Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Fotbal, politica si finante

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Dupa infringerea suferita de nationala Ungariei simbata, in Georgia, in preliminariile Campionatului Mondial, misiunea fotbalistilor romani se anunta mult mai usoara, fiind evident ca numai un ghinion crunt ar mai putea impiedica echipa lui Hagi sa prinda locul al doilea in grupa si sa intre in barajul de calificare pentru turneul final de anul viitor. Considerind aceasta problema ca si inchisa (in ciuda emotiilor inerente pe care ni le provoaca meciul de miercuri, de la Budapesta), putem sa zabovim citeva clipe asupra a ceea ce s-ar putea intimpla la baraj. FIFA ne-a facut serviciul de a alcatui deja „tintarul" meciurilor de la baraj, facindu-ne cunoscut ca vom intilni la baraj pe ocupanta locului secund din grupa I, adica una din patru: Rusia, Iugoslavia, Slovenia sau Elvetia.
    Primele comentarii din tabara nationalei dupa aceasta tragere la sorti au fost destul de favorabile, lucru normal, daca tinem cont ca, in alte variante, ne-am fi putut trezi cu adversari ca Portugalia, Germania sau Ucraina. In ceea ce priveste pe posibilele ocupante ale locului secund din grupa I preliminara, se poate spune ca Slovenia si Elvetia sint adversari accesibili, in fata carora am porni favoriti, iar Rusia si Iugoslavia nu au cu ce sa ne sperie, chiar daca traditia intilnirilor directe cu aceste reprezentative nu ne este favorabila. Dincolo de valoarea si palmaresul echipei pe care o vom intilni in cele din urma la barajul din noiembrie, ar fi interesant sa facem citeva calcule care sa tina mai putin cont de ceea ce se va intimpla pe teren si sa se refere la factorii extra-sportivi care ar putea influenta aceasta disputa.
    Campionatul Mondial de Fotbal este nu numai cel mai important eveniment sportiv al lumii, dupa Jocurile Olimpice, dar si o afacere de proportii care s-a dezvoltat intr-un mod greu de imaginat in ultimii ani. Componenta economica este foarte importanta atit pentru gazde, care nu concep sa inregistreze pierderi in momentul intocmirii bilantului financiar al unei asemenea competitii, cit si pentru forul organizator, in cazul de fata FIFA, stiut fiind ca beneficiile obtinute la Mondiale constituie „motorul" principal pentru intretinerea altor activitati mai putin productive ale forului conducator al fotbalului mondial. Desi nimeni nu recunoaste acest lucru, FIFA are destule pirghii pentru a influenta, macar intr-o oarecare masura, numele echipelor calificate la Mondiale si a-si asigura o reteta economica cit mai aproape de maximul posibil. E vorba de modul de delegare a arbitrilor la meciurile de baraj, de posibilele sicane (vizibile ori nu) in cazul anumitor echipe sau pur si simplu de exprimarea unor simpatii fatise pentru o tabara ori alta.
    Nu e prea greu sa ne amintim de faptul ca in mai multe rinduri organizatorii unor turnee finale de Campionate Mondiale ori Europene din ultimii ani au strimbat din nas aflind ca printre echipele calificate se afla Romania. Nationala noastra nu este una dintre cele care poate aduce cistiguri financiare insemnate tarii gazda, atita timp cit suporterii romani sint prea saraci pentru a calatori in strainatate, iar oferta televiziunilor nu este una foarte generoasa in cazul jocurilor „tricolorilor". Nu este doar cazul Romaniei, ci, in general, al echipelor din Estul Europei si din Africa. Probabil ca daca organizatorii unui Campionat Mondial ar putea alege ce echipe sa invite la turneul final, ar chema doar reprezentative din Europa de Vest, carora le-ar alatura, probabil, pe cele ale Japoniei si Statelor Unite, echipe cu real „potential economic". Din acest punct de vedere, poate ca ar fi de dorit sa ajungem sa jucam la baraj cu Slovenia ori Iugoslavia. Sint tari care nu pot „oferi" nimic in plus fata de noi la capitolul eventualelor cistiguri financiare pentru organizatorii CM, ba, dimpotriva, probabil ca multi ar dori sa-i lase pe sirbi acasa, cunoscut fiind faptul ca acestia au una dintre cele mai violente si turbulente galerii din lume. Elvetia ar fi cea mai putin avantajoasa varianta (doar gindindu-ne ca sediul principalelor organisme ale fotbalului mondial se gasesc la Zürich), dar nici un baraj cu Rusia n-ar fi foarte de dorit. In fata unei echipe care n-a mai fost prezenta la ultimele turnee finale ale Campionatelor Mondiale si Europene si care dispune de un potential financiaro-politic foarte important pentru a crea presiunile necesare, ar trebui sa fim cu mult mai buni ca ei ca sa-i dovedim.
    Ion TEODOR

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri