anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

Specularea conflictelor interetnice, sursa de capital politic si electoral

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Poate parea paradoxal faptul ca instaurarea unui regim democratic in Romania a adus in prim plan problema conflictelor interetnice. Tot paradoxal este si faptul ca in timpul regimului comunist aceste conflicte nu au existat. Sigur, afirmatiile de mai sus pot fi infirmate in primul rind prin diferenta foarte mare dintre cele doua regimuri. Mai putin conteaza ceea ce a fost; conteaza ceea ce este acum.
  Si ce este acum? Aceleasi minoritati care au fost si atunci, aceleasi neintelegeri generate mai ales de motive firesti, nu de apartenenta etnica. Cu exceptia regretabilului episod de la Tirgu Mures, cind intr-adevar a fost vorba de un conflict interetnic, dar care s-a produs pe fondul unei psihoze colective, celelalte neintelegeri sint de fapt sociale si se intimpla si in cazul cetatenilor apartinind aceleiasi etnii. Se incing scandaluri si batai pentru ca tiganul X a furat ceva de la romanul Y sau invers. Cazul Hadareni, de exemplu, cind romanii au dat foc caselor unor tigani si s-au omorit unii pe altii, este reprezentativ. A fost vorba acolo de o discriminare etnica sau de probleme sociale? De altfel, acestea sint convingerile oamenilor, ale acelora care traiesc laolalta de secole, care isi impart greutatile, bucuriile, nevoile si pamintul. Asa vad ei lucrurile pe bucatica de pamint pe care s-au stabilit. Lucrul este valabil si pentru minoritatea maghiara, cea mai numeroasa din Romania, iar cind spunem maghiari, spunem oameni simpli. Ceilalti, alesii majoritatii, vad lucrurile taman invers. Prin binoclul instalat la Bucuresti, ei vad cum ungurii asupresc romanii, ii supun la fel de fel de munci umilitoare, le cumpara pamintul, doar-doar il vor incarca in camioane cu directia Budapesta. Interesant este ca, in urma cu vreo doi ani, maghiarii din Harghita si Covasna erau acuzati ca vor sa-si faca propriul stat pe teritoriul locuit de ei. Teritoriu romanesc adica.
  Nationalistii si extremistii s-au umflat in pene. Au curs demonstratiile si mitingurile cu pancarte colorate si cu lozinci de tipul "jos maghiarii", "nu ne vindem tara" sau "pe aici nu se trece". Gogoasa s-a dezumflat destul de repede, pentru ca occidentalii rideau pe burta de asemenea manifestari. In pragul mileniului trei, notiunea de granite are o conotatie mai mult spirituala decit fizica. Noile granite care au aparut sint cele economice. Asta i-a intaritat si mai mult pe falsii nostri nationalisti. Cum se poate ca 80% din investitiile din Harghita si Covasna sa fie ale strainilor, ale ungurilor in primul rind? De ce nu au investit in mod egal, pe tot teritoriul tarii? Pai, se poate, domnilor? Eu, investitor de aiurea, ma duc sa-mi arunc banii acolo unde cunosc pe cineva, acolo unde vreau sa ajut pe cineva sau acolo unde stiu ca pot cistiga mai mult.
  Altii se revolta numai cind aud ca bietii minoritari nu stiu sa vorbeasca bine romaneste. Ei vor ca interventia statului sa oblige toata lumea sa invete limba oficiala. Or, constringerea nu va aduce armonia de care fac atita caz. Oare selectia naturala, ca sa-i spunem asa, nu ar putea rezolva problema limbii pe care o vor vorbi? Oare nu vor trebui sa stie bine romaneste pentru a se putea angaja undeva, pentru a-si completa studiile sau pentru a face fata problemelor inerente ale vietii?
  In sfirsit, o alta categorie de romani adevarati, cu oarece ocupatii politice, speculeaza tot ce ii convine si transforma discursul nationalist in capital politic si electoral. In acest context poate fi incadrata si propunerea semnatarilor motiunii Harghita-Covasna privind punerea in practica a unui program special de protectie a românilor din cele doua judete. Nici reactia taranistilor nu a fost foarte prompta si clara. In afara de faptul ca au contestat argumentele pe care s-au bazat semnatarii motiunii, ei nu au facut prea multe declaratii. Acest lucru ar putea fi un semn ca PNT-CD incearca sa recupereze componenta nationala inscrisa in titulatura partidului.
  Un comentariu de Sorin Cozlac.

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

  Cosmin PAȘCA

  Transferul de primari, o dovadă de slăbiciune

  Campania de racolări declanşată de liberali înseamnă în primul rând o umilinţă pentru propriul electorat şi activul de partid. E o palmă pe obrazul acelor liberali (mulţi, puţini?) care s-au luptat în ultimii patru ani cu „ciuma roşie” pe uliţa satului, care şi-au pierdut patru ani din viaţă crezănd că PNL trebuie să facă opoziţie.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Savanţii zilelor din urmă

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Savanţii zilelor din urmă

  „Dragul meu, adevărul este chiar cel comunicat de hârţogarii academici: mi-am mistificat activitatea de cercetare, aşa-zisele informaţii epocale, savantlâcul, biografia, tot! Existenţa mea e o farsă de la A la Z. Nu puteam să mor cu minciuna în spate! Mă bucur că accidentul deconspirării s-a petrecut înainte de ieşirea din sistem. Nu vor fi consecinţe punitive, iar eu, în sfârşit, voi savura câţiva ani de sinceritate....”

  Iaşul vrea tren urban! (II)

  George ŢURCĂNAŞU

  Iaşul vrea tren urban! (II)

  În ciuda dorinţei autorităţilor locale ale aglomeraţiilor urbane importante ale României, fără o descentralizare reală punerea în practică a proiectelor de trenuri urbane e extrem de dificilă. Atâta vreme cât tot ce ţine de infrastructura de transport feroviar se decide la Ministerul Transporturilor şi autorităţile locale sau judeţene nu pot contacta după nevoile lor transportul feroviar, lucrurile se vor mişca foarte greu. 

  De la moară la războiul de ţesut

  Bogdan ILIESCU

  De la moară la războiul de ţesut

  „Obstacolele sunt acele lucruri groaznice pe care le vezi când îţi iei ochii de la ţelul tău.” Henry Ford

  pulspulspuls

  Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

  Alexe a mutat, se pregăteşte Chirica: Şandru, un pas în faţă

  Caricatura zilei

  3 AM

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.