anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Politizarea portocalei

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Se implinesc, astazi, douazeci si trei de ani de la revolta muncitoreasca de la Brasov, o provocare de anvergura la adresa regimului Ceausescu si, intr-un fel, prologul evenimentelor ulterioare din decembrie 1989. La rindul ei prefatata de actiuni de mai mica intensitate in cursul anului 1987, inclusiv in Iasi, miscarea a ajuns la contestare politica directa si un anumit grad de violenta din partea demonstrantilor - indreptata, din fericire, doar impotriva lucrurilor. Represiunea ulterioara declansata de regim a presupus, se stie, si violenta bine disimulata impotriva oamenilor.

  Specialistii avizati in problematica ultimelor clipe ale regimului comunist vor reusi, in timp, o mai buna explicitare a "momentului 15 noiembrie" de la Brasov. E un tip de proces aflat inca in derulare in intreaga Europa de Est, si cu siguranta ca va dura. Intre timp, fosta uzina "Steagul Rosu" a incetat sa existe, si la fel s-a intimplat cu santierul naval "Lenin" din Gdansk, locul de nastere al Solidaritatii poloneze. Ironia face ca munca acestor cercetatori sa beneficieze, intr-un fel amar, de stingerea pasiunilor publice asociate cu prabusirea comunismului.

  Spre ingrijorarea unora, satisfactia multora si indiferenta majoritatii, regimul Ceausescu iese din vietile romanilor mai virstnici, si nici macar nu mai patrunde in cele ale concetatenilor nostri mai tineri. Nici vorba sa reusim, ca popor, o delimitare etica de comunism, de felul celei pe care au reusit-o germanii fata de nazism, dupa 1945. Astfel ca episoade precum revolta brasovenilor tind sa fie privite mai degraba izolat, decit ca parte dintr-un discurs coerent axat pe despartirea de comunism.

  In acest context, pina la un punct regretabil, protestul din 1987 poate fi totusi utilizat pentru a da o replica vocilor care incearca o revalorizare frauduloasa a epocii Ceausescu. Teza ca vechiul regim oferea un grad acceptabil de securitate economica, articulata pornind de la relativul confort al anilor '70 si ignorind deliberat situatia din deceniul urmator, nu rezista in fata unei analize oneste care sa prezinte situatia de la Brasov - si din atitea alte orase si sate ale tarii.

  De asemenea, nu ar trebui minimalizat faptul ca actiunea de la 15 noiembrie a fost la origine una economico-sindicala. Dimensiunea sa politica, inevitabila in Romania acelor zile, a crescut in importanta pe masura ce se facea uz de violenta. Lucrurile gasite in sediul judetean PCR - de la materiale propagandistice la mult-rivnitele portocale - odata aruncate in strada, deveneau simboluri politice. Dar punctul de pornire a fost incapacitatea si lipsa de vointa a regimului Ceausescu de a respecta "contractul social" cu muncitorii.

  In discutiile despre momentul Brasov si despre ultimii ani ai regimului s-a pus accentul, in mod justificat, pe lipsa de vointa - mai bine zis, pe aroganta puterii comuniste, convinsa ca va putea supravietui incalcind la nesfirsit intelegerile economice (neoficiale) cu societatea. Ar fi bine daca s-ar discuta mai mult si despre incapacitatea regimului de a le respecta.

  Pina la urma, daca prim-secretarul de partid de la Brasov, colaboratorii sai, conducerea uzinei si eventual ministerul de resort ar fi fost mai competenti sau ar fi avut un simt politic mai dezvoltat, s-ar fi gasit solutii de plata a salariilor si oamenii n-ar mai fi iesit in strada atunci si acolo. Dar situatia ar fi putut aparea in alta zi si in alta parte. Poate ca in chestiunea prevenirii unei izbucniri economice sistemul comunist ajunsese in situatia de a depinde prea mult de artificiile liderilor de rang secund, prinsi intre presiunea populara si refuzul "centrului" de a face concesii in privinta accesului la bunuri de consum. Iar despre capacitatea sistemului de a genera contingente indestulatoare de lideri cu aceste calitati nu mai este cazul sa vorbim.

  Din acest unghi, intr-un mod oarecum simplificat (nu am abordat, spre exemplu, "factorul Gorbaciov" sau alte dezvoltari din Europa de Est), episodul Brasov 1987 poate fi interpretat drept dovada ca regimul comunist pierduse fara drept de apel batalia economica - cea intotdeauna decisiva, atunci cind nu ai alte surse de legitimare. Politizarea simbolica a portocalei o avea in spate pe aceea, mult mai grava, a piinii. 


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Cosmin PAȘCA

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Interogaţii

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Interogaţii

  Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

  Efectul F

  Nicolae TURTUREANU

  Efectul F

  ...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Alin ANDRIEȘ

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

  pulspulspuls

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

  Caricatura zilei

  Pe roți

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.