anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Un trio pentru edificarea pacii

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  In acest an, Premiul Nobel pentru Pace a oferit Comitetului norvegian ocazia de a sublinia doua teme distincte, dar in mod evident apropiate: rolul femeii in procesul politic contemporan, respectiv conceptul de "edificare a pacii" (peace building). De asemenea, intrucit sintem intotdeauna chemati sa facem legatura intre geografie si politica, trebuie remarcata selectarea unor regiuni aflate in centrul discutiilor despre pacea si securitatea internationala: Africa subsahariana si lumea araba. Nationalitatea laureatelor (liberiana pentru doua dintre ele, yemenita pentru a treia), face trimitere la tari afectate de provocari de naturi diferite. Liberia tinde sa-si revina dupa o lunga perioada de razboi civil si represiune, incercind sa restaureze   pluralismul si guvernarea decenta. In Yemen, primavara araba a degenerat in reactii si contrareactii violente care s-au adaugat unor conflictelor mai vechi, suficient de grave incit sa se vorbeasca de "esecul statului". 

  Insa este evident ca in ambele tari si in ambele regiuni conceptul de "edificare a pacii" este relevant, iar Comitetul Nobel a confirmat politic o viziune teoretica la a carei dezvoltare au contribuit, de-a lungul timpului, numerosi cercetatori si practicieni scandinavi in domeniul relatiilor internationale. Iar daca se tine cont si de atentia constanta acordata in aceasta regiune rolului femeii in politica mondiala, de stilul de politica internationala pretuit de tarile nordice, optiunea juriului de la Oslo devine si mai usor explicabila.

  Doamna Ellen Johnson Sirleaf, presedintele liberian, era unul dintre favoriti, in ciuda faptului ca biografia ei politica include si o perioada de colaborare cu Charles Taylor, fost lider rebel si ulterior sef al statului, astazi judecat de un tribunal international special pentru crime de razboi savirsite pe teritoriul statului vecin Sierra Leone. Sprijinul a fost acordat cu mult timp inainte ca Taylor sa patroneze acele orori, insa a costat-o mult pe doamna Johnson, care pentru a-si reinnoi mandatul in alegerile prezidentiale de miine a trebuit sa sfideze un verdict al comisiei liberiene pentru reconciliere (pe care chiar ea o instituise), de excludere pe timp de treizeci de ani din viata politica. Insa ea spera ca populatia ii va rasplati eforturile de edificare a pacii prin dialog intercomunitar, precum si de ameliorare a calitatii si onestitatii actului de guvernare, astfel incit cetatenii, mai ales cei vulnerabili, sa-si poata asigura intr-o masura sporita nevoile existentiale primare. Doar pe o astfel de baza, sustin teoreticienii "edificarii pacii", se pot inlatura cauzele adinci ale insecuritatii si conflictului.

  Liderii politici sint, desigur, importanti pentru eforturile de acest gen, insa nu pot realiza mare lucru fara sustinerea societatii civile. Din aceasta perspectiva, activitatea celei de-a doua premiante liberiene, militanta pentru pace Leymah Gbowee, nu este cu nimic mai putin semnificativa decit cea a doamnei Johnson Sirleaf. Activismul civic al doamnei Gbowee a definit o alta directie de actiune atit in perioada conflictului intern, cit si dupa inceperea procesului de stabilizare. Feminismul imbogatit de constiinta apartenentei la spatiul african (si in general la Lumea a Treia) este prezent atit la Ellen Johnson Sirleaf, cit si la Leymah Gbowee, dar unghiurile de abordare sint, in mod evident, diferite. sefa statului pune accentul pe combinatia intre feminism si un stil de conducere politica tehnocratic, in timp ce activista civica isi foloseste propriile atuuri: experienta acumulata in timpul miscarilor de contestare a razboiului si a promotorilor lui, precum si al lucrului cu femeile ce au suferit abuzuri sau cu copiii recrutati fortat de catre militiile combatante. Din punct de vedere al sferei de actiune si de interes actuale, probabil ca prin intermediul retelelor transnationale ale ONG-urilor  experienta doamnei Gbowee se va raspindi mai usor, intrucit "bunele practici" ale liderilor din sectorul ONG circula astazi mai rapid si cu  mai putine contestari decit cele ale politicienilor. 

  Cea de-a treia laureata din acest an, yemenita Tawakkul Karman, si-ar putea extinde in curind gama de actiuni asociate edificarii pacii, daca actualul presedinte Ali Abdullah Saleh isi va tine promisiunea de a demisiona (un angajament in care ea nu crede). In cazul ei, demersul politic si cel civic se impletesc de multa vreme, asa cum se intimpla adesea in societatile guvernate nedemocratic. si tot o caracteristica a luptei pentru democratie in astfel de regimuri este aceea ca ultimul il inglobeaza si subordoneaza, pentru o vreme, pe primul. Actiunile lui Tawakkul Karman, mai ales de la inceputul miscarii contestatare din Yemen, au fost motivate mult mai mult de preocuparea pentru conditia femeii, si de alte norme si valori generale ale democratiei, decit de obiectivele propriului partid. Iar recunoasterea pe care a dobindit-o ca initiatoare si figura emblematica a protestelor antidictatoriale se datoreaza tocmai capacitatii ei de a vorbi in numele celor ale caror voci nu se pot face auzite. si in ceea ce o priveste, asadar, referirea Comitetului Nobel norvegian la "edificarea pacii" este justificata: o pace reala si durabila, mai ales in interiorul unei societati ravasite de violenta, trebuie sa inceapa prin scoaterea la lumina a experientelor acelor grupuri care in trecut au fost marginalizate sau excluse.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Cosmin PAȘCA

  Strategia PNL? Cu PMP, fără USR

  Singurul scenariu de neconceput în prezent pentru liderii PNL este atragerea tandemului Cioloş-Barna la guvernare. În ciuda multor compromisuri făcute de Alianţă, USR-PLUS rămâne structura politică cel mai greu de strunit de liberali, cu care se poate ajunge cel mai greu la un compromis, poate şi pentru că are obiceiul (încă) să cânte pe mai multe voci.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Interogaţii

  Codrin Liviu CUȚITARU

  Interogaţii

  Norişor era supus unor interogatorii obositoare, tulburătoare, chinuitoare. De exemplu, în momentul achiziţionării unui set de cămăşi, consiliera sa pe probleme de îmbrăcăminte l-a analizat astfel: „Mai întâi, domnule profesor, trebuie să definim câteva coordonate precise, indispensabile actului comercial, dar indestructibil conectate la cel ambiental: de ce, cine, unde, cum şi, mai ales, când?”

  Efectul F

  Nicolae TURTUREANU

  Efectul F

  ...astfel mi-am intitulat textul publicat, în urmă cu aproape două decenii, în această pagină, text inserat mai apoi în volumul de publicistică „Mătrăguna dulce” (2001). Era, din partea-mi, o încercare de portret a lui Florin Faifer, pornind de la o tocmai apărută carte a sa, „Efectul de prismă”, dar şi a altora, sub... efectul cărora mă aflam. 

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Alin ANDRIEȘ

  Relansarea economică - uşor de zis, greu de făcut

  Retrospectiv privind, gestionarea problemelor economice şi a celor de sănătate publică a fost mai uşor de gestionat în perioada stării de urgenţă decât este în perioada de relaxare. Restricţiile impuse la nivel naţional, dar şi internaţional, au determinat un şoc la nivelul ofertei agregate, producţia de bunuri şi servicii a fost oprită sau redusă semnificativ. 

  pulspulspuls

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  Siguranţă nouă pusă la tabloul partidoiului de Electricianul şăf

  După eşuatul şi ridicolul miting pro-Dragnea de la Iaşi, de anul trecut, multă lume se tot întreba cum de nu a sărit din schemă încă, până la ora asta, organizatorul acestuia, Electricianul şăf de la partidoi, seralistul sforar şi omul cu bănuţul. 

  Caricatura zilei

  Pe roți

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.