Idei cu swing - Alex VASILIU
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Idei cu swing - Alex VASILIU

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Se poate si pentru jazz. Ma obisnuisem cu ideea ca muzicienii si fanii sortiti jazzului vor ramine in eternul si familiarul underground. Federatia romana de jazz, la care au visat prin '65-'66 cei din "garda veche" (Dan Mindrila, Johnny Raducanu and comp), era sa devina realitate in ianuarie '90. A fost ceva ciudat sa-mi trec pasii prin scena goala a revolutiei, dupa cele ce am vazut la televizor. Priveam zidurile innegrite, urmele de gloante, soldatii si ma-ntrebam daca ma simt altfel decit in martie '77. Nici atunci, la jumatate de ora dupa cutremur, inaintind spre acelasi centru, nu-mi venea sa cred. Ce rost au amintirile acum? De ce le pun in relatie cu seara de 20 martie 2003? Poti sti? Nu le-am dorit, nu le-am stimulat. In ianuarie '90, incercarea de a infiinta Federatia n-a reusit. Ne cunosteam de-atita timp, ne intilneam la Sibiu, la Brasov, la Costinesti si ne simteam, repet, intr-un underground minunat. Nicaieri nu era ca acolo si nimeni din afara nu-ntelegea (mai bine, multi nu stiau) ce se-ntimpla acolo. Dar Federatia visata nu s-a facut. N-a fost sa fie.
  Dupa 13 ani, s-a intimplat o minune mai mica: prima gala a premiilor de jazz. Pe anul 2002. Sigur, muzicienii si-au vazut, din '90 pina azi, de drumurile lor. Pina in America, pina in Germania (unii s-au intors), pina la Cluj, Iasi, Brasov si iar la Bucuresti. Au compus, au cintat, au fost in turnee, au inregistrat discuri. Care cum a putut. Cd-urile adunate pina azi reflecta o zbatere, un efort, o tenacitate pilduitoare. La fel (uneori chiar mai mult) s-au chinuit promotorii, organizatorii de concerte si festivaluri. Umblind de-a oarba dupa bani. Uneori i-au gasit. Cum? Decit sa rasucesc cutitul in rana, prefer sa ma bucur la amintirea primei gale a premiilor de jazz. Au organizat-o Societatea Romana de Radiodifuziune si Ministerul Culturii. Alexandru Sipa a fost realizatorul. Ce placere sa-l revad pe maestrul Dumitru Capoianu, compozitorul cu pana sprintara, omul cu vorba sugubeata si privirea inocent-inselatoare. Sau pe infatigabilul Virgil Mihaiu al Clujului. Ori pe sine qua non-ul oricarei intruniri de jazz din orice locsor al tarii - vesnic tinarul "Mosu".
  Juriul s-a gindit la aproape toate faptele de jazz ale anului trecut.
  Gala a inceput, bineinteles, cu premiul pentru blues, pentru ca blues-ul e una din radacinile jazzului. Bigbandul Radio a inregistrat cd-ul "Let the Good Times Roll". Era nevoie de un astfel de disc in Romania, inregistrarile sint bine facute, ansamblul a sunat excelent in seara de 20 martie, iar dirijorul si trombonistul Tom Smith i-a dat un sound mai pronuntat american. Abia astept sa il ascult in mai, la Iasi.
  Marius Vernescu a luat premiul pentru cea mai valoroasa performanta externa. El a cistigat premiul I la concursul organizat sub egida cunoscutului festival de la Montreux - Elvetia, categoria "pian solo". Un tinar cu o imaginatie melodica si armonica, stapinind o tehnica stralucitoare. Mi-am amintit de inregistrarile primilor "mari" in pianistica de jazz romaneasca si internationala: Iancsi K?r?ssy, Eugen Ciceu. K?r?ssy a ramas activ in 2002, cintind mult in tara si peste hotare. Premiul pentru cel mai valoros muzician de jazz al diasporei romane i se cuvenea de mult.
  Premiul pentru cea mai valoroasa realizare discografica pe 2002 a fost acordat lui Romeo Cozma si trio-ului Maria Raducanu - Vlaicu Golcea - Sorin Romanescu. Optiuni stilistice diferite ca autori si interpreti au implicat momente muzicale de aleasa tinuta muzical-artistica, de intensa vibratie emotionala. In inregistrari si, mai ales, pe scena.
  Premiul pentru debut l-a meritat "New Academic Jazz Quartet" din Bucuresti.
  Premiul special al juriului a incununat 28 de ani de iubire pentru jazz. Ani care au insemnat repetitii, concerte, festivaluri, turnee in tara si in lume (pina in America de Nord), o neinfrinta lupta pentru nou, iconoclast, spectaculozitate muzical-scenica. Totul in relatie cu traditiile romanesti, balcanice sau armenesti. In doua cuvinte: Harry Tavitian.
  Spirit novator au dovedit si membrii grupului "Aievea". Alte argumente ale inovatiei fiind, pe linga instrumentele clasice, claviaturile electronice si proiectiile video.
  Johnny Raducanu este detinatorul premiului de excelenta. Il veti putea reintilni din nou la Iasi, peste putin timp.
  In mod firesc, publicistica de jazz n-a putut fi omisa. Anul acesta, premiul s-a acordat revistei "Steaua" din Cluj, unde apar (din 1990 incoace) multe pagini despre jazz coordonate, scrise de poetul si eseistul Virgil Mihaiu. In prezentarile din presa scrisa si in emisiunile radio-televizate s-a mentionat ca doar cotidianele "Ziarul de Iasi" si "Independent" mai reusesc performanta publicarii permanente a unor rubrici consacrate muzicii clasice a secolului XX - jazzul.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Ce au în comun PNRR-ul, reforma pensiilor şi procurorul Giorgiana Hosu

  Dan CONSTANTIN

  Ce au în comun PNRR-ul, reforma pensiilor şi procurorul Giorgiana Hosu

  Nu uitaţi să munciţi, zi de zi, pensiile speciale nu se plătesc singure!

  Filmuletul zilei

  opinii

  Progresism

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Progresism

  „Am cerut diversificarea noţiunilor admirative de la un referat la altul. Nu doream monotonie. Astfel, notabil ajungea uneori respectabil, alteori onorabil. Ce să vedeţi? Două fete m-au reclamat la CND pentru discriminare! Cea cu onorabil zicea că notabil o pune, semantic, pe locul al doilea, iar aia cu respectabil susţinea că ar fi tratată arogant. Culmea, toţi studenţii au aderat la petiţia lor, iar eu am fost amendat şi suspendat din funcţia de decan! Cine se cred gagicuţele astea, domnule profesor? Revenim la examene! Le sparg!”

  Miracolul moştenit - muzica şi creierul

  Bogdan ILIESCU

  Miracolul moştenit - muzica şi creierul

  Music is the last surviving form of magic./ Muzica este ultima formă de magie care ne-a rămas. autorul

  Metastazele democraţiei

  Florin CÎNTIC

  Metastazele democraţiei

  Una dintre marile enigme ale corpului uman e mecanismul prin care celulele vii se dau peste cap şi în loc să genereze în continuare viaţă încep să se adune în tumori maligne care duc la distrugerea completă a organismului. Acest proces ciudat poartă numele de cancer.

  pulspulspuls

  Iar ne-a luat Mihăiţă de papagali? Sau sunt doar aburi de dimineaţă?

  Iar ne-a luat Mihăiţă de papagali? Sau sunt doar aburi de dimineaţă?

  Băbăeţ, asta ca să intrăm în limbajul de şuetă la bere, voi aţi observat că premarele Mihăiţă îi tratează pe ieşeni la mişto parcă mai dens decât o făcea până la alegeri? 

  Caricatura zilei

  Bloc la cimitir

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.