Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Pusculita "independenta"

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Zilele acestea, PDSR mai face o alianta. Nu una politica, ci una financiara. Nu una de conjunctura, cit mai ales una strategica. Este vorba de plasarea lui Florin Georgescu, omul dedicat trup si suflet PDSR, in fruntea Bancii Nationale a Romaniei. Spre amuzamentul tuturor, insa, pretextul invocat de premierul Adrian Nastase pentru schimbarea guvernatorului BNR este tocmai asigurarea independentei politice a bancii. In aceasta manevra, care tradeaza o veche obsesie a PDSR, aceea de a avea sub control BNR, se adauga si neincrederea manifestata fata de neinregimentatii politic.
    Isarescu nu a fost niciodata omul care sa spuna Guvernului ca nu este de acord cu promovarea unor masuri politice si financiare. Indiferent de culoarea politica a Guvernului, Isarescu a manevrat in functie de spatiul de libertate pe care l-a avut. Nu si-a permis sa faca observatii, pentru ca a inteles jocul puterii. Si l-a acceptat. Este la fel de dator PDSR-ului, care l-a sprijinit pentru functia de Guvernator, precum este si PNTCD-ului, care l-a mentinut si propus pentru functia de prim-ministru. Este greu de suspectat ca ar fi omul unui partid. De aceea,
    acuzatia ca ar reprezenta interesele PNTCD sau ale altui partid politic este puerila.
    Schimbarea lui Isarescu, prin artificii legislative, este decisa intr-un moment in care Romania are nevoie de recistigarea increderii organismelor financiare internationale. Isarescu este perceput ca un specialist de reprezentantii acestor organisme, iar experinta sa poate fi oricind un atu in negocieri. Ex-premierul mai are si citeva realizari notabile: trecerea cu succes peste virfurile de plata ale datoriei externe din 1999, o rezerva valutara a BNR la cel mai mare nivel de dupa 1989, ceea ce inseamna pozitii de negociere mult mai avantajoase cu organismele financiare.
    Cine este Florin Georgescu? Fostul ministru de Finante al Guvernului Vacaroiu, partizanul infocat al sistemului de compensari incrucisate, deci al unor mecanisme inflationiste si fals reformiste, are o imagine externa cit se poate de nefavorabila. Inflatia, in perioada 1992 -1996, ajungea la cifre record, de ordinul sutelor de procente. La cererea sa, emiterea de moneda s-a facut fara acoperire, numai pentru a ajusta din condei compensarile la salarii si pensii. In plus, pe timpul mandatului sau, Georgescu s-a evidentiat prin neprofesionalismul cu care ii trata pe investitorii straini. Cei care ajungeau pe la palatul Victoria erau vazuti ca niste schimbatori de valuta. A ramas celebra formula "bai nenica" ce i-a determinat pe functionarii FMI sa inghete orice relatii cu Bucurestiul.
    Dar suspiciunile cele mai semnificative apar cind observam relatiile pe care candidatul la functia de guvernator le are cu unii dintre oamenii de afaceri de ale caror nume se leaga scandaluri financiare.
    Apropierea PDSR de BNR sperie. Orice este legat de un partid este susceptibil de politizare si de influentare politica. Presupusa independenta a BNR va fi ca independenta unei pusculite pe care o lasi in pace pe timpul anului ca sa o spargi de sarbatori. Avind exemplul Bancorex in fata si cunoscind modul in care PDSR s-a folosit de influenta sa politica pentru a-si multumi clientela, ne putem intreba ce se va intimpla cu BNR. Aceasta nu este o banca comerciala, nu acorda credite, in schimb, este o piesa esentiala in promovarea oricaror politici guvernamentale. Cine o controleaza are sistemul nervos al Romaniei in palma. BNR supravegheaza sistemul bancar, reglementeaza functionarea bancilor populare, deci sint suficiente argumente care sa explice interesul PDSR.
    Pe de alta parte, PDSR este constient ca, in absenta unei credibilitati financiare internationale si a unor credite scumpe pentru Romania, finantarea unui deficit mare, de peste 3,5% din PIB, va fi o problema. Semnalele dinspre PDSR sint ca se va recurge la finantarea deficitului bugetar din rezerva valutara a BNR. Este si interesul pe termen scurt al partidului de guvernamint. Insa acest fapt ar putea intra, pe termen lung, in contradictie cu criteriile de negociere in dosarul UE, care stabilesc anumite plafoane ale rezervelor valutare pentru tarile candidate. Un risc greu de trecut cu vederea.
    (Mihai CHIPER)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri