Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Romanii si intelectualii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Intr-o interpretare optimista a datelor sondajului, am avea tendinta sa spunem ca au apus vremurile in care se striga «Moarte intelectualilor!»".
    Sondajul CURS, recent dat publicitatii, inregistreaza o cota surprinzator de ridicata a increderii pe care populatia o acorda intelectualilor. Astfel, 69% din cei chestionati declara ca au incredere "multa si foarte multa" in intelectuali. Pozitia intelectualilor - numiti in chestionar "grup de oameni" - o devanseaza cu mult pe aceea a ziaristilor, care obtin doar 47 de procente, si pe cea a directorilor, a intreprinzatorilor particulari si a politistilor, care obtin in jur de 34%. Citind sondajul invers, observam ca intelectualii inspira in cea mai mica masura neincredere (doar 25% din raspunsuri), in vreme ce, in cazul ziaristilor, "increderea putina si foarte putina" rivalizeaza, in privinta procentelor, cu increderea "multa si foarte multa" (44% fata de 47%). Iar intreprinzatorii particulari, directorii si politistii trec toti de 55% in barometrul neincrederii.
    Intr-o interpretare optimista a datelor sondajului, am avea tendinta sa spunem ca au apus vremurile in care se striga "Moarte intelectualilor!". In mare, se poate spune ca tot ceea ce s-a intimplat in timpul mineriadelor, in 1991-1992, nu se mai poate repeta. Lipseste politica populista a FSN-ului, lipsesc incitarile la ura aruncate iresponsabil de pe scena politica, iar tensiunile politice se consuma la televizor, si nu pe strazi.
    Totusi, sondajul nu este unul sofisticat si nu ne permite o analiza aprofundata a perceptiei pe care populatia o are asupra intelectualitatii, la aproape noua ani de la revolutie. Bunaoara, ar fi fost foarte interesant sa stim ce intelegeau prin "intelectuali" cei care au raspuns la intrebari. Daca era vorba de tipul de intelectual implicat in gestionarea afacerilor publice sau de cel ce isi rezerva doar statutul de observator pasiv si distant, pierdut in lumea sferelor? Felul in care era formulata intrebarea (fiind solicitat un raspuns in privinta gradului de incredere in anumite grupuri) ne permite sa aproximam ca subiectii sondajului aveau in vedere o categorie de intelectuali care ar putea avea influenta directa asupra destinului lor.
    Este vorba de ceea ce este cunoscut indeobste sub numele de "intelighentia", categorie ai caror membri sint implicati in gestionarea afacerilor publice (cu alte cuvinte fac politica) si care, in virtutea posesiei privilegiate a "cunoasterii", pretind sa schimbe societatea in care traiesc. Deci, ar fi fost interesant sa aflam in ce fel isi imaginau subiectii sondajului ca pot fi influentati de actiunea intelectualilor. Daca era vorba de actiune directa de tip pastoral, in care intelectualii isi asuma rolul conducator, de pedagogi ai natiei, de orinduitori, de revolutionari, de creatori ai omnului nou? Sau de o actiune "soft", de tip persuasiv, de influenta, pe baza principiilor democratice, a opiniei publice si a legislatiei. Nu in ultimul rind, ar fi fost interesant sa aflam ce tip de grup este, in viziunea respondentilor, propriu intelectualilor. Daca imaginau o elita separata de vulg prin calitatea preocuparilor, sau de o casta privilegiata, ocrotita institutional si intretinuta in scopuri ideologice, sau daca era vorba pur si simplu de un grup de tip profesional care actioneaza in maniera "functionareasca" in interes public?
    Raspunsurile la aceste intrebari sint utile pentru a configura tipul de elita preferat astazi de populatie. Ramine de vazut daca "increderea" populatiei in intelectuali nu este in fapt decit condescendenta si daca opinia majoritara este cit de cit rezistenta intr-o situatie de criza care ar pune in cauza rolul intelectualilor. Deci, atit timp cit intrebarile de mai sus ramin fara raspuns, nu ne permite sa impartasim neconditionat viziunea optimista pe care ar sugera-o prima lectura a sondajului.
    Un comentariu de Adrian Cioflanca.

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri