Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

O lege impotriva cateilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Peste doar o zi, Guvernul isi va asuma, in plenul Parlamentului, raspunderea pentru pachetul legislativ anticoruptie. Prezentat sub forma unei unice legi a "transparentei", pachetul anticoruptie isi propune - cel putin la nivel declarativ - sa dea o lovitura de gratie coruptiei care infecteaza toate structurile societatii romanesti. Numai ca au inceput deja sa apara mari indoieli asupra eficientei unei asemenea legi.
    In primul rind, surprinde confuzia care domneste asupra multora dintre prevederile legii. Pina si cei care au participat la elaborarea actului normativ - politicieni din imediata apropiere a primului ministru - par a nu cunoaste prea multe amanunte. Legea anticoruptie joaca rolul unui adevarat Proteus cu o mie de fete, care-si schimba look-ul functie de cel care vorbeste despre ea. Pina la urma, au sau n-au voie demnitarii sa se ocupe si de afaceri?
    E greu de dat un raspuns clar la aceasta intrebare. Potrivit legii anticoruptie, un parlamentar nu mai poate fi decit parlamentar. Dar, conform aceleiasi legi, daca situatia o cere, atunci un demnitar poate fi numit, ca reprezentat al statului, in fruntea unei firme de stat sau private. Sint asa-numitele cazuri exceptionale, adica niste portite lasate la indemina pesedistilor pentru a incalca in continuare legea. Cu siguranta, peste noapte, foarte multi dintre politicienii Puterii vor descoperi inca o data cit sint de "exceptionali". Cum au aparut destule derogari si in ceea ce priveste regimul declararii averilor demnitarilor, devine evident ca PSD recurge la tot felul de tertipuri pentru a face legea cit mai putin operationala.
    Si, atunci, la ce bun o asemenea lege? Presat de forurile internationale, care si-au intetit criticile, Guvernul trebuie sa arate, macar de ochii lumii, ca lupta impotriva coruptiei. Asa s-a nascut aceasta compilatie de circa 15 texte legislative diferite, unele mai vechi de 7 ani, care vorbesc de incompatibilitati, conflicte de interese si anticoruptie. Numai ca respectiva lege spune prea putine despre modalitatile de aplicare a ei, despre sanctiunile pentru cei care nu o vor respecta sau despre cine sint cei care vor trebuie sa vegheze la buna ei aplicare. Din nou, Guvernul se dovedeste tare doar la un nivel strict formal, plasind in derizoriu esentialul. In timp ce in multe alte tari, regimul incompatibilitatilor este studiat pentru fiecare caz in parte, legea anticoruptie a Guvernului Nastase prezinta citeva generalitati, referindu-se doar la anumite incompatibilitati intre functii. Pina la urma, actul normativ va lovi in doi-trei pesedisti mai putini importanti, care vor reprezenta jertfa partidului de guvernamint pe altarul unei legi care nu va schimba mai deloc situatia grava din Romania.
    Faptul ca, recent, peseditul botosanean, Constantin Contac, vicelider al organizatiei judetene, a amenintat ca va da in judecata statul daca va fi pus sa aleaga intre politica si afacere spune multe. Nu a protestat Hrebenciuc impotriva legii incompatibilitatilor, ci insignifiantul Contac. Stie botosaneanul ce stie. Nu marii granguri ai PSD vor suferi rigorile legii anticoruptie ci pesedistii neimportanti. Va fi cu siguranta doar o lege impotriva cateilor.
    Catalin ONOFREI
    catalin.onofrei@ziaruldeiasi.ro

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri