Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

PSD, penelistii si ambasadorii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Liderul liberal Puiu Hasoti a sarit ca ars dupa vizita ambasadorului american la sediul PSD: „Este un gest care iese din uzantele diplomatice si care, din punctul meu de vedere, aduce atingere prestigiului Romaniei. Romania nu este protectorat american, ci este prieten al SUA". Iar enervarea conducerii PNL trebuie sa fi crescut si mai mult dupa ce si ambasadorul Marii Britanii, Robin Barnett, a repetat gestul omologului sau din Statele Unite.

    Acest adevarat desant diplomatic la sediul partidului condus de Mircea Geoana nu e chiar ceva obisnuit si transmite prin insusi faptul ca are loc un mesaj nu tocmai greu de decriptat: situatia politica de la

    Bucuresti incepe sa-i nelinisteasca din ce in ce mai mult pe principalii parteneri externi ai tarii. Lucru firesc, de altfel. Numai datorita hipnozei mediatice care in egala masura este intretinuta, dar si intretine criza politica in care ne-am scufundat de luni si luni de zile, nu realizam cu adevarat caracterul de tip science - fiction al actualei formule de guvernare a Romaniei. Poate, intr-o lume normala, sa functioneze eficient si credibil un executiv care dispune doar in jur de 20 de procente din voturile din Parlament si nu are nici un protocol oficial de sustinere semnat cu alte partide? Raspunsul evident este: nu poate.

    Daca totusi se intimpla asta, pentru ca avem o constitutie execrabila care face imposibila in mod real iesirea dintr-o astfel de criza prin alegeri anticipate, asa cum e cazul de regula in alte tari, pentru ca atit cei care stau bine cit si cei care stau prost in sondaje fug de guvernare ca dracul de tamiie, pentru ca premierul si colegii sai din conducerea PNL se agata cu disperare de putere sperind ca intre timp sa gaseasca o solutie miraculoasa de a evita prabusirea partidului, nu inseamna ca situatia in sine nu frizeaza absurdul si nu creeaza o confuzie in crestere pe plan international. Si in cercurile politice si in cele de afaceri.

    Doar cu citeva zile in urma presedintele corporatiei italiene Enel a venit degeaba la Bucuresti pentru a semna cu AVAS, institutie condusa de fostul ministru al Apararii, Theodor Atanasiu, contractul de privatizare pentru Electrica Muntenia Sud. Si asta pentru ca AVAS, desi anuntase ceremonia cu pricina pentru joia trecuta, a uitat sa asigure publicarea actului normativ in Monitorul Oficial in timp util. Nu e desigur o catastrofa, dar intimplarea spune multe despre maniera in care se guverneaza astazi la Bucuresti.

    Iritarea conducerii PNL este omeneste de inteles, dar rabufnirea sa publica nu are nici un fel de acoperire morala. Aceiasi politicieni care tresalta astazi de indignare salutau doar cu 3-4 ani in urma felul in care oficiali de la Bruxelles sau de la Washington taxau abuzurile si coruptia administratiei PSD de atunci. In plus, in ciuda reactiei lui Puiu Hasoti, demersurile ambasadorilor au de fapt deplina indreptatire. Instabilitatea politica de la Bucuresti creeaza premisele unor blocaje serioase atit in plan politic, cit si in plan economic. Urzicarile patriotarde de tip PRM sint ridicole. Nici ambasadorul american si nici cel britanic nu le-au dat in lunile din urma indicatii politicienilor de la Bucuresti privind deciziile pe care le au de luat. Au intervenit acum doar pentru a atrage atentia ca harababura politica din tara este ingrijoratoare si daunatoare si ca situatia ar trebui limpezita. Nu e de fapt nimic altceva decit ceea ce cred de altfel si majoritatea romanilor. La fel dupa cum au intervenit ambasadorii in ultima instanta atunci si cind au avut semnale, cum a fost cazul cu intentia de demitere a procurorului Tulus, ca lupta anti-coruptie risca sa intre in blocaj sau atunci cind era vizibil pentru toata lumea faptul ca in frenezia incercarii de demitere a lui Traian Basescu majoritatea parlamentara PSD - PNL - PC - PRM - UDMR incerca sa schimbe o regula dupa alta in timpul jocului. Dar din nou, ei nu exprimau decit un sentiment de frustrare care era generalizat la nivelul populatiei.

    Ceea ce trebuie sa-i fi deranjat cel mai tare pe liderii liberali a fost insa un lucru despre care nu au pomenit, evident, nici un cuvint in public. Faptul ca pentru marile capitale occidentale, PNL, in formula sa actuala cel putin, a devenit deja un actor politic minor, fara viitor, fara releventa. Indiferent de ceea ce se va intimpla in saptaminile, poate in lunile urmatoare, altii vor fi jucatorii politici semnificativi in Romania pe termen lung: presedintele Basescu si un pol de centru dreapta structurat in jurul Partidului Democrat, pe de o parte, si PSD pe de cealalta parte. Dar asta tine din nou de o evidenta pe care atit principalii parteneri straini ai tarii, cit si cea mai mare parte a jurnalistilor sI comentatorilor politici autohtoni o recunosc ca atare.

    Marea problema a premierului Tariceanu si a colegilor sai este tocmai aceea ca nu par inca sa realizeze pe deplin diferenta fundamentala dintre partidul lor si partenerii conjuncturali din PSD. Ultimii chiar daca trec prin clipe complicate si foarte probabil vor continua cu prilejul motiunii de cenzura de astazi sa cultive o linie politica contraproductiva care iI erodeaza sever in plan electoral au totusi un prag limita pina la care pot scade. In timp ce, in cazul PNL, lipsa monumentala de viziune de care da dovada, cu o consecventa demna de o cauza mai buna, e o reteta sigura pentru sinuciderea politica.

     

     


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri