Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Un nou stat pe harta Africii

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Incepind de simbata, harta Africii si cea a lumii trebuie din nou redesenate: un nou stat - Sudanul de Sud - si-a proclamat oficial independenta, prin desprinderea de Sudan. Actul de la sfirsitul saptaminii trecute urmeaza referendumului din ianuarie, in care populatia regiunilor sudice s-a pronuntat, aproape unanim in favoarea independentei. Cele sase luni de asteptare au adus destule momente in care se parea ca va reizbucni un razboi pe scara larga intre cele doua tabere, care sa compromita prevederile Acordului Comprehensiv de Pace (ACP) semnat in 2005 si in baza caruia s-a organizat referendumul. Insa nici Miscarea de Eliberare a Poporului Sudanez (MEPS), forta politica ce reprezinta Sudul, nici guvernul central de la Khartoum nu au dorit sa compromita acordul si sa se expuna blamului comunitatii internationale si represaliilor venite de la Washington, in conditiile in care Statele Unite au fost principalul artizan al ACP.

    Ca si precedenta reasezare a granitelor in Africa - desprinderea Eritreei musulmane de Etiopia crestina, consfintita oficial in 1993 -, si aceasta are de-a face cu ceea ce Samuel Huntington numea, in celebrul sau text despre ciocnirea civilizatiilor, "frontiera insingerata a Islamului". Dominatia seculara a mulsulmanilor (arabi, dar si non-arabi) din Nordul Sudanului asupra comunitatilor crestine si animiste, majoritare in Sud, s-a perpetuat sub administratia coloniala britanica si apoi sub condominiul anglo-egiptean. Dupa proclamarea independentei, la 1 ianuarie 1956, statul post-colonial dominat de elitele musulmane din Nord nu a reusit - si nici nu a cautat - sa-si trateze cetatenii cu egal respect, ceea ce a dus la izbucnirea celor doua rebeliuni succesive ale Sudului - ultima,  inceputa in 1983, incheindu-se prin semnarea ACP si, intr-un sens mai larg, prin proclamarea independentei Sudului.   

    Se stie foarte bine ca anii de normalizare care au permis negocierea si aplicarea ACP au fost marcati, in Nord, de conflictul si criza umanitara din Darfur, iar opinia publica internationala a atribuit o responsabilitate coplesitoare guvernului de la Khartoum - inclusiv prin acuzatii de genocid si crime impotriva umanitatii formulate impotriva presedintelui Omar al-Bashir de Curtea Penala Internationala. Insa Statele Unite au preferat sa mentina punti de dialog cu autoritatile de la Khartoum din cel putin doua mari motive. Primul este acela ca, dupa 11 septembrie 2001, Sudanul a incetat sa mai fie un adapost pentru militantii Al Qaeda, colaborind destul de strins cu autoritatile americane. Cel de-al doilea a tinut de dorinta administratiilor Bush jr. si Obama ca nimic sa nu perturbe aplicarea ACP si sa nu intirzie independenta Sudului, intrucit cauza comunitatilor crestine de acolo dobindise deja un sprijin considerabil in opinia publica americana.

    Prezenta la festivitatile organizate la Juba a presedintelui sudanez Omar al-Bashir, precum si faptul ca administratia sa a recunoscut imediat noul stat reprezinta motive de optimism. De asemenea, poate conta faptul ca in perioada de implementare a ACP a existat un dialog rezonabil intre Bashir si presedintele interimar sudist Salva Kiir, pe atunci vicepresedinte al Sudanului. E nevoie de comunicare la virf intre acesti doi jucatori politici, deoarece problemele nu se incheie prin secesiune. Exista cel putin trei subiecte foarte dificile si, probabil, interdependente.

    Primul se refera la granita intre cele doua state, in conditiile in care in mica regiune Abyei este prevazuta organizarea unui referendum, a carui desfasurare este insa imposibila atit timp cit Nordul nu-si retrage fortele si nu reinstituie autoritatea de tranzitie. Cel de-al doilea are in vedere violentele din Kordofanul de Sud, parte integranta a Nordului, dar in care o buna parte din populatia nubiana (desi preponderent musulmana) a sustinut Sudul in timpul razboiului civil. In fine, important este si modul in care cele doua parti vor coopera in sectorul petrolier, intrucit majoritatea zacamintelor se afla in sud, dar exportul se realizeaza din porturi de pe teritoriul Nordului.

    China, principalul importator de petrol sudanez, s-a alaturat Statelor Unite si altor entitati interesate, folosindu-si influenta pentru a indemna la dialog - inclusiv cu ocazia primirii lui Bashir la Beijing. S-ar putea ca autoritatile chineze sa-l fi indemnat pe liderul sudanez sa dovedeasca mai multa flexibilitate in cazul enclavei Abyei, respectind planul convenit impreuna cu mediatorii Uniunii Africane si acceptind prezenta in zona a unor trupe etiopiene de mentinere a pacii, deja hotarita in Consiliul de Securitate ONU. Daca asa au stat lucrurile, atunci e nevoie de si mai multe presiuni pentru a-l face pe Bashir sa se razgindeasca in privinta celuilalt acord mediat de Uniunea Africana, cel referitor la Kordofanul de Sud, pe care l-a respins la doar citeva zile dupa ce reprezentantii sai semnasera un text preliminar.

    In ceea ce priveste Sudul, este clar ca in acest moment nu poseda mijloace suficiente pentru a-i forta mina lui Bashir, fiind nevoit sa se bazeze pe sprijin international. Data fiind situatia economica si sociala dramatica a zonelor ce constituie noua republica, este de presupus ca aceasta sustinere va trebui prelungita ani buni, poate decenii, indiferent de beneficiile pe care le va obtine Sudul din petrol. In aceste conditii, este in interesul lui Salva Kiir si al colaboratorilor sai sa nu poata fi acuzati de deteriorarea starii de securitate la frontiera, chiar daca vor participa si ei la "razboiul vorbelor". Este un razboi pe care rivalul lor nu l-a intrerupt decit pentru o zi, spre a-i felicita in cadrul ceremoniei de la Juba. 


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

      Intrebarea zilei

      Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

      vezi raspunsuri