Politizarea portocalei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

miercuri, 01.12.2021

Politizarea portocalei

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Se implinesc, astazi, douazeci si trei de ani de la revolta muncitoreasca de la Brasov, o provocare de anvergura la adresa regimului Ceausescu si, intr-un fel, prologul evenimentelor ulterioare din decembrie 1989. La rindul ei prefatata de actiuni de mai mica intensitate in cursul anului 1987, inclusiv in Iasi, miscarea a ajuns la contestare politica directa si un anumit grad de violenta din partea demonstrantilor - indreptata, din fericire, doar impotriva lucrurilor. Represiunea ulterioara declansata de regim a presupus, se stie, si violenta bine disimulata impotriva oamenilor.

  Specialistii avizati in problematica ultimelor clipe ale regimului comunist vor reusi, in timp, o mai buna explicitare a "momentului 15 noiembrie" de la Brasov. E un tip de proces aflat inca in derulare in intreaga Europa de Est, si cu siguranta ca va dura. Intre timp, fosta uzina "Steagul Rosu" a incetat sa existe, si la fel s-a intimplat cu santierul naval "Lenin" din Gdansk, locul de nastere al Solidaritatii poloneze. Ironia face ca munca acestor cercetatori sa beneficieze, intr-un fel amar, de stingerea pasiunilor publice asociate cu prabusirea comunismului.

  Spre ingrijorarea unora, satisfactia multora si indiferenta majoritatii, regimul Ceausescu iese din vietile romanilor mai virstnici, si nici macar nu mai patrunde in cele ale concetatenilor nostri mai tineri. Nici vorba sa reusim, ca popor, o delimitare etica de comunism, de felul celei pe care au reusit-o germanii fata de nazism, dupa 1945. Astfel ca episoade precum revolta brasovenilor tind sa fie privite mai degraba izolat, decit ca parte dintr-un discurs coerent axat pe despartirea de comunism.

  In acest context, pina la un punct regretabil, protestul din 1987 poate fi totusi utilizat pentru a da o replica vocilor care incearca o revalorizare frauduloasa a epocii Ceausescu. Teza ca vechiul regim oferea un grad acceptabil de securitate economica, articulata pornind de la relativul confort al anilor '70 si ignorind deliberat situatia din deceniul urmator, nu rezista in fata unei analize oneste care sa prezinte situatia de la Brasov - si din atitea alte orase si sate ale tarii.

  De asemenea, nu ar trebui minimalizat faptul ca actiunea de la 15 noiembrie a fost la origine una economico-sindicala. Dimensiunea sa politica, inevitabila in Romania acelor zile, a crescut in importanta pe masura ce se facea uz de violenta. Lucrurile gasite in sediul judetean PCR - de la materiale propagandistice la mult-rivnitele portocale - odata aruncate in strada, deveneau simboluri politice. Dar punctul de pornire a fost incapacitatea si lipsa de vointa a regimului Ceausescu de a respecta "contractul social" cu muncitorii.

  In discutiile despre momentul Brasov si despre ultimii ani ai regimului s-a pus accentul, in mod justificat, pe lipsa de vointa - mai bine zis, pe aroganta puterii comuniste, convinsa ca va putea supravietui incalcind la nesfirsit intelegerile economice (neoficiale) cu societatea. Ar fi bine daca s-ar discuta mai mult si despre incapacitatea regimului de a le respecta.

  Pina la urma, daca prim-secretarul de partid de la Brasov, colaboratorii sai, conducerea uzinei si eventual ministerul de resort ar fi fost mai competenti sau ar fi avut un simt politic mai dezvoltat, s-ar fi gasit solutii de plata a salariilor si oamenii n-ar mai fi iesit in strada atunci si acolo. Dar situatia ar fi putut aparea in alta zi si in alta parte. Poate ca in chestiunea prevenirii unei izbucniri economice sistemul comunist ajunsese in situatia de a depinde prea mult de artificiile liderilor de rang secund, prinsi intre presiunea populara si refuzul "centrului" de a face concesii in privinta accesului la bunuri de consum. Iar despre capacitatea sistemului de a genera contingente indestulatoare de lideri cu aceste calitati nu mai este cazul sa vorbim.

  Din acest unghi, intr-un mod oarecum simplificat (nu am abordat, spre exemplu, "factorul Gorbaciov" sau alte dezvoltari din Europa de Est), episodul Brasov 1987 poate fi interpretat drept dovada ca regimul comunist pierduse fara drept de apel batalia economica - cea intotdeauna decisiva, atunci cind nu ai alte surse de legitimare. Politizarea simbolica a portocalei o avea in spate pe aceea, mult mai grava, a piinii. 


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  1 Decembrie şi politica principiilor

  Lucian DÎRDALA

  1 Decembrie şi politica principiilor

  Actul de la 1 Decembrie a fost, desigur, o concretizare a forţei numerice a românilor transilvăneni, după o luptă îndelungată şi într-un context politico-militar favorabil. Dar această concretizare nu se putea realiza în lipsa unor baze politice aşezate cu inteligenţă, de oameni care meritau cu prisosinţă calitatea de lideri ai comunităţii.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Identităţi în oglindă (I)

  Florin CÎNTIC

  Identităţi în oglindă (I)

  Nimic mai firesc cu ocazia Zilei Naţionale decât o discuţie despre ce înseamnă „să fii român”. Evreu român.

  În loc de o poveste de 1 Decembrie

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  În loc de o poveste de 1 Decembrie

  Când a început războiul, tata a fugit de la şcoala militară de la Făgăraş. Ca mulţi alţi colegi. Elevii-militari erau „carne de tun”, primii trimişi în linia întâia şi mureau... eins, zwei, drei. Au plecat şi au început să rămână pe la casele lor: care într-un sat, care în altul. Într-un sfârşit, a ajuns şi Tata în satul nostru.

  Datorii de plătit

  Alex VASILIU

  Datorii de plătit

  Ziua naţională a României, trecerea apropiată de la un an la altul ar trebui să ne îndemne la reflecţie şi acţiune în privinţa recuperării valorilor spirituale româneşti. Urgenţa scoaterii la lumină a documentelor muzicale şi despre muzică este evidentă permanent, dar mai ales în prima zi de decembrie, în ultima lună din 2021, subiectul merită readus în discuţie.

  pulspulspuls

  Prima veste din luna decembrie ne aminteşte de ceva petrecut anul trecut, în noiembrie

  Prima veste din luna decembrie ne aminteşte de ceva petrecut anul trecut, în noiembrie

  O veste scurtă şi vioaie, ca de ziua naţională, venită direct de la Bucale, cu trenul de noapte, prin intermediul STS-ului, servicu care a venit la Iaşi să monitorizeze sărbătorile dedicate marii zile de astăzi, care ne umple cu lacrimi de bucurie, nu alta. 

  Caricatura zilei

  UstuRoy

  Editia PDF

  Bancul zilei

  - "Pentru o digestie buna beau bere. Daca nu am pofta de mâncare, beau vin alb. Daca am tensiunea scazuta, beau vin ros (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Implementarea benzii unice pentru mijloacele de transport în comun pe toată lungimea șoselei Nicolina, o apreciați ca fiind benefică fluidizării traficului din zonă?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.