Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

Unde e campania?

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Este greu de spus daca, din 1990 pana acum, a existat la Iasi sau in tara un debut de campanie electorala mai anost si mai plictisitor decat startul in alegeri luat vineri. Sa analizam totusi oferta oficiala expusa de partide in materie de promisiuni, asa putina cata este. Merita toata atentia si efortul.

    Au trecut deja trei zile de campanie electorala, o zecime din timpul de dezbateri alocat de lege pana la alegeri, iar in agora politicii totul este nemiscat. Scena pare neschimbata fata de perioada dinainte, ramanand dominata de declaratii, atacuri si umori ale unui lider sau altul la adresa adversarului, a Occidentului sau a situatiei globale, in genere, dupa caz. Un singur moment, la nivel national, a fost mai bogat in oferte: cel exact dinaintea inceperii campaniei, cand principalii combatanti - USL si ARD - si-au lansat documentele oficiale ale angajamentelor electorale. Reverberatiile evenimentului nu au tinut insa nici macar pana in seara zilei, stingandu-se inaintea jurnalelor de la ora 19 ale principalelor posturi de televiziune, care nu au alocat spatiu pentru un asemenea moment, considerat din nefericire fara priza la marele public, decat undeva spre final, la "stirile pe scurt". Exceptie a facut totusi televiziunea publica, dar care a dat o atentie mult dezechilibrata in favoarea ofertei USL. In rest, tacere. Mare pacat pentru toti, caci parca am ramas la nivelul lui 1990 in materie de criterii in a ne alege favoritii: in functie de figuri, perciuni sau frizura, si nu in functie de angajamentele partidelor combatante. Dar aici nu e vina  alegatorilor, fireste. Caci, dupa 20 de ani in care aproape nici un angajament electoral nu a fost respectat, cine sa mai creada acum in seriozitatea unui astfel de demers de politician?

    Dincolo de observatiile generale, programele de guvernare lansate oficial atat de ARD, cat si de USL merita toata atentia. Este de presupus ca ele contin, macar in parte, sinteza a ceea ce chiar se va intampla in Romania in urmatorii 4 ani. Ani considerati de multi cruciali pentru viitorul tarii.

    Din oferta ARD, prima lansata public, este de retinut promisiunea de micsorare a cotei unice de impozitare a veniturilor persoanelor si a profitului de la 16 la 12%, de micsorare a contributiilor sociale la angajator cu 5 puncte procentuale (circa 20% din valoarea platita acum de angajator), marirea salariului minim de la 700 la 850 lei in 2013 si la 1.000 lei in 2015 (ceea ce s-ar traduce intr-o prima faza printr-o relativa marire a tuturor salariilor nete, infima insa). In rest, sustinerea exploatarii gazelor de sist, gazoductul Marea Caspica - Marea Neagra - Europa, infiintarea unei noi banci de stat, plus alte chestiuni europene ce nu puteau lipsi, evident. O prima constatare e una de bun simt, si nu trebuie sa fii specialist fiscal pentru a o sesiza: toate masurile de impact general anuntate vor avea ca efect imediat diminuarea veniturilor la bugetul statului. Or, din discutiile presedintelui cu delegatia FMI, purtate saptamana trecuta, am inteles ca cea mai mare problema a Romaniei in urmatorii ani va fi lupta cu deficitele uriase: cel al fondului de pensii si cel al asigurarilor de sanatate. Deficite care se casca inspaimantator de la an la an, incat nici imprumuturile uriase pe care guvernele tarii le angajeaza unul dupa altul, la FMI sau banci private, nu le mai pot acoperi. Nu vi se pare ca ceva nu se leaga?

    Oferta USL pare si mai interesanta. De remarcat totusi ca, odata cu intrarea USL la guvernare, tonul promisiunilor s-a mai nuantat. Pasul de la "Nu avem nevoie de politica falimentara dictata de FMI" si pana la "Este necesara prudenta maxima si responsabilitate in angajamentele electorale" este, fara indoiala, unul in directia buna. Iata insa cateva puncte importante din programul "Romania puternica", lansat joi de USL: reducerea treptata cu 5% in urmatorii patru ani a CAS la angajator; salariu minim de 1.200 RON pana in 2016; reducerea TVA de la 24 la 19% pana in 2016; introducerea impozitului salarial diferentiat, cu cote de 8, 12 si 16% in functie de venit. Acestea pe partea fiscala. Sa mai "punctam" si alte cateva interesante: finalizarea a trei autostrazi si a centurii Capitalei, realizarea canalelor Bucuresti - Dunare si Siret - Baragan, modificarea Constitutiei, inclusiv a atributiilor presedintelui, cvorumul la referendum, evident, apoi, revenind la populatiei: electrificarea 100% a satelor, compensarea cu 90% a medicamentelor pensionarilor cu pensii sub 1.000 lei etc. Suna foarte atractiv. Am parcurs insa de doua ori stufosul manifest "Romania puternica" si n-am gasit nicaieri un rand, sau un cuvant macar, despre o eventuala sursa pentru toate aceste promisiuni care, adunate, ar necesita probabil bugetele guvernului pe cateva decenii de aici inainte. Cat asadar sa credem si cat nu?

    In sfarsit, sa ne aplecam si asupra ofertelor electorale locale, de la Iasi. Asa-numitul "Manifest pentru Iasi", un document in 10 puncte, cuprinde chestiuni generale, firesti, dar si unele in care nu cred probabil nici semnatarii, toti candidatii Uniunii. Iata-le: 1. Iasi, capitala regionala; 2. Fonduri europene; 3. Aeroport International; 4. Autostrada Est-Vest; 5. Centrul Intermodal Regional de Transport; 6. Spitalul Regional de Urgenta; 7. Festivalul International al Educatiei; 8. Hub regional de afaceri; 9. Centru cultural si turistic; 10. Finalizarea proiectului de amenajare a raului Bahlui. Daca ne-am concentra putin, cred ca am putea spune si cine a pus fiecare punct din manifest. In fine, este un document, o baza de plecare, fie si pentru un eventual viitor demers jurnalistic de a-i intreba peste ani de ce nu au facut una sau alta. Asta in conditiile in care PDL Iasi, intr-un mod aproape de neacceptat pentru un partid cu pretentii la guvernare, nu s-a obosit sa puna pe hartie absolut nimic, pentru a veni in intampinarea electoratului sau. Probabil s-au gandit ca ei merita alesi doar pentru ca sunt cine sunt, altfel nu ne explicam cum pot aborda cu atata nepasare campania electorala. De PPDD, care nu a promis chiar nimic, ce sa mai spui in atari conditiii?

    Una peste alta, campania a inceput. Avem o luna  de zile in care, se pare, va trebui sa ne uitam la pozele de pe panourile din oras, sa studiem fizionomiile de acolo, marea majoritate necunoscute publicului larg, si, in lipsa de altceva, sa ne decidem pe care punem votul in functie de mustata, de par, de culoarea ochilor sau chiar cautatura lor. Caci, in lipsa altor criterii, indiferent unde am pune stampila, oricum vom avea sentimentul ca am votat degeaba.


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri