Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Placerea textului

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Voi vorbi despre o experienta strict personala, pentru a cere din partea cititorilor o opinie. Nu sint sigur, asadar, ca toate observatiile mele sint corecte. Dar sint sigur ca foarte multi au trait inaintea mea aceasta experienta. Despre ce este vorba? Elevii si-au facut obiceiul sa solicite profesorilor de limba si literatura romana, in scopul de a trece cu bine examenul de capacitate (transformat acum intr-un test national), o serie de comentarii la textele aflate in programa. Din slabiciune, cred, profesorii consimt si dicteaza in ora de romana tuturor pretinsul comentariu. La verificarile ce se fac pe parcurs (numite "simulari"), elevul se obliga sa reproduca intocmai comentariul cu pricina. Rezultatul se consfinteste printr-o nota mai mare sau mai mica. Daca profesorul nu consimte, scolarul apeleaza la o serie de manuale aditionale, ca sa le numesc astfel, in care afla fara gres, redactat mai mult sau mai putin pompos, comentariul salvator.
    In treacat fie spus, nu am nimic impotriva acestor manuale. Ele tin de o industrie necesara, care traieste pe seama acestui eveniment aproximativ solemn, care e capacitatea ori bacalaureatul. In masura in care manualul isi propune sa ajute prin oferirea unei alternative si a unui numar de exercitii suplimentare fata de cele solicitate la scoala, el este, neindoielnic, binevenit. In masura in care raspunde cerintei imperative a elevului de a primi de-a gata ceea ce el ar trebui sa realizeaza singur, manualul e nociv. Se subintelege deja ideea pe care o sustin. O voi expune pe larg, nu inainte de a mai face adaos citeva impresii despre numitele manuale.
    Nu am cum sa le cunosc pe toate si nici nu cred ca ar fi cuminte. Unele sint corect redactate, intr-un limbaj simplu si clar. Cele mai multe sufera insa de o serie de defecte vadite. Autorii privesc cu suficienta spre textul literar si il sufoca sub o exegeza neologistica. Enuntul pretios nu poate decit sa-l deruteze pe elev si sa-l faca sa resimta ca pe o corvoada si un chin ceea ce ar trebui sa fie si sa ramina o placere. Caci asta inseamna lectura: a descoperi ca poti fi fericit nu in urma unui impozant miracol, ci printr-un exercitiu minor, chiar banal.
    Deschid o noua paranteza. Daca ne plingem ca tinerii nu mai citesc, nu cumva pricina acestui fapt incontestabil sta tocmai in aceea ca elevul se confrunta permanent, prin aceste manuale si nu numai, cu o suma de lecturi frigide, din care nu poate invata sa se bucure? El crede ca a comenta inseamna a folosi expresii alambicate si termeni care trebuie cautati in dictionare. Mi se pare fals. Nu exista text care sa reclame vreun comentariu atit de subtil incit acesta sa devina absolut ilizibil. Nici macar textul sacru, acela care se afla intre copertele Bibliei. Intr-un prolog din Biblioteca personala, ultima sa carte, Borges prezinta Cartea lui Iov in felul urmator: "Biblia, al carei nume grecesc este un plural, inseamna cartile. Este, de fapt, o biblioteca ce cuprinde cartile fundamentale ale literaturii ebraice, ordonate fara prea multa rigoare cronologica si atribuite Spiritului, Ruach. Cuprinde cosmogonia, istoria, poezia, parabolele, meditatia si minia profetica. Diferiti autori corespund unor epoci si regiuni diferite. Sint, pentru cititorul binevoitor, simpli copisti ai Spiritului, care determina fiecare cuvint si, potrivit cabalistilor, fiecare litera si valoarea ei numerica, precum si combinatiile ei posibile ori fatale. Cel mai ciudat dintre aceste texte este Cartea lui Iov. Froude a prezis in 1953 ca aceasta carte, la timpul potrivit, va fi socotita cea mai aleasa din cite au scris oamenii. Tema, tema eterna, este faptul ca un om drept poate fi nefericit. Iov, culcat in tarina, se tinguieste si blestema. Iar prietenii ii dau sfaturi. Asteptam rationamente, dar rationamentul, specific grecului, este strain sufletului semitic, si opera se limiteaza sa ne ofere un sir de splendide metafore. Discutia este dificila si indirjita. In capitolele finale, glasul lui Dumnezeu vorbeste din inaltul vijeliei si-i osindeste deopotriva pe cei care il invinuiesc si pe cei care-l incuviinteaza. Declara ca este de nepatruns si intr-un mod indirect se compara cu cele mai stranii fapturi, elafantul (Behemoth, nume care, ca si acela al scripturii, este un plural si inseamna animale, fiindca este foarte mare) si balena sau Leviathan. Max Brod, in Judaism si crestinism, analizat acest pasaj. Lumea ar fi guvernata de o enigma. Data redactarii este incerta. H.G. Wells a scris despre Cartea lui Iov ca este marele raspuns dat de evrei dialogurilor lui Platon". Pagina lui Borges se remarca prin simplitate, eleganta si concizie. Comentariul de manual prin redundanta si complicare inutila. Din exegeza lui Borges poti banui ce semnifica placerea de a citi si intelege. Din analizele la care ma refer, nu...
    Ma intorc la cele spuse la inceput. Practica de a memora intocmai un comentariu e, dupa mintea mea, profund gresita. Elevul nu cunoaste textul sau cunoaste textul prin comentariu. Placerea se naste doar dintr-un contact direct. Consimtind la aceasta practica, oferindu-i o prezentare in clasa ori indrumindu-l spre un manual, ii interzicem elevului orice placere a lecturii. El nu va mai citi dupa examen, ci se va indrepta spre Internet, care-i ofera o satisfactie mai mare. Cu atit mai mare cu cit e imediata. Borges comenteaza 65 de carti in 65 de pagini. Autorii de manuale comenteaza o sintagma intr-un spatiu asemanator. E prea mult...
    Valeriu GHERGHEL

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri