Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Meningita merge la scoala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Astazi, in judetele din nordul Moldovei, incepe un nou an scolar. Evenimentul, care este intotdeauna marcat de o anume emotie colectiva, se produce cu aproape doua saptamini mai tirziu decit in restul tarii. Acest fapt merita o serie de interogatii. Se stie ca intirzierea s-a datorat unui sir de epidemii, de la meningita la conjunctivita si hepatita virala, care au afectat grav populatia, indeosebi de virsta infantila, a acestei zone. Puteau fi prevenite acestea? De ce s-au produs ele tocmai in Moldova? Cine este vinovat de izbucnirea si raspindirea acestora? Este vorba, oare, de o intirziere generala a acestei regiuni a Romaniei in raport cu celelalte sau faptul este doar o intimplare?
    Este neindoielnic ca extinderea acestor epidemii se datoreaza unei stari sociale caracterizata prin saracie si indolenta generala, de la cetateni la administratia publica locala: o absenta a ceea ce numim in general civilizatie. Oricit ne-ar fi de greu, nu putem sa nu remarcam usor lipsa de igiena din jurul nostru. Dar mai ales lipsa de interes civic pentru aceasta. Rareori mai vedem pe cineva care sa se preocupe de cum arunca resturile sale alimentare. Iesenii par imbatati de ideea ca orasul lor ar fi cel mai curat din Romania, daca nu din sud-estul Europei. Si totusi in acest oras perfect a izbucnit si continua sa faca victime cea mai severa epidemie de meningita din ultimul timp. Aceasta inseamna fie ca la mijloc nu este decit un basm, fie ca se face curatenie intr-un mod inadecvat, ignorindu-se spatiile de la periferie.
    Oricare ar fi explicatia, pare evident ca primariile si celelalte autoritati locale au o mare responsabilitate in aceasta afacere. A trebuit sa vina meningita ca Primaria Iasului sa decida igienizarea riurilor Nicolina si Bahlui, probabil, principalele surse de infectie. A trebuit sa se umple spitalul de infectioase pentru a se relua peste tot apa rece. A fost nevoie de o alarma nationala pentru ca autoritatile sa incerce un efort educativ mai pronuntat. Totusi, in continuare, se cauta prin tomberoane, in magazine se vinde piine fara manusi, in multe restaurante este o proba de mare curaj sa intri pentru a minca ceva etc. Meningita va fi infrinta probabil numai de frig. Foarte posibil ca ea nu va prinde campania electorala, desi ar fi interesant sa vedem daca va trezi vreun interes din partea candidatilor si cetatenilor.
    A doua cauza majora a acestui val de epidemii este saracia. Lipsa de resurse face ca oamenii sa nu-si poata plati cheltuielile minime necesare pentru o buna igiena personala. Aceasta face din saracie o problema colectiva. Ea nu va putea fi reglata exclusiv la nivel local, dar autoritatile locale au unele posibilati si mai ales obligatia principala de a incerca sa faca ceva in acest sens. Primariile pot ajuta unele familii prin subventii, pot sprijini insertia sociala a unor categorii marginale, pot sprijini activitatea economica, dar mai ales ar trebui sa supravegheze foarte atent comportamentul regiilor care au monopol, cum sint cele de distributie a apei reci. Nu este normal ca in Iasi apa sa fie mai scumpa decit in Constanta. Ceva trebuie reglat. Se aude ca directorul de acolo, care, de altfel, este sprijinit de un partid care-si zice social-democrat, si-ar fi cumparat recent un nou celular de citeva zeci de milioane de lei. Oamenilor trebuie sa li se inculce datoria de a-si plati ceea ce consuma. Dar numai atit, nu mai mult.
    In fine, a treia cauza principala a "succesului" pe care l-a avut meningita in mai multe judete din estul tarii este modul in care oamenii se privesc pe ei insisi. Igiena corporala este direct legata de maniera in care ne raportam la corpul nostru, la noi insine, in general. Cu aceasta ne intoarcem la rolul scolii. Multi depling starea actuala a invatamintului. Aceasta litanie a facut din oamenii de la catedra un fel de reincarnare perpetua a ciobanului din "Miorita". Oamenii scolii nu pot primi mai mult decit poate societatea oferi. Iar societatea ofera ceea ce ei insisi i-au oferit. Or, scoala romaneasca nu mai ofera de mult societatii valori, acele deprinderi morale si de comportament care stau la baza civilizatei.
    Invatamintul este principala forma de socializare a valorilor si aici tinerele generatii trebuie sa deprinda igiena vietii in societate: de la felul in care ne ingrijim de noi insine, la cel in care ne administam mediul in care traim si pina la limbajul cotidian. S-au cautat pentru aceasta epidemie de meningita numerosi tapi ispasitori, cum ar fi, de exemplu, ministrul (maghiar al) sanatatii.
    Totusi, daca majoritatea copiilor n-au invatat inca sa se spele pe miini ori de cite ori maninca, ca si altele de acest fel, aceasta nu este vina Ministerului Sanatatii. Sau nu in primul rind. Atit timp cit familia si educatia familiala sint intr-o criza grava, scoala trebuie sa preia aceste responsabilitati. Ea va primi, la rindu-i, intr-un timp rezonabil, dividendele. Acum, cind Dumnezeu a ajuns baiat de cartier, poate ca n-ar fi rau sa-l rugam sa treaca si pe la scoala. (Florea IONCIOAIA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri