Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Normalitate paradoxala

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Cu citeva zile in urma, o stire scurta si destul de timida anunta ca reprezentantul permanent al Romaniei la Oficiul Natiunilor Unite din Geneva a fost desemnat sef al Consiliului pentru Drepturile Omului din cadrul organizatiei. Ambasadorul Doru Romulus Costea ii va succede presedintelui in exercitiu, mexicanul Alfonso de Alba, cel care a pus in functiune noul departament al ONU. Cu certitudine, aceasta este o veste buna pentru noi. 47 de state fac parte din acest consiliu, alese fiind de catre Adunarea Generala a Natiunilor Unite.

    Fiecare stat si in special cele 47 de tari membre ale consiliului vor fi nevoite sa se supuna, o data la patru ani, unei evaluari a situatiei drepturilor omului. Toate bune si frumoase pentru ca, in Romania, drepturile omului sint - nu-i asa? - respectate pe deplin. Sa ridem ori sa plingem? Astazi, oricine poate spune ce gindeste, in virtutea libertatii de exprimare, oricine poate calatori unde doreste, conform dreptului la libera circulatie, si poate face orice ii trece prin cap, daca nu incalca vreo lege. Cu toate acestea, Romania este prima tara din Uniunea Europeana - si a doua pe continent, dupa Rusia - ca numar de dosare aflate pe rolul Curtii Europene pentru Drepturile Omului. Cum se impaca aceasta situatie cu presedintia Consiliului Natiunilor Unite pentru Drepturile Omului - numai ambasadorul Costea ar putea sa stie. Si, desi n-are nici o vina pentru interpretarile date aiurea legilor de catre unii procurori si judecatori din Romania - motivul care a trimis cele mai multe dosare la CEDO - el va trebui sa aiba pregatit un raspuns in caz ca va fi intrebat de vreun curios de prin ONU.

    Dar altfel n-ar trebui sa ne mai mire nimic. Romania este tara paradoxurilor din ‘90 incoace. Incepind cu sutele de oameni ucisi la revolutie fara sa existe vreun criminal dovedit ca a tras, si pina azi, cind moneda nationala se intareste continuu fata de euro, dar - curios! - si preturile cresc cu aceeasi fermitate. Sau cu 3,4 milioane de romani plecati la munca in strainatate, dar si cu somaj in tara. Insa recordul in materie de situatii aparent contradictorii s-a instalat demult in politica. Legi si hotariri schimbate dupa cum bate vintul, dar si bilbe originale - cum sint perechile de motiuni depuse zilele trecute de PD si PSD, doua pe agricultura, respectiv doua contra ministrului Sanatatii. Acum ar fi culmea ca fiecare dintre initiatori sa-si voteze doar motiunea lui, nu si pe a celuilalt. De fapt, n-ar fi ciudat, ci absolut normal, nu-i asa?


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri