Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Doua din trei

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Ne asteapta o vreme a aliantelor. Semnele din politica arata destul de clar ca, in viitorul foarte apropiat, Romania va mai avea doar trei partide parlamentare importante: PD-L, PSD si PNL. (Nu iau in calcul si UDMR, deoarece cele cinci procente ale formatiunii lui Marko Bela s-ar putea sa nu-i mai confere nici un fel de putere pe scena politica). Cum este greu de crezut ca oricare dintre cele trei partide de mai sus va mai trece de 40% in alegeri, orice viitor guvern va trebui alcatuit printr-o alianta a doi dintre cei trei actori politici importanti. Or, cu cit se rezolva mai devreme formula colaborarilor, cu atit mai repede poate fi transata victoria in alegeri.

    Despre alianta PSD - PNL s-a facut deja vorbire foarte recent. O intilnire secreta (vorba vine) dintre Tariceanu si Geoana a lasat usa deschisa unei atari colaborari.

    Oricum, la o alta scara insa, ea a existat si pina acum. Liberalii au devenit prea mici pentru a mai spera intr-un succes la viitoarele alegeri (locale si generale), astfel incit mina intinsa de PSD nu este de respins ab initio. La fel, pesedistii stiu bine ca cele aproximativ 10-12 procente ale liberalilor pot permite PSD sa treaca in fata PD-L. Acest spor de voturi se poate dovedi benefic si la locale, unde alesii pesedisti se pot impune mai usor in fata contracandidatilor, dar si la generale. Merita sa negociezi pentru ele.

    De altfel, PSD forteaza alegeri generale anticipate (dar nu neaparat printr-o motiune de cenzura) si suprapunerea acestora peste locale tocmai pentru a obliga PNL sa i se alature. Trocul pare simplu (dau exemplul judetului Iasi): tu ma ajuti sa iau din nou municipiul Iasi, eu te ajut sa iei Pascaniul; eu iti dau Tirgu Frumos, tu imi lasi Hirlaul; eu te ajut sa cistigi iarasi la Miroslava, tu ma sprijini sa cistig din nou la Letcani etc. Sa fie o intimplare ca, la Iasi, liberalii nu-l mai ataca deloc pe Ghoerghe Nichita? O matematica simpla arata ca foarte multe localitati (chiar si acolo unde sint primari pedelisti) ar putea fi cucerite prin acest tip de parteneriat. Iar aceeasi socoteala este la fel de valabila si in cazul alegerilor generale (indiferent daca vom avea sau nu vot uninominal): PSD plus PNL poate intrece usor PD-L.

    Un oarecare risc ar putea proveni din reactia electoratului pur liberal fata de aceasta alianta. Cei care promiteau o lege a lustratiei si care au initiat procesul de condamnare a comunismului bat palma acum chiar cu cei vizati de aceste initiative. Ce vor zice alegatorii (pur) liberali? Cu Basescu sau cu Iliescu? Tragica dilema.

    Pe de alta parte, colaborarea dintre PD-L si PSD pare mai degraba imposibila. Ex-democratii nu s-au inteles cu pesedistii nici cind acestia se aflau in zodia Geoana. Sa apara mai multe punti de legatura intre cele doua partide acum, cind cuplul Nastase - Iliescu tinde sa preia din nou PSD? Greu de crezut. Apoi, cresterea PD-L s-a datorat tocmai politicii foarte agresive duse la adresa PSD. O revizuire a acestei strategii poate avea drept urmare prabusirea formatiunii lui Emil Boc. Si decaderea lui Traian Basescu.

    A treia alianta - cea dintre PD-L si PNL - nu trebuie exclusa din start. Ce a fost ieri mai poate fi o data si miine. Politica romaneasca este plina de astfel de reveniri. O Alianta D.A. "reincarcata" ar putea da definitiv lovitura de gratie PSD. Pesedistii nu mai rezista patru ani in opozitie. Mai mult, ea pare mai "corecta politic", de vreme ce, macar la nivel declarativ, PD-L si PNL se descriu drept partide de dreapta, in timp ce PSD se doreste un partid de stinga.

    Dar cheia acestei posibile colaborari sta tot in scrutinul pentru locale. Vor accepta, oare, candidatii liberali sa faca jocul PSD sau vor ataca "pe bune" in campania electorala? Se va respecta in teritoriu ceea ce se va decide la centru? Mai rezista grupul Tariceanu in fruntea PNL? Sau, imediat ce o eventuala motiune de cenzura ar dobori actualul Cabinet, in PNL se vor scoate toate sabiile din teaca? Iata doar citeva intrebari ale caror raspunsuri anunta deja cistigatorii pe 2008.

    Asadar, care este formula cu cele mai mari sanse de victorie in acest an electoral: PNL - PSD, PD-L - PSD sau PD-L - PNL?


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri