Sueta "reformistilor"
anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi
metalco

duminica, 20.06.2021

Sueta "reformistilor"

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +
  Un prim pariu in legatura cu noul nostru prim-ministru, pariu pe care l-am pus, din fericire, doar cu mine insumi, l-am pierdut: dl Radu Vasile a reaparut, si saptamina trecuta, pentru a-si sustine "rubrica" la emisiunea "culturala" de simbata a dlui Adrian Paunescu, pe Antena 1.
  N-as putea spune ca, atunci cind dl Radu Vasile s-a lasat filmat pentru cea dintii reprezentatie a poetului-politician de pe canalul TV apartinind dlui Dan Voiculescu, as fi fost dispus sa-i acord prea multe circumstante atenuante: oricit de "naiv" sau de impartial ar fi fost rolul pe care domnia sa ar fi tinut sa-l joace, putea presupune - ca unul care, macar si tangential, prin profesia "de baza", are o reprezentare despre fortele ideologiceste concurente de pe cimpul nostru intelectual - ca intra intr-un joc periculos pentru unul dintre "discipolii" lui Corneliu Coposu, cel pe care dl Adrian Paunescu n-a incetat o clipa sa-l jigneasca, in viata, ca si dupa moarte. De altfel, la data respectiva, Mircea Dinescu a reactionat cu aplombu-i binecunoscut, in editorialul "Academiei Catavencu", vizavi de "monstruoasa" insotire - un semnal pe care orice politician cu proiecte si pretentii ce depasesc un simplu loc eligibil pe listele de partid la viitoarele alegeri ar fi trebuit sa-l ia in considerare.
  Pe de alta parte, mi-am zis atunci, dl Radu Vasile voia, pasamite, prin hazardata-i consimtire la colaborarea cu un Cenaclu Flacara redivivus, sa semnaleze, la rindul sau, cite ceva: inainte de toate, in plin blocaj politic datorat refuzului batrinilor lideri ai PNTCD de a discuta despre demisia lui Victor Ciorbea, ea indica, in numele unei fractiuni a partidului de guvernamint, o disponibilitate de dialog "netarmurit" cu adversarii si cu atit mai mult cu aliatii din coalitie, iar pe de alta parte avertiza ca limita (auto?) impusei taceri a senatorului pedepsit cu quasi-ostracizarea pentru criticile la adresa guvernarii fusese atinsa si chiar depasita.
  Dar daca nu prea stim cit de "obiective" erau constringerile publice pretinse dlui Radu Vasile pe cind era doar secretar general al PNTCD, ne putem face insa o idee, uitindu-ne si numai primprejurul nostru, despre constringerile carora trebuie sa li se supuna un prim-ministru, responsabil nu doar de ceea ce face, ci si de ceea ce spune, de cum spune si de chiar unde spune ceea ce spune.
  Or, sa fii seful unei coalitii de guvernare cu un program subliniat prooccidental, reformist in sens lucid, deloc dedat la compromisuri si "nostalgii" necurate si sa apari intr-o emisiune unde capul de afis, pe linga dl Adrian Paunescu, fost senator PSM - ca sa incepem socotelile doar de dupa 1990 -, este un campion recunoscut al vechiului nationalism ceausist, condei de vaza al vechii "Saptamini" si al vechiului "Luceafar" si, mai nou, editor, sub neintimplatoarea firma "Roza vinturilor", al unor texte programatice ale extremei drepte romanesti din perioada interbelica, deloc binevoitoare cu partidul lui Maniu si Mihalache, ci izolationista si antidemocratica, antioccidentala si prohitlerista - l-am numit pe dl Dan Zamfirescu - constituie ceva mai mult decit o simpla gafa protocolara. Excesul de voluntarism al dlui Radu Vasile, simpatic pe fondul excesului de indecizie si dependenta de forurile partinice al dlui Victor Ciorbea, nu promite mari victorii daca nu va sti sa inlature zgura populista dintr-un discurs care, deocamdata pe placul multora, mai are nevoie de o urgenta autoclarificare doctrinara, asadar de altceva decit de "putinul lustru" reclamat cu marinimoasa indulgenta de dl Silviu Brucan.
  Deocamdata, atita vreme cit opinia publica - exceptind, cum se putea presupune, "aripa" de la "22", unde dl Emil Hurezeanu a si semnat o "urare de succes" semnificativa in "otrava" ei nu doar pentru resentimentul sau de apropiat al fostului prim-ministru, ci si pentru rezervele unei importante fractiuni intelectuale apropiate Puterii fata de persoana celui nou - crediteaza schimbarea si, odata cu ea, prezumtia mai Binelui, pina si penibila numire de la Ministerul Agriculturii, dublata de la fel de penibila revenire la acelasi domn Gavrilescu, asociat peste poate unei politici agricole pe care insusi dl Radu Vasile a ofilit-o din rasputeri, promitind revizuirea ei cu 180 de grade, au sanse sa treaca, prin gratia vremelnica a gazetarilor, la capitolul "pierderi calculate". Aceasta pentru ca mobilitatea si pragmatismul domniei sale mai constituie inca une promesse de bonheur fata cu cerbicia celor care se reclama de la o "morala" prea lesne confundata cu solidaritatea in esec cu dl Ciorbea si concentrata, exclusivist si sinucigas, pe sacrificarea unicei majoritati parlamentare ce poate vota legile reformei.
  Pe termen lung, insa, "neutralismul" ambiguu in care se mai scalda dl Radu Vasile, ciudat pentru un istoric de profesie si un politician cu o experienta parlamentara de aproape sase ani, se poate transforma destul de repede intr-un handicap, pe care gesturile de delimitare fata de actiunea sa din partea Aliantei Civice si, din propriul partid, ale grupului Remus Opris, par deja a-l avea in vedere. Caci, la rigoare, e legitim sa te intrebi despre ce "reforma" au a sueta laolalta dl prim-ministru cu Adrian Paunescu, Leonida Lari, Dem. Radulescu & Comp...
  Un comentariu de Andrei Corbea Hoisie, prof. univ. dr. la Universitatea "Al. I. Cuza".

  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Italia sau Finlanda?

  Nicolae GRECU

  Italia sau Finlanda?

  Ce cale se va alege pentru naţionala României în urma Euro2020?

  Filmuletul zilei

  opinii

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Eugen MUNTEANU

  Seimeni (XIII). Ucenicia în meşteşugul pescuitului cu undiţa (2)

  Autorul serialului rememorează în continuare cu emoţie şi descrie amănunţit primele lecţii de pe parcursul iniţierii sale în umila sectă a pescuitorilor cu undiţa de la Dunăre.

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  pr. Constantin STURZU

  Îndemnuri de la Maica Siluana

  Tot cu gândul la Maica Siluana (1944-2021). Şi la ceea ce ne-a învăţat. Nu atât din cărţi, cât din cele trăite, experiate. Deschid un volum al său care-mi este foarte aproape de inimă: "Uimiri, rostiri, pecetluiri". Cuprinde o sută de "capete de învăţătură", de folos celui ce caută ieşirea din starea de păcat şi intrarea în bucuria lui Dumnezeu. Împărtăşesc cu voi câteva sclipiri din îndemnurile şi încredinţările sale.

  Perspectivă inversă

  arh. Ionel OANCEA

  Perspectivă inversă

  O dată cu realizarea primului plan urbanistic general al Iaşului în anii 1996-1998, managerul de atunci al proiectului a propus informatizarea regulamentelor de urbanism aferente zonelor funcţionale şi situaţiei juridice ale terenurilor astfel încât acestea să poată fi extrase automat la întocmirea certificatelor de urbanism. 

  pulspulspuls

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Ce are firma de lactate a soacrei cu relaţiile de biznis ale lui dom’ premare? Ehe: are, şi încă foarte multe...

  Dacă tot auzim că unii cetitori se plictisesc în casă de la atâta ploaie pe afară, am zic că numai bine pe azi să vă servim la lectură ceva fain, uşurel, fără colesterol şi, evident, cu multă coenzima Q10, ca să meargă şi chircit la birou, dar şi lăfăit în fotoliu. 

  Caricatura zilei

  Asta zebră!

  Editia PDF

  Bancul zilei

  De acum, la internarea în spital pacientii sunt obligati sa aiba: extinctor, trusa de prim ajutor si lanterna (...)

  Parteneri

  Alte publicatii

   Intrebarea zilei

   Sute de persoane au ieșit în stradă pentru a protesta împotriva resticțiilor legate de COVID. Care ar trebui să fie pasul următor?

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.