Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

La ce e bun fotbalul

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Surprinde veselia cu care a fost primita retrogradarea Politehnicii de o buna parte a opiniei publice locale. Fie ca vorbim de politicieni, jurnalisti sau simpli bloggeri, multi s-au grabit sa califice esecul drept o veritabila izbavire. Considerentele aduse in discutie au fost dintre cele mai diverse, de la obisnuitele defulari cu iz politic pina la pledoarii imaginare pe tema antagoniei fotbal-cultura. In fine, mai toate argumentele au gravitat in jurul ideii ca bugetul local va fi in sfirsit degrevat de sumele "imense" care luau drumul Copoului. Daca motivele invocate emotional - a se citi politic - pot fi pina la un punct intelese, cele de ordin economic sint cel putin discutabile.

    Fotbalul nu mai este de mult un simplu joc sportiv, ci un fenomen social care, gestionat inteligent, antreneaza pe orizontala intreaga economie a unui oras. O investitie in echipa de fotbal - vezi cazul Clujului - genereaza in timp avantaje concrete pentru comunitatea locala. Gradul de profitabilitate este mai ridicat decit in cazul altor evenimente de masa. Meciul CFR-ului cu Chelsea a adus in orasul de pe Somes mai multi turisti straini decit toate editiile TIFF la un loc. Trebuie spus ca, in ciuda unui investitor privat, CFR a beneficiat de la municipalitate de sume comparabile cu cele primite de Poli Iasi. De altfel, Iasul s-a bucurat si el de avantajele unei echipe in prima divizie. Doar din drepturile de televizare a meciurilor au ajuns in oras sume echivalente cu cele atrase de Primarie din fonduri europene. Vorbim de bani reali, nu de investitii aflate in stadiul de proiect. Mii de suporteri au vizitat Copoul nu atrasi de Teiul lui Eminescu, ci insotindu-si formatia favorita. Pina si asfaltul crapat din virful Ciricului, numit emfatic Aeroport, a beneficiat de pe urma echipelor care au aterizat in dulcele tirg. Organizarea Cupei Romaniei la Iasi, putin probabila daca Poli ar fi inceput sezonul in divizia secunda, este poate cel mai bun exemplu despre cum fotbalul poate trezi la viata un oras.

    Dincolo de avantajele economice cuantificabile, Politehnica a fost in ultimii sase ani principalul vector de imagine al orasului. Timpul acordat de televiziunile nationale meciurilor de la Iasi a depasit spatiul care ne era alocat in stirile de la ora 5. Ne place sau nu, publicitatea oferita de fotbal unui oras depaseste ca amploare orice alt eveniment social sau cultural. Barcelona inseamna astazi Messi si apoi Gaudi, Milano respira prin Inter si AC Milan si abia apoi prin Festivalul de Moda, in vreme ce, pe nedrept poate, Vasluiul "exista" prin echipa lui Adrian Porumboiu si mai putin prin filmele fiului sau. Iasul avea si el nevoie de fotbal iar solutia finantarii echipei din bugetul local a fost, cel putin pentru un timp, justificabila.

    Promovarea si mentinerea Politehnicii Iasi in prima divizie este principalul proiect "economic" palpabil cu care se poate lauda primarul Nichita. Edilul a preluat echipa din divizia C si a adus-o de unul singur in prima divizie. Un proiect care a evoluat mediocru, dar care, spre deosebire de altele, a respirat vreme de sase ani. Un proiect laudabil, dar care in final a esuat lamentabil. Asa cum, pe buna dreptate, Nichita si-a asumat succesele Politehnicii, tot el este cel care trebuie sa-si asume esecul.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri