Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

PSD intra in deriva

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Scandalul caselor de vacanta, in derulare zilele acestea, este ultimul act dintr-o serie rasunatoare de gafe ale puterii. Printr-un asa-zis fals in actele Guvernului, cei mai marunti demnitari s-ar fi putut pricopsi cu pensiuni la vile pe banii contribuabilului, calcind pe urmele protipendadei comuniste de partid. Prins cu mita in sac, premierul sustine ca a fost un "exces de zel" functionaresc. Suspicioasa, Opozitia crede ca a fost "un test de vigilenta", dintr-o lunga serie, altfel ar fi trecut fara nici o problema. Si chiar asa pare sa fi fost, de vreme ce Executivul a incercat sa treaca legea pe usa din dos a Parlamentului si numai dupa ce s-a aflat de marea pomana pregatira demnitarilor a recunoscut interventia misterioasei miini invizibile.
    Indiferent cine pe cine pune la incercare, guvernului Nastase nu-i vine bine in gusa ultima sarja de oprobiu public. Este o scapare dintr-un sir inexplicabil, care de o buna perioada caracterizeaza activitatea partidului de guvernamint. Prima greseala din aceasta serie neagra a fost si inca este atitudinea fata de declararea averilor demnitarilor. Numai dupa campania dusa de presa si de societatea civila, premierul a mimat tardiv un pas inapoi.
    In paralel, s-a promovat, neinspirat, taxa-radio-tv, bazata pe un principiu nedrept, lovind absolut gratuit in sute de mii de contribuabili care nu beneficiaza de aceste servicii. S-a adaugat un subiect foarte sensibil pentru tineri - taxa de patru mii de dolari care te scapa de armata -, dupa principiul nedeclarat si insultator "numai fraierii saraci fac tiris pe coate". Dezarmat de argumente, Ministrul Apararii a ordonat in cele din urma ''retragerea". Nu se stie daca tactica sau definitiva. La acestea, in scurt timp, are toate sansele sa se adauge cireasa de pe tort. Noua legea a locuintei indreptateste seful de scara, alaturi de angajatii regiilor, sa intre in apartamente mai ceva ca fosta Securitate. Desi proprietatea nu a fost vreodata un concept iubit de PSD, totusi nu ne dam seama cui i-ar placea sa-si vada transformata casa intr-un bulevard. Sint numai citeva semne ale unei relatii din ce in ce mai precare a puterii cu cetatenii.
    Toate bilbele legislative se suprapun unei dezbateri interne din PSD ce macina la rece partidul: cind sa se fixeze alegerile legislative si prezindentiale? Desi nu fac parte din partide diferite, ministrii se manifesta fatis ca reprezentanti ai unor grupari aflate in conflict. Cozmanca spune ceva, Mitrea ar prefera, in nume propriu, altceva.
    Atmosfera seamana ciudat de mult cu starea de instabilitate generata de neintelegerile dintre partidele fostei coalitii. Consecintele sint parca trase la indigo. Astfel, de la coerenta evidenta din primii doi ani, modificarea schimbarii schimbarilor a ajuns noua strategie guvernamentala. Gafe mari, altfel usor de evitat, bilbiieli inexplicabile, aminari care par sa fi dat acul busolei guvernamentale peste cap. Guvernarea nu se mai impotmoleste numai in esaloanele 3-4 ale administratiei, ci da rateuri vizibile la nivelele 1-2. Nu doar aplicarea legilor a ajuns o problema, ci discutabila este insasi substanta lor. Parca partidul de guvernamint si-a consumat bateriile. Cu o mina se scarpina dupa ceafa, pentru ca pe cealalta si-a prins-o in menghina. Actul guvernarii a ajuns o cirpaceala, o remaiere a ciorapilor de matase englezesti cu fir de lina de tigaie.
    S-ar putea ca acesta sa fie adevaratul stil al PSD, generat de structurile sale profunde,
    camuflate pina acum de aparatul de imagine al ministrului Informatiilor, Vasile Dancu.
    In ansamblu, manevrele legislative se dovedesc atit de controversate pentru ca urmaresc sa satisfaca interesele unor oameni din partid. Dar tocmai aceste interese determina PSD sa loveasca in contribuabili din orice pozitie. In definitiv, sint rezultatele unor oameni care nu si-au dorit niciodata sa afle alegatorii care sint averile lor reale; activisti care au vrut dintotdeauna sa aiba la indemina mijloacele pentru a controla mass media (de aici si insistenta pentru taxa obedientei "radio TV", care transforma SRR si TVR in dinozaurii mass mediei romanesti).
    Explicatia revenirilor si incropelilor? Tocmai pentru ca nu exista o dezbatere parlamentara, o discutie publica reponsabila, in definitiv ceea ce se numeste democratie, PSD risca pe termen mediu sa-si creeze o pozitie mai proasta decit daca ar accepta rezonabil sugestiile Opozitiei, presei sau ale societatii civile. Obstinatia cu care Guvernul a ocolit prin ordonante de urgenta Parlamentul, aroganta fatisa prin care deregleaza mecanismele democratice sint, paradoxal, simburii degringoladei din vitrina Guvernului.
    Mihai CHIPER
    mihai.chiper@ziaruldeiasi.ro

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri