Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Trezirea la realitate

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Confruntat cu probleme serioase la capitolele coruptie si competenta, cabinetul Tariceanu contraataca vorbind despre „economia care duduie" si despre programele sociale, cu trimitere in primul rind la marirea consistenta a pensiilor, pe care reuseste sa le finanteze tocmai pentru ca economia merge atit de bine. Realitatea e ca in afara de decizia politica majora de introducere a cotei unice, decizie asumata de altfel de Alianta PNL - PD, in ansamblu, in programul sau electoral, executivul condus de Calin Popescu Tariceanu nu prea are alte argumente solide care sa sustina pretentia sa de a fi considerat drept marele artizan al cresterii economice sustinute a tarii din ultimii ani.

    Altele au fost mecanismele importante care au intrat in joc si ele nu au avut si nu au decit in mica masura legatura cu afilierea politica a celor care au asigurat guvernarea in aceasta perioada. E vorba de intrarile masive de bani de afara, atit de la romanii plecati la munca in strainatate, cit si de fluxul investitional incurajat de garantia faptului ca Romania urma sa adere la Uniunea Europeana. Asa se face ca leul s-a intarit semnificativ in raport cu euro si inflatia a ajuns la valori rezonabile. In al doilea rind, competitia bancara acerba a dus la relaxarea creditelor si la cresterea galopanta a consumului. Ceea ce are o parte buna, a crescut Produsul Intern Brut si, inerent, au sporit si incasarile la bugetul de stat, dar si consecinte negative pentru ca, la un moment dat, a fost dat peste cap echilibrul dintre importuri si exporturi.

    Oricum, de citiva ani o parte a Romaniei pare sa traiasca intr-o avansata stare de euforie: preturile apartamentelor au crescut de 6-7 ori, cele ale terenurilor din marile orase de zeci de ori, strazile au fost inundate de masini luate in leasing, iar hipermarketurile, aparute ca ciupercile dupa ploaie, sint literalmente asaltate de clienti. Nu e nimic rau in asta. Consumul intern e oriunde in lume un motor important al economiei. Singura problema e aceea ca, asa cum spun americanii, nici un prinz nu e gratuit. Daca nu poti produce pe plan intern suficiente bunuri de consum performante sau daca nu esti in stare sa exporti produse si servicii care sa acopere in mare masura fluxul masiv de importuri, ajungi mai devreme sau mai tirziu in impas. Asa cum se intimpla acum cind importurile sint, dupa doar 9 luni din 2007, cu 15 miliarde euro mai mari decit exporturile, cu 5 miliarde mai mult decit in anul precedent. Cum se apropie sezonul sarbatorilor, ne putem astepta ca la finalul anului curent deficitul total sa ajunga la 20 miliarde euro.

    Iar ceea ce este mai grav e faptul ca avem parte de toate aceste ingrijoratoare dezechilibre macroeconomice intr-un moment cit se poate de nepotrivit. Pe de o parte contextul economic international nu e deloc incurajator datorita preturilor tot mai mari la energie, dar si datorita dificultatilor prin care trec in prezent economiile din Statele Unite si din Europa Occidentala. Pe de alta parte, 2008 e un an electoral iar in astfel de situatii ultima grija a guvernantilor este aceea de a se ingriji de disciplina fiscala.

    Consideratii de genul celor de mai sus par destul de tehnice, dar vor avea un impact enorm asupra vietii de zi cu zi a romanilor. Mugur Isarescu, guvernatorul Bancii Nationale, a lansat de altfel un foarte serios avertisment zilele trecute. In acelasi fel, ba chiar mai explicit, s-au exprimat si economistii sefi ai unor banci importante care sint de parere ca anul viitor va fi unul extrem de dificil. Deloc surprinzator insa, discutia publica pe acest subiect a fost destul de timida. Pe linia obisnuita mass media a fost mult mai preocupata de tipul de scandaluri cu care deja ne-a obisnuit. Cu toate acestea s-ar putea ca acum sa fie momentul in care vom consemna inceputul sfirsitului starii de euforie in care Romania traieste de o buna bucata de vreme. Nu va fi deloc placut. Trezirea la realitate nu are cum sa fie placuta pentru cei care cred ca starea de gratie poate continua la nesfirsit. Daca inflatia reincepe sa creasca, deja prognozele BNR si Comisiei Europene au fost revizuite in acest sens, si cresterea economica, ce incetineste multe din promisiunile cu iz electoral, s-ar putea dovedi a fi fara acoperire in realitate.

    Mizind nerealist pe o continuare a cresterii economice in ritm inalt, guvernul a crezut ca poate arunca in stinga si in dreapta cu cadouri electorale, intre care se numara si marirea exagerata a pensiilor, lasind scadenta pe seama executivului care ii va urma. Ar putea avea insa parte de o surpriza neplacuta. Aceea ca scadenta cu pricina sa vina de fapt mult mai devreme, ceea ce ar putea incurca destule calcule electorale. Pina la urma insa nu asta este cea mai mare nenorocire. Ci aceea ca nota de plata o vom plati cu totii.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri