Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

FMI, exportator de securitate regionala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    De aceasta data insa, Zervoudakis a sosit in Romania cu aproape o luna mai devreme. Semn ca guvernul roman isi face, silitor, temele pe care le-a lasat singur restante, dar si ca nu acesta este criteriul unic care ii indeamna pe finantistii lumii sa se grabeasca in a ajunge la Bucuresti. Foarte posibil, exista o alta ratiune, care dubleaza interesul Romaniei in a obtine citeva sute de milioane de dolari de la Fond (bani cu care, si asa, nu se poate restructura o economie) si cel al FMI, de a finanta o economie in cadere. Probabil ca undeva, intre statele care sustin financiar Fondul, s-a produs un declic, care a inclus si tara noastra in seria celor care trebuie tratate ceva mai mult decit din prisma unor calcule economice reci. Graba FMI in a continua negocierile cu Romania poate fi interpretata ca un semn ca statele care au ceva greutate la Fond, cel putin in ceea ce priveste cota de participare si numarul voturilor aferente, sint interesate in a trimite dolari in Romania. Si poate ca nu intimplator, statele care au astfel de greutate si care decid politicile financiare ale Fondului sint in marea lor majoritate implicate in bombardamentele din Iugoslavia. Faptul ca tarile NATO detin exact 49,98 procente din voturile in board-ul FMI poate fi un indiciu ca FMI se grabeste a finanta Romania si din considerente de ordin de strategie de securitate europeana. Ca in spatele vizitei lui Zervoudakis se afla, probabil, interesul NATO de a preveni extinderea instabilitatii in regiunea limitrofa Serbiei, si nu doar ratiunea reformelor pe care guvernul le-a clintit, in sfirsit, din loc.
    Precum si Rusia, Romania are nevoie de FMI. Dar, daca in cazul Rusiei, cu cit vin mai tirziu banii de la FMI, cu atit este mai bine pentru interesul Aliantei Nord-Atlantice de a-si continua netulburata interventia in Yugoslavia, in cazul Romaniei situatia este inversata. Cu cit banii vin mai repede, cu atit mai bine: reforma poate continua, fara gripaje majore si cu un risc mai mic de a produce explozii sociale. Aceasta, desigur, daca toti cei care fac politica in mod semnificativ in Romania prind ideea ca nu e timpul, acum, pentru agitatie inutila. Din pacate insa, anumiti sindicalisti au ajuns printre cei care conteaza in politica romaneasca. Din pacate, pentru ca ei nu inteleg prea multe din ceea ce vor sa faca. (Sergiu UNGUREANU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri