Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Presa nu este propaganda

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    De buna seama, presedintele Traian Basescu si-a facut multi dusmani in presa. Dusmanii sai ar spune ca a cautat-o cu luminarea. Intr-adevar, seful statului nu doar ca a atacat presa in mod constant, dar a fost de multe ori provocator si ireverentios. Uneori a cautat harta pur si simplu, nu doar a raspuns atacurilor.

    Pe de alta parte, nu de putine ori a avut dreptate in criticile sale la adresa presei. Presedintele si-a asumat riscul de a arata cu degetul interesele politice si economice, transparente si mai ales netransparente, ale marilor trusturi de media. La inceput, inainte si dupa alegerile din 2004, era doar unul dintre cei multi care criticau deriva presei in timpul guvernarii lui Adrian Nastase. Acest lucru este uitat astazi. Toata lumea era oripilata atunci de prostituarea incredibila a intregi televiziuni si ziare. Dar lumea uita repede, inclusiv ziaristii. Astazi, rindurile criticilor s-au subtiat simtitor. Bine, se poate spune ca s-a schimbat si situatia presei, care si-a recapatat intrucitva dezinvoltura si simtul datoriei. Dar schimbarea in bine se simte mai mult la presa scrisa si mai putin la cea audio-vizuala. Oricum, se intimpla astazi ca orice intepatura la adresa mediei este intimpinata cu reactii supradimensionate, de parca presa a fost neprihanita de cind lumea si ca si cum orice discutie despre presa ar fi de domeniul tabu-ului.

    "Nimeni nu a cistigat nici un razboi cu presa!", "Cu presa nu te pui!", acestea sint formulele repetate de fiecare data cind cineva gaseste de cuviinta sa faca observatii presei. Nu stiu daca reflecta adevarul, dar stiu ca reprezinta o mare prostie, pentru ca stimularea acestui mit al infailibilitatii si invincibilitatii presei dezvolta un tip de aroganta si autosuficienta in mintea unora dintre jurnalisti, care, imbatati astfel de aceasta putere, iluzorie sau nu, tind sa-si uite rostul.

    Sa nu credeti ca, in calitate de ziarist, as putea ignora vreo clipa rolul esential pe care il are presa in apararea democratiei. De multe ori, a fost ultima aparare in calea abuzurilor. Dar presa poate fi o putere intr-un stat democratic doar atita vreme cit isi respecta menirea, aceea de a informa cu profesionalism si onestitate. Atunci cind serveste intr-un mod grosolan interese politice sau economice nu este decit o anexa a acelor puteri. Isi pierde autoritatea, isi pierde influenta, isi pierde demnitatea.

    De fiecare data cind se aproprie alegerile, locale sau generale, o ambiguitate toxica cuprinde o parte insemnata a presei. Ori sint reduse motoarele, pentru a nu supara pe nimeni si pentru a lua bani de la toti, ori toate tunurile sint indreptate in directia comandata de cel care plateste mai mult. Ideea ca institutiile media trebuie sa-si maximizeze profitul in preajma alegerilor devenind instrumentele unuia sau altuia a ajuns un fel de cutuma. Cu mult inaintea campaniei electorale pentru alegerile locale, am vorbit cu o persoana din conducerea postului Antena 1 Iasi careia i se parea firesc sa se puna la dispozitia primarului Gheorghe Nichita daca acesta plateste, fiind vorba despre un post privat care traieste din profit. Persoana in cauza nu avea vreo clipa senzatia ca incalca deontologia profesionala. De altfel, recent, a aparut in presa centrala o adresa interna trimisa posturilor locale din trustul Antenelor in care erau date indicatii asupra modului in care televiziunile din retea se pot face utile politicienilor inaintea campaniei, in schimbul banilor.

    Ca sa revin la punctul de plecare, Antenele lui Dan Voiculescu sint, asa cum se stie prea bine, cele care au tonul cel mai virulent impotriva lui Traian Basescu. Refacerea aliantei dintre PSD si Partidul Conservator a inrautatit lucrurile. Ceea ce se intimpla in anumite emisiuni ale posturilor din trustul Intact nu mai are nici o legatura cu presa. Se numeste pur si simplu propaganda negativa. Mai nou, dupa ce presedintele s-a luat de Sorin Ovidiu Vintu, si Realitatea TV a devenit mai aspra cu seful statului.

    Un exemplu in care presa devine propaganda este recenta poveste cu pactul nefericit dintre PD-L si PRM, despre care s-a spus ca ar fi avut binecuvintarea lui Traian Basescu. Insa, cu toate ca nimeni nu a produs vreo dovada credibila a acestui acord din partea presedintelui si desi acesta a dat de mai multe ori dezmintiri, si Antenele si Realitatea TV au tinut aceasta tema in prim plan pina la exasperare, vorbind despre presupusul acord ca despre un fapt peremptoriu. O multime de zvonuri, interpretari abuzive, insinuari au devenit in ultimii ani arme de atac in presa, desi aceasta ar trebui sa se bazeze doar pe fapte indubitabile si interpretari lucide.

    Acest abandon, de mai lunga sau mai scurta durata, al propriilor virtuti din partea presei nu este de bun augur. Daca toata lumea va intra in acest carnaval al compromisurilor, se va ajunge la situatia in care nimeni nu va mai avea credibilitate si autoritate sa vorbeasca. Iar unde nu exista voci independente credibile nu prea exista democratie.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri