Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Noua stafeta universitara

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    S-a analizat pe fuga schimbarea de stafeta de la conducerea Universitatii "Al.I. Cuza", cea mai importanta din Iasi si cea mai veche din tara. Prinsi in diferite echipe, universitarii au absorbit rapid nemultumirile, resemnarile. Ceea ce poate fi surprinzator este ca realmente nu s-a vorbit de schimbari programatice, de viziuni diferite, alternative, diferente de opinii in dezvoltarea universitatii, aspect care ni s-ar fi parut o conditie de bun simt a calitatii intelectuale si morale a corpului universitar. In fapt, ce s-a "ales"? Intre programe sau intre persoane? In facultati, chestiunea s-a transat, de regula, rapid, iar la nivelul rectoratului nu au existat dezbateri, din cite s-a vazut in afara. Totul este, aparent, aproape perfect. Favoritul fostului rector, Vasile Isan, a invins la scor fara sa retina cu nimic atentia. Asadar, continuam. Ce anume?

    Se discuta principial despre "reforma", "responsabilitate", "calitate umana" etc., fara sa indrazneasca nimeni sa aminteasca de citeva chestiuni esentiale: respectarea codului deontologic, plagiate, pensionari, legaturile cu Securitatea, industria licentelor, aranjamentele pentru supradimensionarea normelor, blocajul administrativ, nepotismul. Cuvinte ori propozitii esentiale pentru conceperea unui invatamint de calitate nici nu au fost rostite la aceste alegeri. Sa intram in amanunte ar fi dureros. Este, totusi, un numar de iluzionism sa defilezi la capitolul realizari cu gradinita si scoala "Junior" sau cu "integrarea universitatii pe orizontala, largirea domeniilor de studii", cu curba Gauss a notarii studentilor, si sa nu sufli un cuvintel despre mecanismele si practicile care asigura calitatea.

    Nu stim cum vede noul rector situatia, dar, in cazul in care realmente isi propune sa faca o universitate care reuseste in competitie, trebuie sa-i ajute pe cei mai performanti si sa renunte la oamenii si practicile care paraziteaza sistemul. Universitatea are o parte activa, buna pentru vitrina. Citiva profesori au reusit sa formeze echipe de tineri, sa obtina importante fonduri de cercetare din granturi nationale si internationale, sa publice la reviste prestigioase, sa obtina un punctaj ISI care a uimit Bucurestiul si Clujul. In realitate, niciodata partea aceasta care se zbate pentru performanta si calitate nu a fost ajutata. Ei sint cei care poarta, in universitate, adevarate razboaie cu birocratia, cu departamentele de achizitii, cu functionari indolenti, de regula rude, cunostinte ale unor persoane bine plasate. Partea activa a universitatii, singura capabila sa faca fata unei concurente internationale, are cel mai mult de pierdut de pe urma politicilor deficitare ale rectorului. Un om activ din universitate pierde cel putin jumatate din timpul sau asteptind ca birocratia sa-si faca treaba. Cele mai rapide comenzi de la departamentul de achizitii sint onorate in jumatate de an. Ginditi-va ca jumatate din viata de universitar se pierde din cauza birocratiei! Schimbati legile, regulamentele si lasati oamenii sa-si faca treaba! O sansa pentru cei performanti - ar fi prima proba de bune intentii si capacitate a noului rector.

    Pe de alta parte, exista o parte parazitara, beneficiara cutumelor si traditiilor nescrise cu care universitatea mai face asistenta sociala. Exista pensionabili aflati in prelungiri, de mult iesiti din orice proiect de cercetare, care au fost lasati si chiar au mai prins un mandat de decan, desi au incalcat legea. De ce au mai fost lasati sa candideze? Prin Occident exista o lege de fier: premiat cu Nobel, si tot pleci acasa. Sau traiesti din proiecte, daca esti bun, fara functii de conducere. Dar, la noi, universitatea se "intinereste" in acest fel. Din cite s-a mai vazut, in ultimii 8 ani scandalurile de plagiat nu au avut nici cele mai banale repercusiuni, iar declaratiile pe propria raspundere privind legaturile cu Securitatea au ramas literatura incuiata in biroul rectorului, in ciuda faptul ca au existat citeva cazuri de care s-a auzit pina la Bruxelles.

    Provocarea pe care si-o asuma noul rector, de a aduce Universitatea "Al.I. Cuza" la "un nivel de top mondial", nu se poate indeplini decit daca se respecta regulile si codurile deontologice ale marilor universitati occidentale. In sine, la acest nivel nu se poate ajunge nici cu programul "Bologna", nici cu sistemul curbei lui Gauss sau prin gradinita "Junior". Inainte de a inventa programe, exista oameni. Oameni pe care poti sa-i selectezi, sa-i faci sa se comporte potrivit unor coduri clare, oneste, in spiritul performantei. Restul ramine pura demagogie.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri