Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Restauratia

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Un aer de restauratie bintuie in PSD. Ion Iliescu face jocuri ca in vremurile bune. Miron Mitrea, care parea intrat in dizgratie pentru totdeauna, a revenit in forta, pe pozitia de coordonator al campaniei electorale a PSD. Adrian Nastase, cu toate tinichelele agatate de coada, a prins din nou curaj si trage sfori cu toata energia de care este in stare pentru a fi desemnat presedinte al Consiliului National.

    Consiliul National de astazi urmeaza sa arate care va fi soarta lui Adrian Nastase. Reactiile aparute dupa ce fostul sef al partidului si-a anuntat candidatura la presedintia Consiliului National al PSD - un organism cu puteri mai degraba simbolice - au fost timide si confuze. La inceputul lunii, Biroul Permanent al partidului a decis sa-l sustina pe actualul detinator al functiei, Dan Mircea Popescu, sa-si continue mandatul. Ulterior, a parut sa sporeasca, in filiale, dar si la nivelul conducerii centrale, disponibilitatea fata de revenirea lui Nastase.

    Mircea Geoana nu a avut o parere ferma pina ieri. Acum citeva zile, presedintele PSD declara ca revenirea lui Adrian Nastase si a lui Miron Mitrea in echipa de campanie a partidului este un lucru firesc intr-o etapa de stringere a rindurilor. Ieri, Geoana a spus altceva: ca Nastase s-a pripit cind si-a anuntat candidatura si ca ar trebui mai inainte sa-si rezolve problemele „de imagine si de dosa". Filialele din Ardeal, altadata atit de vocale, au spus doar cu jumatate de gura ca nu il doresc pe Nastase. Au mai existat citeva pozitii anti-Nastase, dar la fel de firave.

    In favoarea revenirii lui Nastase s-au pronuntat citiva lideri importanti de la centru si mai multe filiale, in special din Muntenia si Moldova. O sustinere clara a venit de la Iasi, din partea lui Ion Solcanu. „Avem nevoie de Nastase, partidul nu are directie, sintem ca un car fara protap", a declarat fostul mogul local al PSD, care spera ca resuscitarea lui Nastase sa fie un prilej pentru propria revenire in prim plan. Gheorghe Nichita a ramas, la fel ca altadata, indecis, dar tindea sa voteze impotriva lui Nastase. De altfel, cum este obiceiul in PSD, multe filiale au mers la Bucuresti fara un mandat clar, optiunile urmind sa fie formulate pe ultima suta de metri, in functie de starea de spirit din partid si de ultimele directive date pe culoare.

    Nastase s-a bucurat zilele acestea de atentia mai multor posturi de televiziune, incepind chiar cu postul public (unde sef este colegul sau de partid, Alexandru Sassu, al carui joc in perioada urmatoare va fi interesant de urmarit). Fostul sef al PSD a fost, de asemenea, foarte activ pe blog, unde a incercat sa stinga toate micile „incendii" provocate in jurul sau. Sustinatorii lui Geoana au incercat sa exploateze, in negocierile din ultimele zile si ore dinaintea Consiliului, o declaratie in care Nastase spunea ca filialelor le-a fost acordata prea multa libertate. Nastase s-a grabit sa dea replica pe blog, spunind ca nu se opune descentralizarii partidului. Viorel Hrebenciuc a inceput sa „lucreze" la componenta delegatiilor si iarasi Nastase s-a sesizat pe blog.

    In ultimele zile, fostul lider PSD a mai facut o declaratie socanta. A spus ca mesajul de reforma morala a PSD, practicat de Geoana, nu se potriveste electoratului partidului. Pe seama acestui fapt pune Nastase scaderea in sondaje a PSD din ultimii ani. El nu se intreaba insa daca nu cumva tocmai absenta reformei reale a partidului sau a contribuit la aceasta scadere. Restauratia din PSD este punctul final al unei incercari stingace si indecise de reformare morala a PSD. Cel care trebuia sa conduca aceasta delicata operatiune, Mircea Geoana, a fost complet lipsit de vocatie pentru o astfel de initiativa si nici nu a avut profilul care sa-i dea puterea sa ridice primul piatra.

    PSD nu a avut puterea de a se reinventa pentru ca „greii" din partid, cu profilul lor amestecat, fac parte din formula constitutiva a partidului. Formatiunea nu a reusit sa se constituie intr-un altceva, sa se transforme intr-o alternativa de succes la partidul de pe vremea lui Ion Iliescu, Adrian Nastase si Miron Mitrea. Cei care se bazau pe Mircea Geoana, partea activa a partidului, au renuntat acum la orice iluzii. Actualul presedinte al PSD este precum un presedinte american in ultima faza a mandatului, un „lame duck", o „rata oloaga". Nimeni nu mai crede in el si toata lumea asteapta sa fie inlaturat. Vom asista, probabil, anul acesta si la acest episod.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri