Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Ordine si disciplina

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Cind, cu putin timp in urma, urmare a unui sondaj de opinie de uz intern, PSD avea sa descopere ca de la inceputul acestul acestui an a pierdut 15 procente electorale, un lucru devenise clar. Partidul de guvernamint intrase in alerta si lucra deja un plan de resuscitare. Era pentru prima data in ultimii doi ani si jumatate de cind venise la putere cind PSD se vedea confruntat cu pericolul unei caderi. Dar ceea ce a urmat a intrecut toate asteptarile. Partidul si-a luat frica in serios si a taiat in carne vie. Oricit ar incerca unele partide de opozitie sa sustina ca ceea ce s-a intimplat in tabara puterii, respectiv restructurarea guvernului si a partidului, e doar o operatiune de imagine, realitatea e ca schimbarile produse sint cu adevarat serioase.
    Au disparut dintr-un foc noua ministere. Majoritatea celorlalte s-au restructurat. Au aparut noi ministri, o parte din cei vechi, ramasi in functie, au primit puteri si responsabilitati sporite. S-au comasat trei institutii majore, Corpul de Control al guvernului, Agentia de Valorificare a Activelor Bancare si Garda Financiara, rezultind un hiperminister al controalelor, aflat la mina si indemina premierului. Cu alte cuvinte, se poate spune, avem practic un nou guvern.
    Dar lucrurile nu s-au oprit aici. PSD insusi, ca partid de guvernamint, s-a schimbat semnificativ. A fost reinfiintata functia de presedinte executiv, pe care o ocupa Adrian Nastase pe vremea cind Iliescu era presedinte al partidului, functie oferita, cu totul surprinzator pentru multi, unui personaj pe care nu l-ai fi vazut pina acum intr-o asemenea postura. E vorba de Ocatv Cozminca, un om de partid, un bun administrator, dar nici pe departe un mare politician. Secondat de alti doi fosti ministri, Dan Matei Agathon si Leonard Cazan, Cozminca devine, astfel, cel mai puternic om din partidul de guvernamint, dupa Adrian Nastase. Prin aceasta mutare sint clar afectate si alte structuri ale partidului, cea mai importanta fiind "umbrirea" clara a vedetei din ultimii doi ani, o mare speranta la un moment dat, Cosmin Gusa, secretarul general al PSD.
    Evident, schimbarile la nivelul guvernului si al partidului sint strins legate intre ele si par sa aiba urmatorul numitor comun. Centralizarea puterii si deplasarea ei mai spre stinga. O strategie pe care PSD pare s-o fi gindit ca fiind cea mai potrivita pentru ceea ce urmeaza de-acum. Respectiv, pregatirea pentru alegeri.
    Unul dintre defectele pe care Adrian Nastase le sesiza frecvent, desi mai putin vehiculate public, se referea la ceea ce el numea scurgerile de informatii din interiorul partidului si al guvernului. Un alt fel de a spune ca partidul, dar si guvernul pareau sa fi scapat de sub control. Reducerea drastica a numarului de ministere si, implicit, de responsabili cu guvernarea e o masura clara de centralizare si concentrare a puterii. In paralel, numirea lui Cozminca drept numarul doi in partid, omul de mina forte, eficient dar fara prea mari ambitii politice, e in perfecta concordanta cu acest obiectiv. Pe care l-am putea numi, mai pe scurt: "ordine si disciplina".
    Dar Cozminca poate fi orice, mai putin un reformator, iar imputernicirea sa ne mai spune un lucru important. PSD considera ca, odata ce s-a intrat pe turnanta electorala, e nevoie si de un viraj ideologic. Scaderea partidului in sondaje in acest an e strins legata de o scadere evidenta, desi nerecunoscuta oficial, a nivelului de trai al majoritatii populatiei si de fenomenul coruptiei. Urmeaza, asadar, virajul la stinga. O stinga care se vrea morala, in acelasi timp. Cu siguranta, vom asista de-acum incolo la mult mai multe masuri populiste, electorale, si la gesturi spectaculoase de asa-zisa lupta impotriva coruptiei. Si, evident, totul intr-o atmosfera de partid disciplinat, cazon, de tip Cozminca.
    O problema ramine insa nerezolvata. Noul guvern, desi mult mai restrins si, prin urmare, cel putin teoretic, mai usor de administrat, e acum si mai puternic divizat intre cele doua palate ale puterii, Victoria si Cotroceni. Cu alte cuvinte, ramine loc inca pentru destule surprize.
    Pavel LUCESCU
    pavel.lucescu@ziaruldeiasi.ro

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri