Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Saltul spre Europa

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Startul lansat al Politehnicii Iasi in minireturul de campionat, confirma previziunile optimiste exprimate de "Ziarul de Iasi" in privinta viitorului echipei de Copou in primul esalon fotbalistic al tarii. Credem ca putini sint aceea, care ar fi prognozat ca Poli va scoate patru puncte din primele doua meciuri: victorie cu Steaua si meci egal la Buzau.

    Nimic n-ar fi mai periculos, insa, pentru echipa din Copou decit aprecierea ca Politehnica este gata salvata de la retrogradare. Si acest lucru ramine valabil chiar daca iesenii cistiga cum ar fi normal, de altfel - intilnirea de miine cu Ceahlaul. Pentru ieseni urmeaza sase etape de foc, in care se deplaseaza in fiefurile echipelor Dinamo, Rapid, Farul si Pandurii si primesc vizitele de lux ale formatiilor CFR Cluj si Unirea Urziceni. Simplul fapt ca Politehnica a batut Steaua, nu inseamna, automat, ca gruparea din Copou este spaima granzilor. La Dinamo si Rapid este foarte greu de scos puncte, cit priveste Farul, echipa mai chinuita ca a noastra, Politehnica nu s-a prea descurcat pe malul marii in cei patru ani de cind joaca in Liga I.

    Politehnica Iasi poate evita, totusi, retrogradarea, dar un asemenea succes (?), care va fi trimbitat cu acorduri majore avind in vedere circumstantele deosebite ale anilor bisecti, nu poate estompa realele probleme cu care se confrunta gruparea din Copou. Nu ne referim la suporteri, intrucit asemenea manifestari de genul celor inregistrate la Buzau, sint destul de rare in galeria Politehnicii. Insa suporterii adevarati - nu o scriem pentru prima data - dupa atitea incercari de mentinere in elita incununate cu succes, doresc ceva mai mult de la fotbalul iesean. Dincolo de rivalitatile dintre "ultrasi", microbistul de rind este foarte deranjat ca Vasluiul ajunge mai aproape de Cupele Europene decit Iasul, orgoliul "metropolitan" fiind anacronic, dar destul de justificat.

    Pentru ca fotbalul din Copou sa ajunga sa atace zona europeana a clasamentului (fie macar in aceeasi masura ca vecinii din Sud), este necesar o stare financiara solida si - in special - stabila. Soliditatea investitiilor financiare la Poli este discutabila, din moment ce, echipa mai are inca datorii la stat si terti, iar "bau-baul" licentierii bate la usa. Daca exista sanse serioase ca licenta sa fie rezolvata la timp, problema stabilitatii financiare este si mai gingasa, daca vorbim de stabilitate pe termen lung. Politehnica a fost un club mereu dependent de factorul politic, atunci cind finantarea echipei a venit exclusiv de la bugetul local. Nici acum, cind exista un important aport privat la bugetul clubului, stabilitatea nu este rezolvata, chiar daca, pe moment nu credem ca vor exista probleme cu ducerea campionatului pina la sfirsit.

    Dar mai departe? Pentru a dori mai mult, sau pentru a ne multumi cu o noua salvare de la retrogradare, se impune o intrebare incomoda, incuietoare, sau cum vreti sa-i spuneti: "Va avea Politehnica stabilitatea financiara asigurata, indiferent de rezultatul alegerilor locale din vara?". Ultrasii Politehnicii considera ca daca Nichita pleaca de la Primarie se alege praful de echipa, adversarii politici vorbesc de mesaje subliminale mascate din partea galeriei, dar daca echipa de fotbal este dependenta de actualul primar, situatia este destul de grava, deoarece induce ideea votului pe considerente exclusiv fotbalistice. Nimeni nu stie, inca, ce se va intimpla cu Politehnica, daca actuala opozitie va veni la Palatul Roznovanu, se pun tot felul de intrebari, iar raspunsurile se lasa asteptate pentru perioada de campanie. Lucrurile nu ar fi fost atit de complicate, daca Politehnica ar fi avut o baza financiara privata ca surata din Timisoara, sau Universitatea Craiova, fara ca aportul municipalitatii sa fie neaparat esential.

    Pentru ca Poli sa scape de spectrul anual al retrogradarii si sa bata la portile Europei, la asemenea intrebari trebuie raspunsuri ferme si incurajatoare. Altfel, gruparea din Copou ar putea impartasi soarta gruparii din Bacau, care a ajuns din vecinatatea Cupelor Europene la vecinatatea esalonului tert, datorita unei banale si normale schimbari la Primarie!


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri