Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Primarul cui?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Despre turul doi al alegerile locale de la Iasi au fost scrise deja numeroase analize, unele decente, alte aberante. Putine au fost si obiective. Cei mai multi si-au reconfirmat simpatii sau antipatii anterioare, pentru a-si justifica post factum comportamentul jurnalistic din timpul alegerilor. Nici textul care urmeaza nu este unul suta la suta obiectiv, dar este un text informat si bazat pe bun simt.

    Nu intentionez sa repet aici lucrurile valabile observate si nici sa polemizez cu ineptiile. Insist doar asupra lucrurilor pe care nu le-am vazut spuse pina acum.

    In primul rind, lucruri care nu aveau cum sa fie stiute. In paralel cu exit-poll-ul Insomar, a existat un exit-poll realizat de Fast Training Consulting (FTC), firma ieseana care a realizat mai multe sondaje corecte inaintea si in timpul campaniei electorale. Datele sint lamuritoare asupra comportamentului de vot al iesenilor la aceste alegeri. Practic, impactul votului exercitat dimineata a fost hotaritor asupra rezultatului final. Dupa prima ora de votare, Gheorghe Nichita conducea cu aproape 72%, in timp ce Dumitru Oprea avea restul de 28%. Dupa inca o ora, se ajunsese la 66,2%-34,7%, iar dupa alte doua ore - la 59,3%-40,6%. Dupa prinz, ritmul scaderii lui Nichita s-a diminuat, candidatul PSD stabilizindu-se in jur de 54% dupa ora 15.00, rezultat care s-a pastrat pina la final.

    Cine voteaza dimineata, se stie, iar datele FTC confirma. In primele ore ale diminetii, persoanele peste 54 de ani constituiau circa 55% din totalul votantilor, iar cele intre 45 si 54 de ani, inca 20%. Zdrobitor. Pina la sfirsit, ponderea celor peste 45 de ani prezenti la vot a ramas de peste 50% din totalul celor care si-au exercitat votul. Reamintim ca prezenta la vot pe municipiu a fost de 32%, adica ceva peste 100.000 de persoane.

    In primele ore de vot, exista cartiere intregi unde prezenta tinerilor sub 24 de ani a fost de 0%. La inchiderea urnelor, ponderea tinerilor sub 24 de ani din totalul celor prezenti la urne a fost de 11,8%. Oricum, se stie din sondajele anterioare, votul tinerilor din acest segment a fost impartit intre Nichita si Oprea, tinerii mai putin educati si din cartiere slab dezvoltate optind majoritar pentru Nichita, iar studentii si absolventii de studii superioare - pentru Oprea. Pe categorii profesionale, studentii au contat cu 10% din totalul votantilor, in timp ce salariatii au ocupat 53% din total, iar pensionarii 31% (restul insignifiant fiind ocupat de someri si intreprinzatori). Tinerii intre 25 si 34 de ani, electoratul cel mai important al lui Oprea, a fost ceva mai activ, aparind la urne incepind cu ora prinzului, dar tot intr-un numar redus, fapt care a facut sa conteze la final cu doar 17,2% din totalul celor prezenti la vot.

    La fel de relevant este votul pe cartiere. Dar inainte de a furniza informatii din exit-poll, citeva detalii sint necesare. Decisiva pentru rezultatul din primul tur a fost victoria lui Nichita in cartiere precum Alexandru cel Bun, Dacia sau Oancea. Prezentarea rezultatelor din cartiere pe procente facuta de presa dupa primul tur este inselatoare. Se parea ca victoria lui Nichita din cartiere precum Alexandru, Dacia, Nicolina, Podu Ros - Cantemir, Frumoasa etc. este cit de cit contrabalansata de victoria lui Oprea din alte cartiere, precum Canta-Pacurari, Centru, Copou. In fapt, numarul de voturi al fiecarui cartier este cheia. Alexandru are o pondere de 12% din totalul electoratului din Iasi, Dacia de 8,7%, iar Oancea, alaturi de Ciurchi si Gradinari, de 8,3%. Din aceste zone, Nichita a cules nu mai putin de 14.000 de voturi in primul tur, din totalul de aproape 43.000 obtinute (asadar, o treime). Zonele unde a invins Oprea conteaza mult mai putin: ceva mai important este Pacurariul, care are o pondere de 8,5% din totalul electoratului, in timp ce Centrul are doar 1,8%, iar Copoul circa 5%. Oprea nu a luat nici 7.000 de voturi din aceste zone, din totalul de 36.500 obtinute (deci, o cincime).

    Ambii candidati au avut ca strategie in turul doi focalizarea pe cartierele mari - Alexandru, Dacia, Oancea-Tatarasi, fidelizarea electoratului din primul tur si atragerea voturilor PNL. Strategia a dat road pentru ambele parti, dar rezultatul a fost ca diferenta initiala s-a pastrat.

    PSD a ocupat primul terenul in Alexandru, amplasind o scena si un ecran in mijlocul cartierului, iar PD-L s-a concentrat pe Dacia si Oancea, unde a montat ecrane pentru vizionarea meciurilor Campionatului european si a trimis grosul oamenilor de teren. Efectele s-au vazut in rezultatele finale: Nichita a crescut in Alexandru de la 54% in primul tur la 64% in al doilea, iar Oprea a crescut in Dacia de la 32% in primul tur la 43% in turul doi si a invins la limita in Tatarasi Sud. A atirnat mai greu victoria lui Nichita din Alexandru (reamintesc, cartierul cu ponderea cea mai mare din totalul electoratului), unde la prima ora de vot primarul in functie avea un neverosimil 97%. Diferente mari de vot in favoarea lui Nichita au mai fost in Podu Ros - Cantemir, Socola-Bucium si Galata-Mircea - adica zone de pensionari sau mai putin dezvoltate.

    Sondajele de dupa primul tur au aratat ca votantii lui Cristian Adomnitei s-au impartit in parti relativ egale intre Oprea si Nichita, cu un avantaj de citeva procente pentru primul. Electoratul din primul tur a fost conservat de ambele parti. Mai mult, fiecare a reusit sa creasca cu citeva mii de voturi: Nichita de la 43.000 la aproape 56.000, iar Oprea de la 36.500 la 47.400.

    (Continuarea in numarul de miine)

     

     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri