Rezilienta democratiei
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Rezilienta democratiei

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Ca in fiecare an, in luna ianuarie, organizatia neguvernamentala Freedom House publica primele rezultate ale raportului sau anual Freedom in the World („Libertatea in lume"). Studiul pe 2012, care ia in considerare evolutiile din anul precedent, era asteptat cu interes in primul rind datorita asa-numitei „primaveri arabe", un proces generator de sperante, dar, in acelasi timp, si de asteptari nefondate. De asemenea, date fiind conditiile dificile provocate de criza economica globala, observatorii politici asteptau si concluziile referitoare la erodarea regimurilor politice din tarile grav afectate - fie ele democratice sau autoritare.

  Dupa cum se stie, Freedom House imparte tarile si teritoriile de pe glob in trei categorii - libere, partial libere si nelibere -, in functie de performantele lor in domeniul drepturilor politice si libertatilor civile. Aceste categorii, care intr-o masura considerabila pot fi asimilate cu democratia (sau absenta ei) permit ONG-ului american sa surprinda, in primul rind, tranzitiile inspre si dinspre democratie. Pe de alta parte, categoriile sint suficient de largi incit sa poata fi analizate si tendintele in interiorul lor - spre exemplu, tari care ramin „libere", dar sint expuse unor procese de degradare a calitatii democratiei sau tari „nelibere" in care se acumuleaza energii de schimbare democratica.

  In ceea ce priveste tarile independente, ultimul raport nu inregistreaza decit doua deplasari dintr-o categorie in alta. Gambia decade din rindul tarilor partial libere in cel al tarilor nelibere, iar Tunisia - scinteia primaverii arabe - parcurge traiectoria inversa. Ea se alatura Marocului, devenind cea de-a doua enclava galbena (culoarea tarilor partial libere) intr-o regiune ce ramine dominant albastra (culoarea atasata non-democratiei). In ceea ce priveste scorurile propriu-zise, Tunisia puncteaza mai bine decit Marocul, ale carui reforme „de sus in jos", partiale si atent dirijate de monarh, nu i-au impresionat pe analistii Freedom House. Egiptul si Libia, doua tari care au concentrat anul trecut atentia comunitatii internationale, primesc o doza de recunoastere a progreselor, dar sint mentinute in categoria „albastra". Tot acolo ramin si Bahreinul si Yemenul, ale caror scoruri - mai ales pe dimensiunea libertatilor civile - se inrautatesc, in primul rind din cauza represiunii si a violentelor de strada.

  Aproape ca nu mai este nimic de comentat in cazul Siriei, care este si ea degradata la capitolul libertati civile de la 6 la 7, trecind astfel de la (7,6) la (7,7), scorul regimurilor nedemocratice cele mai dure. In aceasta categorie, regimul de la Damasc se gaseste in compania altor state precum Uzbekistan, Turkmenistan, Sudan, Arabia Saudita si Coreea de Nord. Daca facem abstractie de acest ultim stat - un caz cu totul special -, se observa ca toate celelalte tari cotate cu (7,7) sint islamice, desi intre ele exista mari diferente: autoritarism post-sovietic (Uzbekistan, Turkmenistan), dictatura „modernizatoare" laica (Siria, Sudan), monarhie traditionala (Arabia Saudita). Exista o prezenta densa a statelor cu populatie islamica si in categoriile imediat superioare, adica a autoritarismelor ceva mai blinde, cu scoruri agregate mai mici de 14. Insa peste tot exista si exceptii, adica tari partial libere, ce demonstreaza ca este posibila o coexistenta intre Islam si o serie de drepturi civile si politice. Cazurile Tunisiei si Marocului au fost deja mentionate, dar mai merita amintite Kirghistanul (pentru Asia centrala post-sovietica) sau Kuweitul (pentru zona Golfului). Partizanii liberalizarii pasnice au, in toate aceste regiuni, modele de urmat, insa nu mai exista nici un dubiu ca risca riposte violente din partea despotilor islamici, fie ei „traditionalisti" sau „revolutionari".

  Trecind la Romania, modalitatea naturala de a privi scorul tarii noastre este comparatia cu statele membre ale UE si, in particular, cu cele postcomuniste. Mentinerea la (2,2) - tara libera, colorata in verde - si faptul ca nu au fost reliefate nici tendinte negative evidente este, din acest punct de vedere, o veste buna, dar o analiza mai aprofundata trebuie sa astepte publicarea „raportului de tara" detaliat. Deocamdata, sa remarcam faptul ca ne aflam tot la palierul inferior al UE, la egalitate cu Bulgaria, Letonia si - din acest an - cu Grecia, dupa ce aceasta tara a fost degradata de la 1 la 2 la capitolul drepturi politice. Ungaria a fost retrogradata de la 1 la 2, dupa cum era de asteptat, in ceea ce priveste libertatile civile, scorul ei fiind acum (1,2). Italia a avut de cistigat prin indepartarea lui Silvio Berlusconi, revenind la 1 la capitolul libertati civile si la un scor general de (1,1).

  Dintre statele postcomuniste din afara UE, Croatia ne depaseste avind (1,2), Serbia se afla la acelasi nivel cu noi, iar celelalte state balcanice non-UE sint considerate a fi doar „partial libere". Republica Moldova este tot partial libera, raminind la (3,3), iar Ucraina aluneca in jos, in interiorul aceleiasi categorii, ajungind la (4,3), dupa ce a fost depunctata in privinta drepturilor politice. Freedom House nu se arata impresionata de procesele electorale din Rusia si o mentine in categoria „albastra" - tari nelibere - cu (6,5).

  Tabloul general, asa cum il contureaza Freedom House, este unul mai putin optimist decit se anticipa la inceputul anului trecut. Foarte probabil, aparitia rapoartelor de tara detaliate va evidentia numeroase provocari pe care scorurile binare (drepturi politice, libertati civile) nu le pot surprinde in mod adecvat. Totusi, nu se poate spune ca 2011 a fost un an nefast pentru democratie. Merita salutata in primul rind rezilienta si soliditatea mecanismelor democratice in acele societati din Lumea a Treia care, desi sint mult mai putin favorizate economic si geopolitic decit cele europene/ occidentale, s-au dovedit capabile sa reziste in fata unor ispite autoritare tot mai puternice, dinauntru sau de peste granite.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  AUKUS: o ofertă de nerefuzat

  Lucian DÎRDALA

  AUKUS: o ofertă de nerefuzat

  Este greu de crezut că relaţia instituţională a UE cu Australia va rămâne aceeaşi, în condiţiile în care Franţa ar putea bloca în Consiliu viitorul acord de liber schimb, aflat în faza finală a negocierilor.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Lecţia 9/11

  Florin CÎNTIC

  Lecţia 9/11

  Deşi, pentru români, 11 septembrie ar fi trebuit să rămână în istorie drept data cuceririi Plevnei (în 1877), noi nu vom putea uita, totuşi, ziua de 11/09 a anului 2001. Poate nu ar fi rău să medităm la sângeroasa lecţie care a fost servită atunci lumii civilizate.

  După liceul militar

  Radu PĂRPĂUȚĂ

  După liceul militar

  ... Am venit cu coada între picioare de la liceul militar. Am pierdut un an. De ce? S-a întâmplat aşa (dar eu nu cred că s-a întâmplat, am aproape convingerea că a fost premeditat, să mă înveţe minte să nu mă mai retrag de la măreţul liceu) pentru că s-a întârziat cu trimiterea situaţiei mele la învăţătură de la liceul milităros. În aceste condiţii, directorii de la liceele din Iaşi nu au acceptat să mă înscriu. Tata a încercat la mai multe licee - nimic.

  Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

  Alex VASILIU

  Rarităţi la Festivalul „George Enescu”

  Concertele ordonate vineri, sâmbătă, duminică şi luni au prilejuit audiţii unice pentru că opus-urile prezentate ajung extrem de rar sau nu ajung deloc pe scenele noastre de concert. Un prim argument a aparţinut ansamblului Les Dissonances, avându-l ca dirijor şi solist la vioară pe David Grimal.

  pulspulspuls

  Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

  Una vorbeşte la Bucale, alta gavareşte pentru noi în târg...

  Dom’le, oare ce mănâncă, ce bea, sau poate ce fumează dom’ premare Mihăiţă de le serveşte cu atâta nonşalanţă prin interviuri din afara Iaşului încât îngheaţă apele, nu alta, dar parcă îi ia şi pe toţi de gogomani, imaginându-şi că nu ştie lumea ce şi cum? 

  Caricatura zilei

  DNA

  Editia PDF

  Bancul zilei

  - Ioane, ce tot strâmbi din nas la sarmalele mele? Nu sunt bune? - Ba da, Marie, sunt bune, dar toti ceilalti din sala de (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.