anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

duminica, 05.07.2020

Un pact de autolimitare

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

   

  Indiferent daca ne place sau nu, Uniunea Europeana evolueaza rapid. In urmatorii doi ani am putea avea parte de cea mai consistenta completare a capitolului economic al integrarii, de la introducerea monedei unice. Logica economica de la Maastricht, cu amendamentele ulterioare, s-a dovedit insuficienta pentru ca linia de demarcatie intre competentele nationale si cele comunitare a oferit prea multa autonomie statelor membre. Si cum in joc este stabilitatea intregului angrenaj, asistam deja la incercarea de a inmulti si intari regulile. Criza financiara si economica a convins guvernele din zona euro ca nu mai e timp pentru jumatati de masura. Si a incurajat tarile din afara ei - in particular, pe cele est-europene, obligate prin tratatul de aderare sa adopte moneda unica intr-un viitor rezonabil - sa priveasca mai  atent catre adaptarile necesare si sa se pregateasca din timp.   

  Romania este o tara in care deficitul de informare in privinta competentelor si actiunii Uniunii Europene este ingrijorator. Nu are rost sa detaliem aici motivele, desi poate ca ar fi interesant de discutat daca el poate fi acoperit altfel decit prin dezbatere democratica. Ce se poate anticipa este faptul ca modificarile aduse de asa-numitul „Pact Euro-Plus" si de celelalte instrumente aflate acum in faza de proiect nu vor intra in vigoare, in cel mai bun caz, decit peste aproape doi ani, astfel ca in campania pentru viitoarele alegeri legislative ele vor reprezenta doar o constringere politica, nu si una institutionala.  

  In aceste conditii, este foarte incurajator faptul ca ralierea noastra la Pactul Euro-Plus, cu ocazia Consiliului European de saptamina trecuta, nu a suscitat reactii adverse din partea opozitiei. Dupa cum se stie, acest document ar trebui sa instituie un control mult mai ferm si chiar o conditionalitate europeana asupra politicilor economice nationale. Pe fond, principiile Pactului sint de inspiratie conservatoare, reflectind prioritatile guvernului si ale bancii centrale din Germania, iar dificultatea cu care au fost acceptate de multi dintre partenerii Berlinului sugereaza ca un rol important l-a avut legatura directa intre Pact si cealalta noutate, Mecanismul European de Stabilitate - viitorul  instrument de salvare al economiilor din zona euro aflate in dificultate. Doar insotiti de conditii, banii contribuabilului german vor veni catre partenerii mai cheltuitori.    

  Printre conditiile incluse in Pactul Euro-Plus se numara exigente sporite in privinta deficitului bugetar si a datoriei publice, ideea monitorizarii politicilor economice nationale si cea a recursului timpuriu la sanctiuni in caz de derapaj, precum si enuntarea unor principii destul de incomode pentru stinga in privinta salariilor in sectorul public si a pensiilor. Pe de alta parte, daca Romania doreste sa adere intr-un viitor rezonabil la zona euro - admitind faptul ca este improbabila o catastrofa economica sau politica atit de grava incit sa duca la destramarea Uniunii Monetare Europene -,  satisfacerea acestor criterii este necesara, iar „auto-legarea" sau „auto-limitarea" savirsita de actuala putere prin aderarea la Pact poate avea efecte pozitive.   

  Auto-legarea devine insa o solutie riscanta daca nu se creeaza un consens politic suficient la nivel intern, astfel incit ea sa modeleze asteptarile si cererile sociale. Cinicii ar spune ca asistam la o situatie in care obiceiul politicienilor romani de a nu-si respecta promisiunile electorale (in acest caz, apelurile populiste) ar fi cit se poate de binevenit. Nu are rost sa ne facem iluzii ca intr-un an preelectoral si intr-unul electoral, pe fondul austeritatii din ultima vreme, vom asista la pledoarii in favoarea cumpatarii bugetare. Putem doar spera ca nu se va ajunge la excese.

  Cum in Romania actuala este greu sa ne inchipuim un consens politic explicit, fie si in politica europeana - sau, asa cum s-a vazut recent pe fondul crizei libiene, in politica externa -, poate ca intre tabere se va crea un consens implicit. Acesta s-ar putea manifesta prin ignorarea voita a subiectului, macar pina la alegeri, astfel incit fiecare sa poata promite orice doreste. Dupa aceea, noul guvern - care si-ar incepe mandatul, in caz de alegeri la termen, cindva la sfirsitul anului 2012 - ar informa populatia ca ar dori foarte mult sa-si puna in aplicare promisiunile, dar ii este imposibil din cauza angajamentelor europene.

  Evolutiile din ultimele luni, precum si din anii ce vin, vor sublinia ideea factorilor de decizie europeni ca piata unica are nevoie de un control centralizat mai puternic. Dincolo de aspectele ei deranjante, conditionalitatea europeana a avut efecte in general pozitive pentru Romania. Vom vedea, eventual prin comparatie cu performantele Cehiei si Ungariei, state care nu s-au raliat Pactului, daca auto-legarea va functiona si, eventual, daca va putea suplini un eventual deficit de vointa politica interna.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

  Nicolae GRECU

  Pornind de la o amintire cu Ionuţ Popa

  Fotbalul nu trebuie să mai suporte umilinţa vasalităţii faţă de vremelnici politruci pe post de suzerani.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

  Eugen MUNTEANU

  Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (I)

  Sunt evenimente sau întâmplări în viaţa fiecăruia dintre noi care ni se imprimă definitiv în memorie datorită semnificaţiei speciale pe care le‑o acordăm. Un asemenea eveniment este, în opinia autorului, cel evocat în rândurile următoare.

  Silueta oraşului

  arh. Ionel OANCEA

  Silueta oraşului

  Prima poveste a oraşului, scrisă în secolele XII-X înainte de Hristos, este despre ideea turnului până la cer construit pentru faimă. 

  Teologie cu linguriţa (IV)

  pr. Constantin STURZU

  Teologie cu linguriţa (IV)

  Statul are datoria de a veghea la sănătatea cetăţenilor, dar şi de a respecta legi precum cea care vorbeşte despre un "mod autonom" în care se organizează cultele. Nici o reglementare a autorităţilor nu poate aduce atingere unor adevăruri de credinţă, decât dacă se încalcă această "autonomie". Ideea că interesul public poate justifica intervenţia statutului în chestiuni de ordin religios nu este nouă. 

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Munca în vremea pandemiei

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.