Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

"Cheia Moldovei e la dumneavoastra", domnule presedinte!

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Sa-i mai amintim presedintelui Emil Constantinescu, aflat astazi la Iasi, ca zona Moldovei e cea mai saraca regiune a tarii? Sa-i mai amintim ca in campania electorala a promis, domnia sa si formatiunea politica pe care a reprezentat-o, ca va pune in aplicare un program special de relansare economica a Moldovei? Nu e nevoie. Ar fi si putin ridicol sa ne tot repetam. Am facut-o fara nici un succes ani la rind, pe timpul regimului Iliescu. O facem de un an, de cind regimul s-a schimbat. Sa-i amintim, totusi, presedintelui Constantinescu doar ca aproximativ 50% din numarul total al firmelor inregistrate in Romania se concentreaza in 8 judete, iar peste 70% din totalul investitiilor straine se concentreaza in cinci judete. Nici un judet din Moldova nu intra in aceste categorii.
    Perspectivele sint la fel de sumbre. Dinamica regionala in Romania a fost caracterizata, pina acum, prin cresterea disparitatilor economice. Fortele pietei au tendinta de a favoriza adincirea decalajelor existente. Or, instaurarea "fortelor pietei" in economia romaneasca e chiar finalitatea expresa a procesul de reforma pe care actuala guvernare promite sa-l duca la capat. In aceste conditii, o politica de dezvoltare regionala nu are sanse de succes fara o interventie explicita, definita a priori, coerenta si sistematica a statului. E nevoie de o inlaturare pe cale "artificiala" a decalajului economic dintre zona Moldovei si celelalte regiuni ale tarii. Experienta ultimilor ani a demonstrat ca interventiile ad-hoc ale statului, pe solicitari punctuale, nu a dat rezultate concludente. Altfel spus, acest gen de interventii nu au mobilizat resursele necesare unei rezolvari de fond a problemelor zonei. Iata de ce, chiar daca sint obiective majore ale comunitatii iesene si zonale, infiintarea Zonei Economice Libere, construirea unei autostrazi sau internationalizarea aeroportului din Iasi nu reprezinta scopuri in sine. Ele sint si trebuie sa fie efectele unei anumite politici pe care doar statul, respectiv autoritatile centrale sint capabile sa o puna in aplicare.
    Domnule presedinte! In campania electorala de anul trecut ne-ati convins, dovada prezenta dumneavoastra in fruntea statului, ca, in ceea ce va priveste, "cheia" se afla in mina noastra. Acum, una dintre "cheile" Moldovei se afla in miinile dumneavoastra. Vom incerca, in citeva cuvinte, sa v-o "descifram".
    Dupa cum bine stiti, Guvernul Romaniei si Comisia Europeana au initiat, in cadrul PHARE, un program de dezvoltare regionala, program care are ca finalitate si punerea bazelor institutionale ale dezvoltarii regiunilor defavorizate economic, cum este in primul rind regiunea Moldovei. In conformitate cu acest program, la nivelul fiecarei regiuni a tarii urmeaza sa ia fiinta asa numitele Agentii de Dezvoltare Regionala (ARD). Acestea ar urma sa raspunda de coordonarea intra-regionala a programelor de dezvoltare. Fara a intra in amanunte, sa spunem doar ca aceste agentii ar urma sa aiba un rol central in politicile de dezvoltare regionala. Doua sint problemele principale pe care dumneavoastra, in calitatea pe care o aveti, le puteti rezolva in favoarea Iasului si a Moldovei. Agentia de Dezvoltare Regionala a zonei Moldova urmeaza sa-si stabileasca, in perioada urmatoare, sediul central. Negocierile care au loc de mai mult timp intre reprezentantii tuturor judetelor Moldovei nu au dus la nici un rezultat. Din motive subiective, poate chiar obscure, la diverse nivele judetene si centrale se incearca blocarea desemnarii orasului Iasi drept gazda a acestei institutii. Nu e nevoie sa mai argumentam de ce orasul Iasi reprezinta cea mai buna solutie. Din orice punct de vedere, istoric, cultural, al resurselor umane, economice, de infrastructura, inclusiv de pozitionare geografica, orasul Iasi se impune drept cea mai potrivita alegere pentru a gazdui o asemenea institutie. Orice alta varianta, daca va fi adoptata, va constitui semnalul clar ca undeva anume in interiorul institutiilor statului nu se doreste rezolvarea de fapt a problemelor zonei.
    O a doua problema importanta se refera la modul in care statul intelege sa acorde un sprijin real functionarii cu succes a acestor Agentii de Dezvoltare Regionala. Exista riscul ca aceste institutii sa ramina, din perspectiva obiectivelor pe care, teoretic, ar urma sa le atinga, simple forme fara fond. Adica un fel de secretariate regionale, in care diversi functionari lipsiti de orice putere reala sa execute ordine venite de la centru si sa miste hirtiile dintr-un loc in altul. Asa cum sint ele concepute in acest moment, Agentiile de Dezvoltare Regionala nu dispun de suficienta autonomie de decizie in ceea ce priveste promovarea politicilor de dezvoltare regionala. Descentralizarea administrativa si subsidiaritatea sint cei mai potriviti termeni care ar urma sa defineasca sprijinul pe care statul il poate acorda politicii de redresare economica a zonei. Pentru ca aceste agentii regionale sa-si atinga obiectivele ar trebui sa aiba la indemina o mai mare parte dintre instrumentele de decizie pe care la ora actuala le detin ministerele de resort. Este vorba, de fapt, de o descentralizare reala a responsabilitatilor guvernului. Birocratia centrala e, poate, cea mai mare piedica in descatusarea energiilor locale si regionale. Singura solutie ramine o descentralizare administrativa reala. Sint chestiuni de politica generala in care presedintele tarii, daca o doreste, poate sa se implice cu succes. Ele nu implica mai mult decit vointa politica.
    Nu stim ce contine "noul" program de relansare economica a Moldovei pe care presedintele Constantinescu promite sa-l lanseze astazi la Iasi. Promisiuni generoase se pot face cu sutele. Si s-au facut. Moldovenii le-au "inghitit" pe toate. Nu prea mai au ce auzi. Scepticismul a devenit starea de spirit dominanta. Mecanismele "dominatiei" centrale sint prea puternice pentru a spera ca lucrurile vor curge de la sine in sensul dorit de moldoveni. Ori faceti ceva, rapid, concludent si responsabil, pentru a ne permite sa iesim din mizerie, ori va vom obliga sa o faceti. Aceasta e "amenintarea" reala care pluteste in aer in Moldova. Vizita presedintelui Constantinescu e ultima vizita oficiala de la care moldovenii mai asteapta ceva. Daca in urma ei nu ramine nimic concret, nici o alta de acest gen nu va mai fi, probabil, bine venita.
    Un comentariu de Pavel Lucescu.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri