anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Rationalitate nord-coreeana

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  De mai bine de doua decenii, comunitatea internationala asteapta o adaptare a regimului de la Phenian la noile conditii post-Razboi Rece. In fapt, asa cum o demonstreaza elocvent evolutiile din ultimii ani, conducerea comunista a Coreei de Nord incearca sa se adapteze, numai ca o face in cu totul alt sens decit ar spera Sudul si partenerii occidentali ai acestuia. Este simplu sa se afirme, asa cum se intimpla frecvent, ca liderii nord-coreeni se comporta irational. De cele mai multe ori, insa, asemenea verdicte rapide nu duc nicaieri din punct de vedere practic.

  Spre exemplu, inca nu se stie inca foarte clar daca in schimbul de tiruri de martea trecuta primul proiectil care a depasit linia de demarcatie si astfel a putut fi catalogat drept ostil a fost lansat de artileria Nordului sau, din greseala, de fortele Sudului care efectuau manevre in preajma asa-numitei Linii de Limita Nordica (LLN) din Marea Galbena.

  Daca nord-coreenii au tras primii, gestul poate fi analizat din perspectiva faptului ca Republica Populara Democrata Coreeana nu mai recunoaste inca din anii 1990 localizarea LLN pe care o acceptase prin Armistitiul din 1953, revendicind "deplasarea" ei catre sud. Daca insa a existat un prim tir accidental sud-coreean, despre reactia Nordului se poate spune ca nu a respectat cutuma reciprocitatii, marcind o escaladare - dar in acest caz am vorbi, totusi, de o riposta.

  Situatia este, desigur, foarte grava, insa este greu de presupus ca in momentul de fata liderii de la Phenian ar cauta deliberat o succesiune de evenimente care sa conduca, prin escaladare, la un razboi general in peninsula, o confruntare ce ar implica in mod cert si trupele americane. Pe de alta parte, daca Statele Unite si Coreea de Sud intentioneaza sa intimideze Nordul,   manevrele organizate in aceste zile in apropierea apelor nord-coreene sint necesare, dar nu si suficiente.

  Ele sint necesare politic, in primul rind pentru Statele Unite. Bilantul Washington-ului in ceea ce priveste securitatea in peninsula coreeana este, in ultimii ani, extrem de sarac. Sanctiunile internationale nu par sa modifice semnificativ comportamentul nord-coreean in privinta programului nuclear si a dezvoltarii de rachete balistice. Daca la doar citeva saptamini dupa turneul presedintelui Obama in regiune SUA par nehotarite sa ia partea principalului lor aliat, atunci credibilitatea americana este in joc.

  Pentru Coreea de Sud, manevrele sint necesare pentru a compensa totala inabilitate a administratiei presedintelui Lee Myung-bak de a gestiona o relatie mai tensionata decit in trecut cu Nordul. La Seul se cistiga adeseori alegeri cu un mesaj axat pe mai multa fermitate, insa mai tirziu tonul se indulceste si discursul se orienteaza pe nevoia reluarii convorbirilor multilaterale "in 6". De data aceasta, intr-un interval de noua luni au avut loc doua episoade tensionate - scufundarea navei Cheonan de catre un submarin nord-coreean in martie si confruntarile de saptamina trecuta. Este un semnal clar ca Phenianul nu s-a lasat descurajat si, in consecinta, dependenta fata de SUA este mai mare ca niciodata.

  In aceste conditii, exercitiile navale comune din aceste zile nu reprezinta pentru Coreea de Nord decit confirmarea a ceea ce ea sustine de multa vreme: confruntarea regionala se poarta cu SUA, si abia apoi cu regimul de la Seul. Ca atare, interesul Nordului pentru convorbirile multilaterale va ramine probabil unul foarte redus, desi probabil ca nu va putea ignora solicitarea Chinei, principalul sustinator si aliat. Insa, in ciuda sperantelor pe care si le fac multi dintre partizanii asumarii de catre China a unui rol mai pronuntat in problemele regionale, nu exista nici un motiv pentru care aceasta ar face altceva decit presiuni retorice asupra Coreei de Nord. Ca si junta la putere in Birmania - alt aliat contestabil al Chinei - dinastia Kim simte ca, in timp, valoarea sa ca aliat al Chinei nu poate decit sa creasca. Pentru aceasta, reteta ideala este de a pastra tensionata atmosfera in peninsula coreeana, dar a evita un razboi generalizat ce i-ar putea fi fatal. 


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.