Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pionierul de la Educatie

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Numirea lui Cristian Adomnitei in functia de ministru al Educatiei si Cercetarii e o premiera din mai multe puncte de vedere. E primul ministru al Educatiei si Cercetarii care nu e de profesie nici profesor, nici cercetator. Iar ca virsta, la doar 32 de ani, inginerul Adomnitei l-a intrecut si pe Titu Maiorescu, care avea cu doi ani mai mult cind a devenit ministru al Cultelor si Instructiunii publice. Mai mult, Cristian Adomnitei e primul ministru iesean al Educatiei si Cercetarii - motiv pentru care s-ar cuveni sa fim mai indulgenti in aprecieri, nu-i asa?! Si, de dragul patriotismului local, sa nu ne mai intrebam (privind reprezentantii Iasului ajunsi in Guvern, pentru care isi asuma merite mari Relu Fenechiu) cit de departe poate merge raportul dintre interesul politic si competenta sau cita responsabilitate ii trebuie unui nepriceput pentru a refuza o demnitate ministeriala!
    Nu e acum momentul sa judecam, indulgenti sau nu, prestatia domnului inginer in constructii, care pina acum nu a luat contact cu domeniul educatiei (nu si cu cel al cercetarii, insa) decit in calitate de beneficiar  - ca elev, student si lider sindical in anii facultatii. Dar citeva constatari credem ca pot fi facute.
    In primul rind, reactiile din mediile didactice arata ca noul ministru se bucura de cea mai mare rata a neincrederii fata de toti predecesorii sai. Numirea sa a stirnit zimbete ironice si compatimire, atitudini justificate nu atit de argumentul virstei, cit de lipsa de experienta si de necunoasterea sistemului. Cite grade didactice poate parcurge un profesor, domnule Adomnitei? Dar un cercetator de cite feluri poate fi? - sint intrebari, malitioase, fara indoiala, dar care exprima scepticismul multora vizavi de capacitatea unui outsider de a implementa strategii reformatoare intr-un domeniu pe care nu il cunoaste nici macar in linii mari.
    In fata acestui vot masiv de neincredere, sustinatorii noului ministru invoca precedentul Eugen Nicolaescu, outsiderul ale carui masuri radicale au stirnit furtuna la Sanatate, fara sa stie "cum se prescrie piramidonul". O comparatie valabila la prima vedere, numai ca nici cei doi nu par a avea in comun altceva decit calitatea de ministri outsideri, nici problemele din Sanatate nu seamana cu cele din Invatamint. Daca numirea unui contabil peste spitale a putut fi motivata prin nevoia de a rentabiliza un sistem secat de numeroasele supape prin care se scurgea banul public, prezenta unui constructor la Educatie e mai dificil de explicat prin nevoia de a construi scoli si sali de sport. Multe domenii au nevoie de sedii si nu au la cirma santieristi. Educatia si cercetarea se confrunta cu probleme complexe si specifice, indelung dezbatute de presa. Sa amintim doar de anuntata restructurare a ciclurilor de studii din perioada invatamintului obligatoriu, cu implicatii atit asupra continuturilor disciplinelor, programelor scolare, cit si asupra normelor didactice si spatiilor scolare.
    Deocamdata, in discursul sau de la instalarea in functie, ministrul Educatiei a anuntat ca are de gind sa se consulte cu cei care cunosc sistemul, punind accentul insa pe liderii sindicali, parinti si elevi. Fireste, dezbaterile publice ale proiectelor sint necesare, dar ce se intimpla cu masurile mai putin populare, dar necesare reformei, precum desfiintarea titularizarii din invatamint, principala pirghie a perpetuarii sistemului centralist si uniformizator din acest domeniu? Cit priveste strategiile pe care le va adopta in continuare, Adomnitei a trecut in revista, cu liniuta de la capat, proiectele de legi aflate in dezbatere parlamentara, contractul colectiv de munca si continuarea constructiilor de scoli. Sint problemele cel mai des enuntate de presa in ultimele luni, iar Adomnitei nu a facut decit sa le enumere, fara a intra in detalii pe care oricum nu le cunoaste, dar pe care va trebui sa le administreze.
    E cert ca riscurile unui ministru precum Cristian Adomnitei ar fi fost mult mai mici intr-un sistem asezat, in care reforma sa fi fost incheiata, iar mecanismele sa functioneze de la sine. In situatia actuala, insa, unica lui sansa, daca exista vreuna, sint consilierii profesionisti. Unica lui sansa ca ministru, dar si ca om politic.

     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    Liste electorale

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Linkuri sponsorizate

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri