Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Unghiul de tragere

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Despre Mircea Lucescu se vorbea de bine inca de pe vremea cind de abia se transferase de la Stiinta Bucuresti, care activa in Divizia B, la Dinamo si, daca nu ma insel, inca era student. In anii '70, echipele de fotbal departamentale, in special militare, isi asigurau jucatorii promovindu-i in grad, iar echipele universitare de la Craiova, Cluj, Iasi si Timisoara, care activau in prima divizie, pregateau intrarea la facultate si diploma de studii pentru fotbalistii lor. Lucescu, se vorbea, era un student serios, cunostea citeva limbi straine si chiar se prezenta la examene. Mai multe amanunte nu cunosc. Ca fotbalist si ca student Lucescu a fost un om serios. La Dinamo si in Nationala nu era cel mai talentat, insa echipa nu se facea niciodata fara el.
    Si-a incheiat cariera de jucator la o echipa
    unde a fost si jucator, si antrenor, Corvinul. Imi cer iarasi scuze daca gresesc, dar nu am la indemina o banca de date: nu mai tin minte daca a preluat Corvinul din Divizia B si a promovat-o in prima divizie (mai mult ca sigur asa a fost), apoi a condus-o pina in Cupa UEFA, unde numai ghinionul a oprit-o in primele faze, intr-o partida urmarita de ghinion cu o echipa din Iugoslavia.
    De la Corvinul, unde i-a format pe Rednic,
    Klein, Andone, Gabor, a ajuns antrenor la Dinamo, echipa cu care a cistigat campionatul, iar de la Dinamo, unde ii transferase pe Rednic si pe Andone, a facut saltul catre echipa nationala. Si acolo l-a urmarit ghinionul in partida cu Irlanda de Nord, iar Hagi a fost atunci capitan de echipa la 18 sau 19 ani. O bara a lui Piturca, inspre finalul meciului si un aranjament de culise intre Anglia si Irlanda de Nord au facut ca Romania sa nu se califice pentru a doua oara la Turneul final al Campionatului Mondial din Mexic.
    Mai tirziu, indragostit de Italia, Lucescu a
    antrenat o echipa modesta pe care a promovat-o de doua ori in prima Liga, a si retrogradat o data, dar citiva din jucatorii foarte tineri pe care i-a format acolo joaca acum la marile echipe din Italia. Primul nume care imi vine in minte e Pirlo. Rednic si Andone sint acum antrenori cu nume si rezultate. Rednic a devenit campion cu Rapid, iar Andone a format cea mai frumoasa echipa pe care a avut-o fotbalul romanesc de zece ani incoace, Sportul Studentesc, pe care numai lipsa unor suporteri proprii a privat-o de cel putin raminerea in Divizia Nationala. Sportul Studentesc nu a mai avut o asemenea echipa de pe vremea lui Hagi, Iorgulescu, Cazan, Chihaia si Coras. Lucescu a construit si i-a invatat si pe altii sa construiasca. Succesele lui
    Lucescu la echipa nationala nu au fost pe masura marelui sau talent de antrenor dintr-un motiv foarte simplu. El nu a fost niciodata un om al conjuncturilor, a avut nevoie de timp pentru a construi. O echipa nationala, mai ales in Romania anilor '80, cind presiunile politice veneau din toate directiile, in rivalitatea dintre Steaua si Dinamo, intre generalii lui Dinamo si stafful Stelei, format din familia Ceausescu, si orgoliile lui Nicu, sustinator al Sportului Studentesc, nu se putea construi in citeva zile de cantonament si sub presiunea celor puternici, care doreau sa alcatuiasca echipa.
    Dupa episodul echipei nationale, dupa
    aventura italiana, unde marile cluburi nu au avut inspiratia sa-l aduca, a urmat Turcia. In Turcia, Lucescu a urmat unui erou national, Fatih Terim, si el constructor al echipei nationale. Galatasarai, echipa care, dupa un mare succes, a vindut mai bine de jumatate din trupa, care l-a cedat pe Fatih Terim echipei din Milano, unde nu a avut nici un succes notabil, a reusit, cu Lucescu, sa avanseze pina in grupele finale ale Ligii Campionilor, a cistigat Cupa UEFA, Super Cupa Europei si Campionatul Turciei. La capatul acestui traseu, Lucescu a fost destituit, in semn de multumire. Interludiul de la Rapid, unde a adus in Giulesti al doilea titlu de campioana al celei mai populare echipe din tara si unde s-a despartit amiabil de patronul George Copos, a contat doar la angajarea in Turcia, nu si la prelungirea contractului.
    Lucescu nu s-a aratat o fire razbunatoare, a
    plecat cu lacrimi in ochi de la Galatasarai, dar fara a arunca cu pietre in urma. Razbunarea lui a fost una nobila. A preluat, din mers, o rivala a echipei din Galata, pe Besiktas, dar fara jucatorii de elita pe care i-a avut la fosta echipa. Rezultatul il stim. Si daca mi se pare caraghios faptul ca numaram golurile pe care le inscriu jucatorii nostri in strainatate, de parca formatiile noastre ar dobindi succese in cupele europene, felul in care am urmarit evolutia lui Besiktas nu s-a mai datorat unui patriotism frustrat de insuccese interne si internationale. Lucescu merita aceasta revansa si nu faptul ca in lot erau Pancu si Maldarasanu a contat in primul rind, Besiktas nu era o echipa de romani care juca in Turcia si se batea pentru titlul de campioana. Era o echipa de turci condusa de Lucescu, un mare, un adevarat profesionist, care a demonstrat ca si in fotbal este nevoie de
    caracter.
    (Val CONDURACHE)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri