Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Plesu da piept cu americanii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    "Punctul de greutate al discursului lui Andrei Plesu in SUA nu va fi candidatura Romaniei pentru aderarea la NATO, ci vitalizarea "Parteneriatul strategic", incheiat cu SUA anul trecut. Ministrul de Externe trebuie sa convinga investitorii americani sa vina in Romania. In acest moment, relatiile economice dintre cele doua tari sint sub potential (in totalul capitalului investit in Rom?nia, cel american detine o pondere de doar noua procente). Prin urmare, pentru ca "problema NATO" este una delicata, Andrei Plesu incearca atacul prin invaluire". Un comentariu de Adrian Cioflanca.
    Ministrul de Externe al Romaniei, Andrei Plesu, nu are deloc o misiune usoara in Statele Unite. Oficialii de peste ocean evita sa precizeze cind va avea loc al doilea val al extinderii NATO. Criza politica abia incheiata a stirnit susceptibilitatea politicienilor americani, care au inceput sa priveasca Romania ca pe o zona instabila. Iar investitorii din SUA socotesc ca tarimul romanesc este nesigur pentru investitiile lor. Plesu se va intilni cu Secretarul de Stat american, Madeleine Albright, cu adjunctul acesteia, Strobe Talbott, si cu reprezentanti ai Pentagonului si Congresului, intrevederi in cadrul carora va aborda toate aceste probleme.
    Cu toate ca nu a fost admisa in primul val al extinderii Aliantei Nord-Atlantice, Romania a ramas sa spere ca va fi admisa in al doilea val. In luna iulie a anului trecut, dupa vizita presedintelui american la Bucuresti, in mediile politice bintuia optimismul, pentru ca Romania era socotita candidatul principal pentru al doilea val al extinderii NATO. Astazi, nu este deloc sigur ca Romania este socotita favorita. De asemena, nu este sigur ca extinderea intr-un al doilea val va fi decisa la summit-ul de la Washington, din 1999.
    Dificultatile pe care le intimpina cele trei tari admise in primul val au accentuat reticenta Senatului american, care este speriat si de perspectiva unor costuri ridicate ale procesului de largire a Aliantei. In Senat a fost introdus un amendament vizind inghetarea pe trei ani a procesului de extindere NATO, dupa primul val al largirii. Acest amendament are toate sansele sa fie adoptat, in ciuda optimismului afisat de Javier Solana in cadrul recentei sale vizite la Bucuresti. Nu mai departe de ziua de marti, ambasadorul SUA in Rom?nia, James Rosapepe, a precizat ca Alianta Nord-Atlantica nu si-a luat nici un angajament pentru a invita noi state sa adere la structurile sale de securitate.
    Luna trecuta au aparut in presa citeva scenarii ale strategilor americani in ceea ce priveste evolutia NATO. In cele mai multe dintre scenarii, Romania nu era luata in calcul ca viitor membru al Aliantei. Analistii cred ca presedintele SUA incearca sa menajeze Congresul - in conditiile in care se apropie votul pentru ratificarea primului val, ocultind, pentru o vreme, problema extinderii intr-un al doilea val.
    Andrei Plesu se prezinta in fata oficialilor americani cu un handicap si cu un atu. Dezavantajul este cauzat de criza politica indelungata care a pus pe ginduri pe toti observatorii internationali. Avantajul este rolul potential de stabilizator zonal pe care Romania este dispusa sa si-l asume. In Statele Unite, Romania se bucura de simpatia citorva parlamentari, de sustinerea precauta a presedintelui american si de sprijinul firmelor americane producatoare de armament, care ar putea obtine profituri de miliarde de dolari in urma vinzarilor de arme, sisteme de comunicatii si echipamente militare catre noile membre ale Aliantei. Incheierea razboiului rece a redus simtitor importanta industriei de armament, obligindu-i pe producatori sa-si diversifice oferta. Extinderea Aliantei Nord-Atlantice ar putea oferi producatorilor de armament o noua piata, cu un potential urias. Acest sprijin este foarte important pentru Romania, deoarece industria militara ramine cel mai generos donator de fonduri pentru campaniile electorale ale candidatilor pentru Congresul american. Grupurile etnice din SUA care sprijina aderarea tarilor lor de origine la NATO au fost sustinute financiar de unele companii.
    Punctul de greutate al discursului lui Andrei Plesu in SUA nu va fi candidatura Romaniei pentru aderarea la NATO, ci vitalizarea "Parteneriatul strategic", incheiat cu SUA anul trecut. Ministrul de Externe trebuie sa convinga investitorii americani sa vina in Romania. In acest moment, relatiile economice dintre cele doua tari sint sub potential (in totalul capitalului investit in Rom?nia, cel american detine o pondere de doar noua procente). Prin urmare, pentru ca "problema NATO" este una delicata, Andrei Plesu incearca atacul prin invaluire. (Adrian CIOFLANCA)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri