ai puterii, daca intre ei vor interveni defectiuni.

    Medvedev promite fidelitate fata de creatorul sau. Putin este destul de sigur pe el, dar isi ia masuri de precautie. Recent, a acceptat sa preia conducerea partidului Noua Rusie, partidul prezidential care domina autoritar Duma de Stat cu 315 din cele 450 de locuri ale legislativului. Sa nu trecem cu vederea faptul ca Duma poate modifica Constitutia, ca aproba premierul propus de presedinte sau ca are o multime de alte atributii care, intr-un context diferit de cel de acum, pot deveni importante in lupta pentru putere. In curind, premierul va prelua controlul asupra reprezentantilor regionali ai presedintelui in regiuni, masura inscrisa in aceeasi logica de a contrabalansa puterea prezidentiala.

    Primul an de coabitare va fi decisiv. Pina acum, in Rusia exista traditia ca presedintele sa fie responsabil pentru lucrurile bune care se intimpla in tara, iar premierul de cele rele. In mod sigur, Putin va dori sa intrerupa aceasta traditie, sa vedem insa ce va vrea si Medvedev. Intr-un an de zile cel tirziu, ne vom lamuri daca Medvedev are planuri de putere personale si daca Putin va accepta sau nu sa fie vioara a doua.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri