Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Monarhia ne aduce aminte de problemele Guvernului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cind ne asteptam mai putin, politicienii au dezgropat din nou ideea cu restaurarea monarhiei si isi consuma energiile, facind declaratii de respingere sau sustinere. De data aceasta, scandalul provoaca si complicatii institutionale, trei dintre semnatarii unei declaratii in care se cerea revenirea la "statutul traditional de Regat" facind parte din Guvern. Si cind ne gindim ca, in urma cu o saptamina, primul ministru amenintase ca va exclude din Guvern pe orice ministru care face declaratii neconforme cu statutul sau!
    Sintem in plin suprarealism. Retraim calvarul care a precedat remanierea: parlamentarii se cearta pe tema dosarelor Securitatii, taranistul Rasvan Dobrescu cere luarea in discutie a proiectului de lege al caselor nationalizate, Pruteanu are ceva de impartit cu UDMR, iar premierul nu se intelege cu ministrii sai care au iesiri publice hazardate. Toate acestea, in timp ce legea Privatizarii, legea Investitorului sau Legea raspunderii ministeriale asteapta vremuri mai bune pentru a fi adoptate.
    Remanierea a inchis pentru scurta vreme gura opozitiei, care a renuntat pina si la o motiune de cenzura. Acum, incidentul ofera materie prima pentru comunicate si luari de pozitie. Opozitia loveste in plin, exploatind spaima in fata regelui si a mosierilor, intretinuta ani de-a rindul de propaganda comunista si preluata fara scrupule de PDSR. Sa ne amintim cite discutii sterile a iscat "stafia monarhista" in acesti sapte ani si mai ales in campania electorala din 1996, dupa declaratia din Statele Unite a lui Emil Constantinescu.
    In urma interventiei dure a presedintelui, care le-a cerut semnatarilor sa aleaga intre functia ministeriala si libertatea de opinie, liderul taranist Ion Diaconescu a dat un comunicat de presa in care incearca sa desparta apele. Diaconescu afirma ca ministrii in cauza "au deplina libertate sa-si manifeste optiunile lor pentru o forma sau alta de guvernamint, dar si obligatia de a respecta intocmai prevederile Constitutiei". Oricita intelegere am avea, logica frazei de mai sus ne scapa.
    Uita oare presedintele Camerei Deputatilor ca un demnitar este supus unor rigori institutionale? Nu aceasta a fost, oare, tema scandalurilor "Gilda Lazar", "Severin", "Ruse", care au dat culoare stridenta vietii politice, in acest prim an de guvernare? Sa acceptam ca ministrii in cauza au compartimente separate: una cred si alta fac. Dar de ce ies in public cu asa ceva? Nu putem decit sa credem ca, pentru o parte a clasei politice, puterea este reprezentata doar in maniera centralizata, unica, de sorginte divina, autoritara.
    Episodul a mai scos un aspect la iveala: intre presedintele Emil Constantinescu si liderul PNTCD, Ion Diaconescu, s-a instalat o oarecare raceala. Marginalizarea liderului taranist era vizibila inca de la ultimele negocieri pentru remaniere. Paradoxal, in acest ultim episod al scandalului monarhic, Constantinescu s-a aflat in tabara cu opozitia si cu PD.
    Un comentariu de Adrian Cioflanca.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri