anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Repere de politica externa

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

   

  Inceputul de an este un moment potrivit pentru reflectia insufletita de speranta in domeniul politicii internationale. Aceasta are, stim bine, o reputatie nefavorabila: arena mondiala este privita cu scepticism si chiar cu cinism, drept domeniu al fricii, nesigurantei si adesea al violentei. 

  In Romania ultimelor doua decenii, factorilor generali si in mare masura intemeiati li se adauga altii, ale caror origini le putem gasi in experienta noastra istorica. Poate ca discursul de politica externa din anii regimului Ceausescu a compromis in buna masura teme precum lupta pentru pace, dezarmarea, noua ordine economica internationala sau chiar suveranitatea si neamestecul in afacerile interne. Astazi, impresia de jungla pe care o ofera scena politica interna ne descurajeaza adesea si in ceea ce priveste asteptarile pe plan international. 

  Si totusi, e bine sa incepem anul 2011 cu speranta, chiar daca senzatia de degradare a vietii politice internationale, atit de prezenta in ultimul deceniu, nu va fi inlaturata prea usor. Daca pornim de la ideea ca ameliorarea nu este posibila, putem fi siguri ca ea nu se va produce. Dintr-o perspectiva romaneasca, putem medita asupra modului in care politica externa a tarii noastre ne reflecta preferintele si aspiratiile, dar si asupra gradului in care societatea civila ar putea sa influenteze intr-o mai mare masura atitudinea Romaniei pe arena internationala.

  Nu avem resursele de putere aflate la dispozitia marilor jucatori, dar aceasta nu trebuie sa ne cantoneze in pasivitate. Nu avem nici posibilitatea de a promova „la export" un model politic intern, asa cum este cazul altor tari mici, dar mult mai privilegiate din punct de vedere istoric. Aderarea la Uniunea Europeana - si, implicit, racordarea la politica externa, de securitate si de aparare comuna a acesteia - ne-a adus mari beneficii, dar nu este inca sustinuta de un fundament intern. La fel se poate spune si despre Alianta Nord-Atlantica, daca facem abstractie de sentimentul absolut normal de confort pe care ni-l ofera, din punct de vedere al securitatii nationale, alianta cu unica superputere mondiala.

  Din fericire, insa, in ultima vreme intre cele doua ipostaze apar tot mai multe elemente de legatura. NATO devine tot mai deschis catre abordarea de tip nou, non-militara, in privinta securitatii. Pe de alta parte, Uniunea Europeana va ramine in mod cert o „putere normativa" sau „civila", dar este pe cale sa-si completeze resursele deja considerabile de putere blinda cu o componenta mai semnificativa de putere dura. Asadar, prestigiul si capacitatea UE de a reprezenta un furnizor de modele pentru alte regiuni si state incepe sa fie completata, tot mai mult, prin dezvoltarea unor capacitati militare si conexe care sa-i permita implicarea in crize politico-umanitare in afara arealului european. 

  Din acest punct de vedere, cei care pledeaza pentru o actiune mai hotarita a Romaniei in sprijinul valorilor liberal-democratice ar putea insista asupra necesitatii ca tara noastra sa-si dezvolte o strategie coerenta, bazata pe participarea la misiunile UE, dar si la cele intreprinse sub egida NATO sau a Organizatiei Natiunilor Unite. Implicarea in Irak (intre timp incheiata) sau cea din Afganistan au suscitat o serie de reactii pro si contra, insa acestea nu au fost suficient de semnificative, tocmai pentru ca Romania s-a angrenat in aceste actiuni dintr-un sentiment de loialitate si gratitudine fata de SUA si alti parteneri cu greutate. Cu adevarat interesant este modul in care vom trata aceasta problematica in viitor. Trebuie sa hotarim in ce masura sintem dispusi sa platim un pret politic si financiar participind la misiuni de mentinere/impunere a pacii atunci cind nu sintem presati de Statele Unite sau de alti prieteni mai influenti.

  In ceea ce priveste initiativele diplomatice si celelalte mijloace de derulare a politicii externe intr-o lume in care vocea statelor mici se aude tot mai slab,  putem spera ca anul 2011 nu ne va confrunta cu noi provocari si ca guvernul va gasi terenul de intilnire al valorilor si intereselor. Din nou, apartenenta la structurile politice occidentale va conta, insa vom avea suficienta autonomie pentru a ne promova profilul si viziunea. Spre satisfactia celor care considera ca relatiile internationale nu trebuie sa se limiteze la „bani si arme", tocmai in exteriorul acestei sfere a puterii dure ne putem construi un mesaj propriu, individualizat. Acum multe decenii, inainte de uraganul comunist, Romania reusise sa se faca respectata prin cultura si stil de viata. Poate ca aceasta este calea pe care ar trebui sa o apucam si astazi, adaptindu-ne comportamentul diplomatic in asa fel incit sa ne facem mai bine cunoscute valorile culturale.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.