Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Idei cu swing - Alex VASILIU

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Se poate si pentru jazz. Ma obisnuisem cu ideea ca muzicienii si fanii sortiti jazzului vor ramine in eternul si familiarul underground. Federatia romana de jazz, la care au visat prin '65-'66 cei din "garda veche" (Dan Mindrila, Johnny Raducanu and comp), era sa devina realitate in ianuarie '90. A fost ceva ciudat sa-mi trec pasii prin scena goala a revolutiei, dupa cele ce am vazut la televizor. Priveam zidurile innegrite, urmele de gloante, soldatii si ma-ntrebam daca ma simt altfel decit in martie '77. Nici atunci, la jumatate de ora dupa cutremur, inaintind spre acelasi centru, nu-mi venea sa cred. Ce rost au amintirile acum? De ce le pun in relatie cu seara de 20 martie 2003? Poti sti? Nu le-am dorit, nu le-am stimulat. In ianuarie '90, incercarea de a infiinta Federatia n-a reusit. Ne cunosteam de-atita timp, ne intilneam la Sibiu, la Brasov, la Costinesti si ne simteam, repet, intr-un underground minunat. Nicaieri nu era ca acolo si nimeni din afara nu-ntelegea (mai bine, multi nu stiau) ce se-ntimpla acolo. Dar Federatia visata nu s-a facut. N-a fost sa fie.
    Dupa 13 ani, s-a intimplat o minune mai mica: prima gala a premiilor de jazz. Pe anul 2002. Sigur, muzicienii si-au vazut, din '90 pina azi, de drumurile lor. Pina in America, pina in Germania (unii s-au intors), pina la Cluj, Iasi, Brasov si iar la Bucuresti. Au compus, au cintat, au fost in turnee, au inregistrat discuri. Care cum a putut. Cd-urile adunate pina azi reflecta o zbatere, un efort, o tenacitate pilduitoare. La fel (uneori chiar mai mult) s-au chinuit promotorii, organizatorii de concerte si festivaluri. Umblind de-a oarba dupa bani. Uneori i-au gasit. Cum? Decit sa rasucesc cutitul in rana, prefer sa ma bucur la amintirea primei gale a premiilor de jazz. Au organizat-o Societatea Romana de Radiodifuziune si Ministerul Culturii. Alexandru Sipa a fost realizatorul. Ce placere sa-l revad pe maestrul Dumitru Capoianu, compozitorul cu pana sprintara, omul cu vorba sugubeata si privirea inocent-inselatoare. Sau pe infatigabilul Virgil Mihaiu al Clujului. Ori pe sine qua non-ul oricarei intruniri de jazz din orice locsor al tarii - vesnic tinarul "Mosu".
    Juriul s-a gindit la aproape toate faptele de jazz ale anului trecut.
    Gala a inceput, bineinteles, cu premiul pentru blues, pentru ca blues-ul e una din radacinile jazzului. Bigbandul Radio a inregistrat cd-ul "Let the Good Times Roll". Era nevoie de un astfel de disc in Romania, inregistrarile sint bine facute, ansamblul a sunat excelent in seara de 20 martie, iar dirijorul si trombonistul Tom Smith i-a dat un sound mai pronuntat american. Abia astept sa il ascult in mai, la Iasi.
    Marius Vernescu a luat premiul pentru cea mai valoroasa performanta externa. El a cistigat premiul I la concursul organizat sub egida cunoscutului festival de la Montreux - Elvetia, categoria "pian solo". Un tinar cu o imaginatie melodica si armonica, stapinind o tehnica stralucitoare. Mi-am amintit de inregistrarile primilor "mari" in pianistica de jazz romaneasca si internationala: Iancsi K?r?ssy, Eugen Ciceu. K?r?ssy a ramas activ in 2002, cintind mult in tara si peste hotare. Premiul pentru cel mai valoros muzician de jazz al diasporei romane i se cuvenea de mult.
    Premiul pentru cea mai valoroasa realizare discografica pe 2002 a fost acordat lui Romeo Cozma si trio-ului Maria Raducanu - Vlaicu Golcea - Sorin Romanescu. Optiuni stilistice diferite ca autori si interpreti au implicat momente muzicale de aleasa tinuta muzical-artistica, de intensa vibratie emotionala. In inregistrari si, mai ales, pe scena.
    Premiul pentru debut l-a meritat "New Academic Jazz Quartet" din Bucuresti.
    Premiul special al juriului a incununat 28 de ani de iubire pentru jazz. Ani care au insemnat repetitii, concerte, festivaluri, turnee in tara si in lume (pina in America de Nord), o neinfrinta lupta pentru nou, iconoclast, spectaculozitate muzical-scenica. Totul in relatie cu traditiile romanesti, balcanice sau armenesti. In doua cuvinte: Harry Tavitian.
    Spirit novator au dovedit si membrii grupului "Aievea". Alte argumente ale inovatiei fiind, pe linga instrumentele clasice, claviaturile electronice si proiectiile video.
    Johnny Raducanu este detinatorul premiului de excelenta. Il veti putea reintilni din nou la Iasi, peste putin timp.
    In mod firesc, publicistica de jazz n-a putut fi omisa. Anul acesta, premiul s-a acordat revistei "Steaua" din Cluj, unde apar (din 1990 incoace) multe pagini despre jazz coordonate, scrise de poetul si eseistul Virgil Mihaiu. In prezentarile din presa scrisa si in emisiunile radio-televizate s-a mentionat ca doar cotidianele "Ziarul de Iasi" si "Independent" mai reusesc performanta publicarii permanente a unor rubrici consacrate muzicii clasice a secolului XX - jazzul.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri