Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Reforma lui Marga si ciuma lui Caragea

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Dupa opt ani de bijbiieli cu pretentii de reforma, invatamintul romanesc pare sa fi ajuns pe mina unui om hotarit sa aeriseasca salile de curs, pline de atmosfera imbicsita a unor deprinderi prafuite, mostenite de la iscusitul tovaras Makarenko.
    Nici unul dintre fostii ministri ai invatamintului post-ceausist n-a dorit sau n-a reusit sa identifice sechelele grave care anchilozeaza scoala romaneasca. Drept consecinta, schimbarile propuse au fost, in mod fatal, doar niste cosmetizari de parada. De la eruditul Mihail Sora la glumetul Virgil Petrescu, pe scaunul lui Spiru Haret s-au perindat numai teoreticieni de estrada, fara legaturi concrete cu realitatea simpla si dezolanta a lui "a mic de mina". O realitate periculoasa, chiar maligna, iesita din deceniile mohorite ale pedagogiei socialiste, care au lasat in urma lor varianta mutanta a unui "curat mestesug de timpenie".
    Ministrul Andrei Marga vine acum cu un program curajos, incercind sa elimine aglomeratia sufocanta din programele scolare. Elevii vor scapa de "indoparea" cu informatii pe care le uita imediat dupa extemporal, iar memorarea mecanica va fi inlocuita cu asimilarea logica a cunostintelor. In acest fel, se incearca evitarea unei situatii arhicunoscute, in urma careia din scoala medie romaneasca ieseau citeva mii de "virfuri" si zeci de mii de analfabeti.
    Cu tot aerul nou pe care-l aduce, proiectul ministrului Marga nu pune punctul pe i in localizarea si eradicarea principalului focar de infectie din invatamint. Caci, daca scoala romaneasca arata ca dupa ciuma lui Caragea, trebuie spus direct ca printre purtatorii virusului se afla si multi dintre membrii corpului didactic. Degeaba vor fi adoptate noi programe sau vor fi tiparite noi manuale, atit timp cit principala rotita a angrenajului didactic - pedagogul - va fi lasata in voia vintului.
    De la universitatile cu renume si pina la scolile din creierii muntilor, acelasi virus paraziteaza formarea generatiilor viitoare: profesorul fara vocatie pedagogica, functionind ca un mecanism rigid, care afiseaza sec informatiile, incapabil de o comunicare adevarata. Daca fostele licee pedagogice, devenite "scoli normale", se preocupa mai serios de aptitudinile didactice ale viitorilor dascali, universitatile nu exceleaza in stimularea virtutilor pedagogice ale studentilor. Or, fara capacitatea de a transmite eficient cunostintele acumulate, profesorul se transforma intr-un dulap cu informatii, tot mai iritat de incercarile repetate de fortare a lacatelor.
    Dar lipsa de vocatie nu e unica tara de care sufera corpul didactic romanesc. Daca mergeti in sate, veti putea descoperi in multe scoli adevarate cuiburi de alcoolism si imoralitate, scoli in care directorul bea cot la cot cu omul de serviciu, trimitind elevii dupa o sticla de vodca sau un bidon cu vin. Ce autoritate morala mai pot avea astfel de pedagogi, mai ales in lumea satului, unde totul se vede ca in palma? Nu i-ar strica domnului ministru citeva deplasari inopinate in astfel de sate, nu putine, pentru a vedea cu ochii sai in ce hal au ajuns urmasii domnului Trandafir.
    Nu i-ar strica domnului ministru nici citeva vizite in clasele unde predau fel de fel de ciudatenii pedagogice. La Iasi, bunaoara, preda un profesor condamnat pentru tentativa de viol asupra propriei eleve. N-avem ce-i face, spun sefii inspectoratului scolar, nu are inca o condamnare definitiva. Ce sa mai spunem atunci de zecile si sutele de profesori bizari, cu apucaturi de maniaci, care au terorizat si inca mai terorizeaza generatii de elevi si studenti din toata Romania? Nu e vorba doar de abuzurile sexuale, ale caror eroi sint bine cunoscuti, dar inconjurati de o tacere plina de teama. Maniacii propriului curs, spagarii cu metoda, prizonierii foilor ingalbenite, iata doar citeva specii ale faunei didactice subterane, care paraziteaza inca nestingherite o profesie cu importanta cruciala pentru convalescenta societate romaneasca.
    Toate baltoacele care s-au adunat peste mostenirea lui Spiru Haret trebuie asanate cit mai repede de Andrei Marga. Cu ajutorul adevaratilor profesori, care, cu o inconstienta demna de tot respectul, incearca sa tina pe umerii lor prost platiti un sistem subrezit din temelii.
    Aceasta e adevarata provocare careia trebuie sa-i raspunda ministrul Marga.
    Un comentariu de Lucian Postu.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri