Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Omul negru al Justitiei

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Romania nu are un inamic public nr. 1 precum Al Capone. Nu are nici un mare mafiot, intangibil si temut, care sa vicieze bunastarea societatii intr-un mod care sa-i aduca o celebritate nefasta. Nu exista, din cite stim, nici macar o structura interlopa de temut, capabila sa scoata resurse sau bani din tara, aflata intr-un razboi fara menajamente cu oficialitatile. Romania nu are nevoie de asemenea oameni ca sa aiba probleme, pentru ca, in schimb, are un procuror general. Iar el are la indemina recursul in anulare.
    Este greu de explicat cum o unealta a dreptatii, pe care, teoretic, ar trebui sa o reprezinte persoana unui procuror general, a devenit una dintre intruchiparile nedreptatii, abuzului si arbitrariului. De-a lungul anilor, o complicitate perfecta intre autoritati, cu amprenta de neconfundat a politicului, a transformat institutia procurorului general, posibilitatea acestuia de a inainta recursuri in anulare, in problema cea mai stringenta a statului de drept. Prestatia acestuia se defineste cu o singura propozitie: statul este un agresor al cetateanului, pentru ca-i ia dreptul la securitate si stabilitate. Asadar, nu cine stie ce bandit, criminal in serie sau alt agresor a facut ca oamenii cinstiti sa se teama de "dreptatea" tribunalelor sau parchetelor si sa-si regaseasca speranta la Strasbourg.
    Exista oriunde greseli firesti in Justitie. Toate bune, atit timp cit ele pot fi reparate. Dar institutia Procurorului general a ajuns sa functioneze ca o injustitie programata. De pe urma lui Nicolae Cochinescu, Vasile Manea Dragulin si culminind cu Tanase Joita, sute de procese au acoperit de rusine intreaga Justitie. Acum dosarele se rejudeca la Strasbourg, din bani publici se platesc milioane de euro in contul despagubirilor date pentru proprietati confiscate de regimul comunist. Asadar, oameni platiti din bani publici sa ne faca dreptate, prin nedreptatea produsa, ne mai pun sa platim inca o data, tot pe noi, costurile deciziilor strimbe.
    Numai Tanase Joita, singur, a promovat recursuri in cazuri extrem de controversate: revolutia de la '89 - suspendarea sentintei definitive a Curtii Supreme de Justitie, prin care generalii Victor Stanculescu si Mihai Chitac fusesera condamnati pentru represiunea revolutiei de la Timisoara, cazul Otopeni sau greu explicabilul dosar BIR.
    Seria neagra s-a completat de curind cu o capodopera in domeniu. Ajutata de legea liberului acces la informatii, Asociatia pentru Apararea Drepturilor Omului - Comitetul Helsinki a incercat sa obtina o simpla statistica a mandatele de interceptare acordate SRI-ului in perioada 1990-2002. Tanase Joita a inaintat recurs chiar impotriva acestei sentinte a CSJ ce il obliga sa puna in aplicare datele. Incapatinarea cu care sint pazite aceste cifre pare sa ascunda un fapt grav: statul a continuat sa restringa abuziv libertatile cetatenilor si dupa 1990. Totodata, cazul pare sa fie ilustrativ pentru solidaritatea de corp care defineste procurorii. Multe mandate de interceptare au fost obtinute fara o fundamentare serioasa din partea procurorilor si de aici un numar mare s-au dovedit nejustificate. Prin decizia sa, procurorul general este impotriva cetatenilor, impotriva intereselor societatii.
    Cazul este atit de flagrant, incit a fost introdus de Guvern pe agenda dezbaterilor. Ramasa in functie dupa remaniere, Rodica Stanoiu, ministrul Justitiei, promite ca-i va lua procurorului general monopolul recursului in anulare. Acest drept se va acorda, spune ministrul, si partilor aflate in proces. Scopul declarat: "aducerea unui echilibru" si pentru a-i asigura cetateanului o stabilitate. Cu alte cuvinte, in loc sa se renunte la aceasta practica de sorginte comunista, statul isi mentine prerogativa de a lovi prin intermediul procurorului general. In ciuda tuturor recomandarilor si normelor europene care vizeaza restringerea cailor de atac extraordinare, ministrul Justitiei extinde aceasta practica. Ca si in alte cazuri in care Stanoiu si-a aratat talentul reformator, rezultatul este o struto-camila. Codul Penal, in care ziaristii mai pot fi amendati penal pentru delictul de opinie, este numai un exemplu. Atit timp cit va mai exista recursul in anulare, cine va fi in fruntea Parchetului nu va putea juca alt rol decit pe cel al omului negru.
    Mihai CHIPER
    mihai.chiper@ziaruldeiasi.ro

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri