anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

O disputa transatlantica

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Secretarul american al Apararii, Robert Gates, a exprimat la sfirsitul saptaminii trecute o serie de consideratii importante asupra starii si perspectivelor Aliantei Nord-Atlantice. Ocazia a reprezentat-o un discurs pronuntat la Bruxelles intr-un cadru neoficial, cu foarte putin timp inainte de retragerea lui Gates din pozitia executiva detinuta in administratia Obama. Nu a fost, insa, un simplu mesaj de adio, ci o analiza neconventionala, caracterizata de franchete si scepticism.

  O idee centrala enuntata de secretarul Apararii este aceea ca NATO este puternic afectat de reticenta  unora dintre membrii sai europeni de a contribui, potrivit capacitatilor, la sustinerea financiara a eforturilor Aliantei. Sint vizate acele state-membre care au alocat sectorului militar cote din PIB mai mici decit cele prevazute in angajamentele asumate. Un alt punct de vedere exprimat foarte transant este acela ca Statele Unite sint nemultumite de aparitia unei divizari intre tarile dispuse sa contribuie la exercitarea fortei, in urmarirea obiectivelor Aliantei, si cele care nu se implica direct in ostilitati, participind doar la operatiuni de tip mentinerea pacii sau stabilizare post-conflict, ori limitindu-se la retorica diplomatica.

  Exista, desigur, si alte aspecte importante atinse de Gates - un exemplu ar fi referirea la evidenta incapacitate a Aliantei de a-si proiecta convingator forta in contextul crizei libiene, ori la tendinta unor state-membre de a-si retrage contingentele din Afganistan. Insa elementul central al discursului il reprezinta sugestia ca Statele Unite si-ar putea regindi angajamentul fata de partenerii europeni, daca (multi dintre) acestia nu-si indeplinesc obligatiile asumate. In viitor, sugereaza secretarul Apararii, America va avea in frunte lideri apartinind unor generatii ce nu au fost marcate de experienta formativa a Razboiului Rece, iar acestia ar putea sa nu mai accepte continuarea colaborarii in formula actuala, in care Statele Unite contribuie disproportionat de mult la securitatea Europei, comparativ cu aliatii de pe continent.

  Luate separat, aceste teme nu reprezinta mari noutati in discursul de securitate american, insa este pentru prima data, dupa mult timp, cind ele sint sintetizate in discursul unui inalt oficial in functie. Faptul ca Robert Gates se retrage luna viitoare (va fi inlocuit de actualul director CIA, Leon Panetta, si el un veteran al epocii Razboiului Rece) vine in sprijinul ideii ca nu au fost exprimate pozitii oficiale ale  administratiei SUA. Insa astfel de idei joaca un rol important in conturarea pozitiilor oficiale si exista o baza solida pentru acest tip de discurs, atit in interiorul administratiei Obama cit si in Congres. In plus, mult mai mult decit omologii lor din Europa, membrii Executivului american au libertatea sa se exprime si in calitate de analisti - ceea ce a facut, in fond, Robert Gates la Bruxelles. Iar in mediile academice si in think tank-uri exista o opozitie indelungata si semnificativa fata de angajamentele americane in Europa, considerate de multi prea extinse si prea costisitoare.

  Criza financiara si economica a evidentiat presiunea sub care opereaza Statele Unite, ale caror obiective extinse pe scena internationala duc la suprasolicitarea resurselor, si asa in scadere relativa in raport cu China si alti potentiali competitori strategici. In aceste conditii, este explicabila insatisfactia fata de lipsa de entuziasm a Germaniei si a altor state europene prospere in a-si achita partea ce le revine din nota de plata aferenta actiunii comune. La fel de bine, insa, putem observa ca, pe masura ce preocuparea pentru apararea propriu-zisa a Europei este mai mica, in economia generala a actiunii NATO, cu atit este mai probabil ca statele europene sa devina mai rau-platnice. Devenind, tot mai mult, un vehicul pentru obiectivele globale americane, NATO nu mai suscita acelasi entuziasm printre membrii europeni, mai ales printre aceia care - asemeni Germaniei - ar dori sa promoveze o actiune mai independenta pe arena internationala.

  In ceea ce priveste reticenta de a participa la actiuni militare propriu-zise, este evident ca Germania a fost principala tinta a secretarului american al Apararii. Dar in cadrul NATO (si al Uniunii Europene, desigur) linia Berlinului este impartasita si de alte tari, iar multe dintre cele care ar accepta, in principiu, o implicare directa sint lipsite de capacitati reale de lupta. Insa ceea ce ii agaseaza de ceva vreme pe responsabilii militari si politici de formatie mai clasica de la Washington este ideea ca europenii ar trebui sa cultive un alt stil de actiune internationala, bazat pe convingere si puterea exemplului, diferit de cel practicat de cowboy-ul de peste Ocean. Adincirea acestei falii este un alt semnal ca Alianta traverseaza  sau, in cel mai bun caz, se indreapta spre o criza de identitate.

  Mesajul implicit al alocutiunii lui Gates este acela ca nu poate exista un angajament total al SUA fata de apararea Europei in lipsa unui angajament total al europenilor fata de scopurile mai noi ale Aliantei, dezvoltate dupa sfirsitul Razboiului Rece si mai ales dupa 11 septembrie. Acei lideri americani mai tineri despre care vorbea secretarul Apararii - desigur, s-ar putea observa ca presedintele Obama chiar face parte din aceasta categorie - vor cere, probabil, o regindire a Aliantei, mai devreme sau mai tirziu. In aceste conditii, este de presupus ca la Washington se va accentua disputa intre cei care solicita o extindere a principiului reciprocitatii, in relatiile SUA-Europa, si cei care apreciaza ca NATO merita mentinuta in forma actuala, chiar daca America plateste, proportional, mai mult. Ultima tabara a dominat pina acum confruntarea, insa interventia lui Gates ne reaminteste ca jocul, departe de a se fi incheiat, devine acum si mai interesant.   


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Cosmin PAȘCA

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Interogaţii

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Interogaţii

  Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

  Efectul F

  Nicolae TURTUREANU

  Efectul F

  ...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Alin ANDRIEȘ

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

  pulspulspuls

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

  Caricatura zilei

  Pe roți

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.