Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Obtuzitatea Fondului Monetar

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Fondul Monetar International ar trebui sa aiba destula inteligenta politica si economica pentru a ajuta la smulgerea ultimelor radacini de sorginte comunista din economia si politica romaneasca pina la sfirsitul mandatului actualei puteri. A te impiedica de niste formalitati, asa cum a facut-o Fondul zilele acestea, cind a decis sa mai amine cu o luna aplicarea acordului cu Romania, este cel putin o dovada de obtuzitate. Atit in ceea ce priveste imprumutul de 200 de milioane de dolari de la Credit Suisse First Boston (CSFB), cit si restructurarea Bancorex, lucrurile mersesera mult prea departe pentru a mai fi reversibile. Cele 7.000 de miliarde bagate de Guvern numai in Bancorex, cu pretul unei felii considerabile din propria popularitate, pe muchia incapacitatii de plata, sint o garantie aproape absoluta ca, de data asta, problema Bancorex va fi lichidata.
    Simtul istoriei ar trebui sa le spuna occidentalilor ca greseli mult mai mari ale Guvernului Romaniei ar putea si ar trebui trecute acum cu vederea. Pentru ca miza anului care a mai ramas pina la alegeri nu mai este nici deficitul bugetar, nici inflatia, nici chiar nivelul de trai. Miza este una incomparabil mai mare: daca va fi sau nu pierduta pentru inca 5-6 ani, cu costuri ce vor mai schilodi o generatie, sansa normalizarii mecanismelor de baza ale societatii romanesti se amina. In centrul tuturor, miza mizelor, este proprietatea. Fiecare privatizare este o mica victorie a democratiei si normei asupra autoritarismului, manipularii si arbitrariului. Fiecare banca de stat vinduta inseamna eliminarea scamatoriilor electorale cu banii depunatorilor - "reforma pe crestere" a lui Vacaroiu - si stoparea dirijarii politice a resurselor. Fiecare monopol distrus inseamna eliminarea cistigului fara munca, a privilegiilor pe seama altora, deopotriva pentru administratii, sindicate si partide. Toate la un loc sint singura cale catre obtinerea treptata a bunastarii si reformarii institutionale, de la ministere la invatamintul superior si pina la modul de a face politica. Toate acestea sint ultimul lucru pe care partidele neocomuniste tip PDSR vor sa-l vada implinit in Romania. Pentru ca, pe linga a fi cele de mai sus, fiecare privatizare este o surpare a pirghiilor traditionale de putere ale PDSR. Avind in centru o filosofie social-democrata bazata mai mult pe preceptul marxist al proprietatii asupra mijloacelor de productie decit pe cel modern al redistribuirii, PDSR si cei asemeni lui vor lupta pentru fiecare palma de teren economic pe care l-ar putea cuceri economia de piata. Amenintarea cu puscaria, sustinerea oarba a grevistilor doar pentru ca fac greva, instigarea la rezistenta a functionarilor publici sint arme din arsenalul demascatorului stalinist de profesie, pe care latraii lui Ion Iliescu nu se sfiesc sa le foloseasca in 1999 pentru a prezerva acea lume, unica, in care ei inseamna ceva.
    Cu astfel de mizerii risca FMI sa devina complice, daca va da prioritate criteriilor inguste, tehnocratic-financiare, si nu celor generate de o viziune economica si politica mai larga si mai generoasa, nu darnica, fata de Romania.
    Prin a mentine posibilitatea unui atac speculativ asupra leului, urmat de un puseu inflationist ce s-ar putea dovedi de nesuportat de populatie; prin a descuraja, prin aminarea sa, investitorii care ar putea fi interesati de intreprinderile scoase la privatizare in cadrul programului cu Banca Mondiala, oricum tinuti la distanta de razboi; prin a impiedica intrarea in 1999 a altor cel putin 500 de milioane de dolari de la BM si Uniunea Europeana, FMI ar putea sa faca imposibila mentinerea acelui minim echilibru social si politic, deja extrem de precar, care sa permita puterii actuale sa dea un caracter indubitabil si ireversibil schimbarilor din natura economiei romanesti.
    In pragul procesului istoric de reconstructie balcanica, cind Occidentul parea ca vrea sa-si integreze destinul Balcanilor, lasind statul roman sa se sufoce financiar, FMI nu face decit sa mareasca audienta mesajelor vindicative tip Miron Mitrea, riscind sa faciliteze aparitia in Romania a unui regim de tipul celui pe care tocmai incearca sa-l suprime la Belgrad.
    Decizia FMI vine pe un butoi de pulbere si din alt punct, conex, de vedere. Atractia publica pentru lamentarea facila si explicatiile oculte tenteaza deja actuala putere sa transfere, oportunist, o parte din vina pentru propriile insuccese, infinit mai vinovate decit cele ale guvernelor anterioare, asupra Occidentului. Daca acest fenomen ar capata amploare, atunci Romania ar fi vaduvita pina si de acea vaga senzatie de directie pe care fetisul, oricit de vulgarizat, al integrarii euro-atlantice i-o oferea, prin raportare la varianta estica, cazind intr-o anomie politica deliranta si fara alternativa previzibila.
    Daca toate acestea s-ar intimpla intr-o tara izolata de Occident, fara mari perspective si careia nu i s-a promis nimic, te-ai putea impaca, eventual, cu ideea ca s-ar crea un paradox inutil prin incercarea Vestului de a-si apropria o tara care nu stie sa-l vrea si care, la urma urmei, nici nu te prea intereseaza. Cind iI auzi, insa, pe Toni Blair promitind invitatii la aderarea in UE, pe Schroeder lansind un Pact de Stabilitate care te include intre actorii principali, cind esti pe o lista de perdanti din razboi pe care nu tu ai intocmit-o si, invitati sau nu, se perinda pe la tine toate starurile politice ale Vestului, si te uiti apoi ca FMI, de altfel una din institutiile Pactului, nu te crede ca te-ai imprumutat pina nu-i aduci ordinul de virament de la CSFB inainte de a-ti da, cu dobinda, niste bani de buzunar, te intrebi daca nu cumva delirul a inceput deja. (Sorin MOISA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri