anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Un instrument insuficient testat

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

   

  Reuniunea ministrilor de externe ai statelor-membre ale Ligii Arabe, desfasurata simbata la Cairo, ar trebui sa contribuie la deblocarea mecanismului de ingerinta externa in razboiul civil libian. Solicitarea statelor arabe de impunere a unei zone no fly (in interiorul careia sa fie interzise zborurile aviatiei militare libiene) va indeparta, probabil, cele mai multe dintre obiectiile Rusiei si Chinei, astfel ca este de asteptat ca in Consiliul de Securitate al Organizatiei Natiunilor Unite sa se ajunga la un consens care sa permita adoptarea unei rezolutii semnificative. Moscova si Beijingul ar putea actiona pentru atenuarea unora dintre prevederi, insa nu au motive serioase de a face uz de dreptul lor de veto.

  Crearea unei legitimitati internationale in favoarea acestei forme limitate de interventie militara ar urma sa inlature reticentele Administratiei Obama, care se va vedea silita sa-si asume misiunea pe care toata lumea i-o atribuie - aceea de a constitui forta principala de impunere a restrictiilor de zbor. Totodata,  Londra si Parisul par sa iasa din pozitia de ofsaid diplomatic in care s-au plasat fata de partenerii europeni, pe fondul incercarii de a prelua initiativa politica fara consultari serioase cu celelalte state-membre. In fine, dar nu in cele din urma, o rezolutie favorabila a ONU le-ar permite statelor arabe sa se prezinte drept adevaratii vectori politici ai schimbarii din Libia.

  Ceea ce nu se spune (inca) deschis, dar se poate usor intui, este faptul ca eventuala zona no fly ar urma sa aiba un scop diferit de cele impuse in trecut in Irak si in Bosnia-Hertegovina. Desigur ca in Libia este nevoie de operatiuni de asistenta umanitara, care vor presupune resurse militare si civile ce trebuie desfasurate fara teama ca vor fi atacate de avioanele fortelor guvernamentale libiene. Dar, mult mai mult decit in cazurile anterioare, interzicerea zborurilor ar avea consecinte asupra situatiei de pe cimpul de lupta: ar fi vorba de o „uniformizare" a acestuia, prin aceea ca taberei ce poseda forte aeriene (tabara fidela lui Kadhafi) i se va interzice folosirea lor, privind-o astfel de un avantaj in fata adversarilor.

  In Irak, instituirea celor doua zone de interdictie aeriana -  in Nord (1991) si Sud (1992) - a avut cu certitudine o importanta majora in plan umanitar, dar consecintele militare asupra regimului Saddam Hussein (recent invins si silit sa evacueze Kuweitul) au fost limitate. Zonele au fost impuse dupa ce represiunile impotriva kurzilor din Nord si a siitilor din zonele sudice luasera, practic, sfirsit. Efectele lor au fost si punitive (pina la un punct), si preventive, mai ales ca Saddam folosise arme chimice impotriva contestatarilor. Dar nimeni nu-si propunea ca zonele de no fly  sa devina instrumente ale schimbarii de regim, ele raminind pina la capat unul dintre instrumentele de constringere a regimului. O tentativa ce pina la urma a esuat, ajungindu-se la o noua interventie militara.  

  In Bosnia, instituirea zonelor de interdictie aeriana a semnalat o implicare a NATO ce avea sa ia curind forma interventiei directe, sub mandat ONU. Ele fusesera create, in 1993, in scopuri umanitare, insa din primul moment au avut si un efect militar: singurul actor ce putea face uz de forta aeriana (si care se vedea astfel dezavantajat) era Federatia Iugoslava, implicata in razboiul civil de partea conationalilor sai din Bosnia. Se stie foarte bine ca ele nu au avut efectul de descurajare scontat, ca impunerea lor a dus, de altfel, la prima angajare a NATO in operatiuni de lupta, din istoria sa, si ca mai tirziu ele au devenit parte din tabloul implicarii militare deschise a Aliantei.

  Daca se va ajunge la instituirea unei interdictii de zbor pentru aviatia lui Moammar Kadhafi, este cert ca liderul libian o va interpreta drept o ingerinta directa in favoarea rebelilor. Ceea ce probabil ca este adevarat, dat fiind contextul politic de astazi. Dar in acest caz ea trebuie judecata ca atare. Scopul umanitar nu poate si nu trebuie sa fie contestat, fie ca vorbim de viitoare operatiuni umanitare, fie de nevoia de a se evita victimele din rindul non-combatantilor pe care le provoaca tirurile aviatiei. Insa de aceasta data, spre deosebire de Irak si de Bosnia, comunitatea internationala doreste un anumit rezultat: infringerea militara a lui Kadhafi. Indiscutabil, este o optiune legitima si care va fi urmarita si pe alte cai, probabil inclusiv prin finantarea si inarmarea rebelilor, aflati astazi intr-o evidenta inferioritate. Dar folosirea de catre comunitatea internationala a unui instrument testat in cu totul alte conditii si cu alte scopuri (si ale carui rezultate nu au fost impresionante) este un gest riscant, daca nu se fixeaza din start obiective politice clare ale implicarii Occidentului.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.