Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Parabola rozatoarei comestibile

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Prind, la o coada, finalul unui interviu cu un ministru. "Domunle ministru, v-a spus cineva pina acum ca ati fi fost un foarte bun comentator de radio?", il intreaba crainicul, parca dindu-si sufletul, pe interlocutorul sau. "Domnul ministru" este surprins de aceasta amabilitate gratuita si batatoare la ochi, bolboroseste ceva si incheie discutia. Tonul slugarnic al crainicului trebuie sa fi adaugat destul la jena ministrului.
    Cu citeva saptamini mai in urma, pe un post de televiziune, una dintre doamnele importante ale tarii are parte de citeva ore de penibil din partea unui reporter care se grabeste sa fie de acord cu ea inainte de a termina, ba inainte de a incepe doamna sa spuna ceea ce vrea sa spuna.
    La un moment dat, reporterul hotaraste ca "ala micu'" este foarte bun prieten cu niste rozatoare comestibile, in fata custii carora tocmai ajunsesera cu filmatul. Ca sa vada toata tara ce bun prieten e ala micu' cu rozatoarele comestibile, reporterul ii spune copilului sa intre in cusca, sa le mingiie. Inca inainte de a pune simpaticul baietel piciorul in cusca, reporterul decreteaza: "ia uite cum stau, cum tin la el...".
    Mama natura nu e insa foarte prietenoasa cu visele de promovare ale reporterului (de altfel, cu totul gratuite, pentru ca lucrurile nu mai merg asa in tara la noi): rozatoarele comestibile o taie, buluc, spre fundul custii. Reporterul e in mare incurcatura. Asteapta putin, doar doar animalele se linistesc si vin sa se gudure pe linga tinarul stapin. Ghinion. "Aaa... da, da... da", biiguie omul de televiziune. Dar ii vine o idee (salvatoare). Ii da drumul cu vocea tremurinda, ca un scolar vinovat: "aa... de fapt nu de copil s-au speriat, ci de noi, de noi, care filmam aici, de lumini". Ramine zoologilor viitorului sarcina de a studia caseta si de a stabili de cine se speriasera de fapt bietele rozatoare comestibile.
    In tot acest rastimp, doamna importanta era, si ea, vadit incurcata de eforturile pina la transpiratie ale reporterului de a-si drege gafa si, in general, de a-i fi pe plac. Numai nu-i spunea: "comporta-te, dracului, mai normal, ca ne facem cu totii de ris". Nu numai doamna era in incurcatura: si mie mi-era rusine sa ma mai uit la televizor. Ma intorsesem pe o parte, cu nasul intr-o perna, dupa principiul ca daca nu vad, poate ca nu-i adevarat.
    Deci: exista in tara asta un numar de profesii carora li s-au trezit de curind, nu stim de ce, niste instincte mai vechi. Ceva foarte familiar pluteste in aer. Sint anumite lucruri pe care poti sa le faci si, bingo, te-ai scos! Se constata ca acest curent novator cu radacini in traditia noastra istorica recenta se manifesta mai ales la profesiile care comunica oamenilor ce se intimpla cu doamnele si domnii mai importanti ai tarii, respectiv la profesiile care au datoria si mai ales darul de a interpreta legea si imparti dreptatea.
    Ce par sa nu stie respectivii profesionisti este ca, spre deosebire de vremurile de altadata, "de trista amintire", cum s-ar zice, acum nu le mai cere nimeni sa linguseasca sau sa serveasca puterea. Romania este o tara care respecta conditiile politice de aderare la Uniunea
    Europeana. Unde presa le face necazuri, si nu bine, celor pe care doar ea isi inchipuie ca ii ridica in slavi, punindu-i, fara voia lor, in situatii care vor ramine in istoria penibilului. Unde legea este stapina, si nu cei de la putere, unde justitia, independenta, nu numai ca nu este apreciata daca actioneaza politic, dar produce jena celor pe care doar ea crede ca ii avantajeaza.
    Sa fii lider politic si sa trebuiasca sa spui justitiei: fii, draga, independenta, lasa-ma in pace, ma incurci cu favorurile tale, sa vezi ce-o sa se zica acuma despre mine!
    Dan POPA

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri