Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un deceniu de presa in Romania

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Atunci cind, in urma cu 10 ani, aparea primul numar din "Monitorul de Iasi", peisajul mass media din Romania era mult diferit de cel de acum. Ziarele centrale, de regula cu nume rebotezate, si fostele ziare judetene ale PCR dominau copios prin tiraje, pe atunci cu adevarat impresionante. Fostele ziare oficiale aveau la dispozitie sedii pentru redactii, birouri, mobilier, banii din cont, masinile de scris, autoturismele, hirtia aflata in stoc, citeodata si retele de chioscuri de difuzare, realizind prima privatizare de facto din Romania post-revolutionara, ceea ce, evident, le conferise un enorm avantaj din start. Doar citeva initiative private faceau nota discordanta. Dintre cele mai cunoscute ar fi de mentionat saptaminalul "Expres", al carui editor a lansat mai tirziu "Evenimentul Zilei", sau posturile de radio bucurestene "Unifan" si "Contact". Remarcabil, Iasul, orasul cu probabil cea mai buna presa studenteasca din perioada comunista, era intre putinele locuri din tara in care piata locala nu era monopolizata de fostele publicatii de partid. Saptaminalul "Opinia Studenteasca", ce se distribuia pe atunci national, cotidianul "24 de ore" sau postul de radio "Vox T" conturau un mediu viu, emotional, adeseori naiv, care traia ultimele momente de romantism post-revolutionar. In ciuda acestor avantaje din start, multe dintre fostele titluri oficiale au sucombat in citiva ani sau au fost marginalizate de alte initiative editoriale, multe demarate cu resurse mai mult decit modeste. Un avertisment care ramine la fel de valabil si in prezent. Autosuficienta, aroganta, lipsa de viziune pot demola mai usor decit se crede redute aparent inexpugnabile.
    In 1991, mediul economic deja devenise mai dur, preturile incepusera sa creasca debordant iar stingaciile manageriale deveneau tot mai costisitoare. In anii care au urmat, presiunea financiara a continuat sa apese mass media din Romania. Chiar si asa, mass media a ramas inca o buna bucata de vreme un teritoriu special, in care rezervele de entuziasm au contrabalansat putinatatea resurselor. Momentul de inflexiune a fost cu siguranta cel al alegerilor din 1996, in care presa a avut un rol decisiv in a contrabalansa imensa masinarie a PDSR-ului, pe care multi atunci - ca si acum, de altfel - o vedeau de neclintit. Din nefericire, in urmatorii ani s-au consumat insa si iluziile nascute in acele momente cu adevarat speciale.
    Mai ales ca minunile nu tin la nesfirsit. Un mediu economic etatist, nereformat si ineficient, o piata de publicitate in care cheltuielile de promovare pe cap de locuitor sint in prezent de 6-7 ori mai mici decit in Ungaria sau Cehia au sfirsit prin a eroda pina aproape de disparitie entuziasmul anilor de inceput. Intr-un astfel de peisaj afacerile de presa sint in cel mai bun caz subrede. Putine companii mass media reusesc sa se sustina financiar fara a calca in picioare limitele deontologiei profesionale. Asa se face ca presa a devenit tot mai putin un scop in sine si tot mai mult un instrument menit a face posibile cistiguri din alte afaceri, de cele mai multe ori dintre cele facute pe bani publici. Dupa cum santajul de presa a devenit intre timp un loc comun. Mass media ofera accesul catre influenta si putere. De aceea a si devenit parte activa in mixtura de interese politice si de afaceri care domina viata publica. Televiziuni locale sau cu acoperire nationala, retele de radio sau grupuri de publicatii sint arme hotaritoare, parte a "marilor jocuri" sau a unor mai modeste aranjamente locale. Lucrurile nici nu au cum arata altfel, in conditiile in care cea mai mare parte din sumele care se cheltuiesc in sectoare precum constructii, tehnologia informatiei, infrastructurile de transport sau in utilitati, in industriile grele fie provin din bugetul de stat, fie depind direct de intreprinderile de stat, deci sint bani controlati politic.
    Pe 27 mai 1991, un grup provenit din "Opinia Studenteasca", nu mai mult de 15 oameni cu totul, aproape fara bani si fara infrastructura logistica, a lansat "Monitorul". In timp, li s-au alaturat multi altii, dar e drept ca la zece ani de la acel moment sa mentionam macar citiva dintre cei care au marcat, cu entuziasm, prin sacrificiu personal, acei ani de inceput. O lista, care cu siguranta nu e completa, trebuie sa-i cuprinda neaparat pe regretatul Aurel Leon, care a acceptat sa asocieze greutatea numelui sau proaspetei publicatii, pe Daniel Condurache, Florin Zamfirescu, Cezar Caluschi, Florin Florescu, Dan Radu, Toni Hritac, Mona Dirtu, Vali Stirbu, Victor Gradinariu, Antoneta Filip sau Gabriel Rusu. Ar mai fi posibila astazi o astfel de aventura ? E greu de spus. Cu siguranta nu in aceleasi conditii limita pe care le-am parcurs cu zece ani in urma. Oricum, asa cum se intimpla de obicei in astfel de cazuri, "Monitorul" nu a avut de la inceput ambitia de a deveni o institutie, statut la care probabil a ajuns in acest moment. E o pozitie care se cere insa reconfirmata in fiecare zi, cu fiecare aparitie. Fara onestitate, fara responsabilitate, fara viziune si fara acea energie vitala interioara, un ziar, la fel ca orice alta intreprindere umana de referinta pentru o comunitate, nu poate dainui multa vreme. Acesta este pariul pe care "Monitorul" il are de cistigat in anii care vor veni.
    (Alexandru LAZESCU)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri