Indulgenta pentru Comisia Europeana
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 26.09.2021

Indulgenta pentru Comisia Europeana

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Un discurs anual asupra "Starii Uniunii" (Europene), rostit de presedintele Comisiei la Strasbourg, in plenul Parlamentului European, este in mod cert o idee buna. Este nevoie de transparenta si de cit mai multa responsabilitate la virf, mai ales in conditiile in care criza economica si lipsa de coordonare intre membri au influentat negativ functionarea UE in ultimele douasprezece luni - respectiv, in primul an al actualei legislaturi. Faptul ca discursul de martea trecuta a  provocat dezbateri in rindurile clasei politice comunitare este, din acest punct de vedere, un semn incurajator.

  Putem trece repede peste o intrebare preliminara: cine trebuia sa sustina acest discurs? Celalalt posibil candidat, in afara d-lui  Barroso, era presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, iar unele voci avizate (politice si jurnalistice) au sugerat ca cea de-a doua varianta ar fi fost preferabila, s-ar fi incadrat mai bine in spiritul tratatului de la Lisabona. Discutia e complicata si ar trebui sa porneasca de la definirea regimului politic al UE, dar aici putem observa ca noutatile importante si initiativele vin de la Comisie, iar controlul parlamentar se exercita preponderent tot asupra Comisiei.

  Se putea banui ca presedintele Barroso va recurge la fraze sonore, care sa fie preluate usor de mass media. "Uniunea Europeana a supravietuit crizei", respectiv "fie inotam impreuna, fie ne scufundam separat" reprezinta, probabil, cele mai bune exemple. Politician abil, seful Comisiei ne invita sa ne axam nu atit asupra dificultatilor anului 2010, cit asupra eforturilor de a gasi solutii: "Am oferit multe dintre raspunsurile necesare: in privinta asistentei necesare pentru statele-membre confruntate cu situatii exceptionale, in privinta guvernantei economice, a reglementarii in domeniul financiar, a cresterii economice si a locurilor de munca".

  Linia generala a discursului a dat-o nevoia de stabilitate economica in interiorul Uniunii. Desigur, au fost parcurse si celelalte domenii obisnuite - de la profilul UE in politica externa si de aparare la problema energetica, de la asistenta pentru statele in curs de dezvoltare la actuala runda de negocieri comericale multilaterale, de la ajutoarele umanitare in situatii de criza la drepturile omului - nelipsind nici criticile indirecte (dar evidente) la adresa politicii franceze de repatriere a romilor originari din Romania si Bulgaria. Modul in care au fost integrate aceste preocupari intr-un text relativ succint poate fi apreciat, insa a fost evident ca presedintele Barroso a pus accentul pe aspectele de politica economica, incercind sa ofere mai multa speranta pentru viitor.

  In acest context, pornind de la cadrul definit in special de forul politic cel mai inalt, Consiliul European, seful Comisiei a cautat sa ilustreze plusurile activitatii executivului comunitar. Asa cum era de asteptat, s-a confruntat cu o serie de critici, in special din partea stingii socialiste. Extrem de sugestiva a fost  reactia liderului grupului socialist din PE, Martin Schulz: Comisia Barroso nu s-a implicat suficient de mult in solutionarea crizei grecesti si in prevenirea raspindirii ei, ceea ce a facut ca rolul principal sa revina "Directoratului" franco-german. A nu folosi intreg instrumentarul pus la dispozitie de tratate, intr-o perioada critica, ar aduce cu sine riscul ca integrarea sa-si piarda energiile, iar Uniunea sa (re)alunece intr-o stare pasiva, caracterizata de interminabile negocieri intre guverne.

  Au existat numeroase alte critici, pe coordonatele politice si nationale de acum cunoscute. Insa, exceptie facind "suspectii obisnuiti", marginali in cadrul Parlamentului European, fiecare grup politic semnificativ are macar citeva motive pentru a sustine, la aceasta ora, Comisia. Simplificind foarte mult argumentul, d-l Barroso urmareste in prezent o cale de mijloc, plusind acolo unde exista cit de cit un consens politic si incercind sa-i convinga pe sceptici ca traversam o perioada in care rolul Comisiei - spre exemplu, in initierea de legislatie pentru adincirea pietei unice si in monitorizarea noilor masuri de stabilitate economica - este atit de important, incit a torpila Comisia ar fi un gest sinucigas.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Fascinaţia şi corvoada Cupei

  Nicolae GRECU

  Fascinaţia şi corvoada Cupei

  Competiţia KO are farmecul ei, dar cu rezerve aduse de pe alte coclauri ori tineri crescuţi prin rizibilul „mentoring” e greu să te baţi chiar şi cu Văsălie de la Baia Mare.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Etimologicale pescăreşti (V)

  Eugen MUNTEANU

  Etimologicale pescăreşti (V)

  Speculaţiile etimologico-istorice continuă cu o discuţie despre denumirile vaselor moderne.

  Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

  pr. Constantin STURZU

  Metallica. Dar ce fel de monstru? (I)

  Kim Ung-Yong, supranumit "copilul-minune" şi "omul cu cel mai ridicat coeficient de inteligenţă de pe pământ", fost cercetător la NASA, a ales să se retragă, încă tânăr fiind, în ţara sa natală, Coreea de Sud, la o facultate din provincie, ca profesor. 

  La plimbare pe axa culturală (1)

  arh. Ionel OANCEA

  La plimbare pe axa culturală (1)

  Dacă parcurgi Iaşul de la Palatul Culturii până la ultimul rond al bulevardului Carol, intrat definitiv în memoria colectivă cu numele de Copou, oricât nerv critic ar avea cineva din partea locului sau de oriunde, trebuie să recunoască, să accepte, să admire personalitatea, duhul specific, farmecul oraşului. Axa aceasta nu este perfectă. În urbanism, indiferent unde în lume, nu există perfecţiune. Dar este vie, variată, dinamică. Este o poveste care se lipeşte de sufletul iubitor de oraş. Dacă reuşim să întregim povestea, să-i adâncim semnificaţiile, ea poate deveni un spaţiu cultural cu forţă de seducţie universală.

  pulspulspuls

  Iaca un partid şi pentru Gigi!

  Iaca un partid şi pentru Gigi!

  Pentru că tot e uichend şi, aşa cum am mai zis, nu vrem să vă mai amărâm pandemia cu acreala din politica actuală, am zis că, iată, să vă mai prezentăm şi fate ancorate în sinergia trecutului. 

  Caricatura zilei

  Victorie Cîțu

  Editia PDF

  Bancul zilei

  - Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.