anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

sambata, 11.07.2020

Uniunea isi asuma noi riscuri

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

  Pe fondul evidentelor dificultati ale Uniunii Europene de a calma spiritele in privinta stabilitatii financiare a zonei euro, se inmultesc luarile de pozitie favorabile unei noi amendari a tratatelor fondatoare. Doi dintre cei mai importanti sustinatori  ai acestei idei sint presedintele Comisiei, Jose Manuel Barroso, si cancelarul german, Angela Merkel, iar alaturi de ei se grupeaza o serie intreaga de lideri politici si institutionali. Exista insa si numeroase voci care apreciaza ca nu exista un moment mai nepotrivit pentru asa ceva.

  In rindul statelor membre - si in special in interiorul zonei euro -  s-au facut simtite divergente serioase inca de la inceputul anului trecut, pe fondul primelor incercari de a impune o mai mare rigoare fiscala si bugetara pe plan national. Repetatele conclavuri franco-germane din ultima parte a lui 2010 si apoi din acest an erau urmate de summit-uri (ale zonei euro sau ale Uniunii intregi) in care se ajungea la adoptarea unor documente bine intentionate, competent redactate, dar prea putin angajante si mereu depasite de ritmul crizei. Foarte repede, s-a ajuns la concluzia ca e nevoie de sanctiuni mai dure pentru derapaje, idee pe care „elevii buni" din UE o sustin, iar cei mai nedisciplinati sint prea slabi pentru a o combate deschis.   

  Anul trecut - si poate chiar in primavara acestui an - principalii lideri europeni sperau inca in materializarea unui scenariu pozitiv, in sensul ca s-ar realiza stabilizarea Greciei si a celorlalte state amenintate, contagiunea ar fi evitata, iar economia zonei euro ar demara convingator. In aceste conditii, propunerile grupului de lucru condus de presedintele Consiliului European, Herman van Rompuy, ar fi fost suficiente pentru o vreme. Nu ar fi fost nevoie decit de o revizuire minora a tratatului de functionare a UE, ceea ce ar fi permis ratificarea exclusiv parlamentara, evitindu-se intilnirea cu electoratele. Cu putin noroc, mecanismul de „numire si apostrofare" a statelor prea cheltuitoare ar fi oferit Uniunii timpul necesar pentru elaborarea in liniste a unor propuneri mai curajoase, cum ar fi aceea referitoare la doza (amara) de federalism fiscal necesara pentru prevenirea viitoarelor maladii.

  Intre timp, insa, presiunile pietelor nu s-au calmat aproape deloc, iar cooperarea interguvernamentala a ajuns in ultimele patru-cinci luni aproape de minimul istoric, in privinta eficientei. Sigur ca ascensiunea partidelor populiste sau eurosceptice a facut ca guvernele sa fie mai precaute, chiar daca nu includ forte de acest gen. Episoade recente precum cel din Slovacia, in care a fost nevoie de reluarea votului parlamentar pentru a debloca fondurile aferente mecanismului de stabilizare, ne arata cit de vulnerabila este Uniunea la provocarile ce decurg din lentoarea mecanismelor decizionale bazate pe consensul membrilor.

  Pe fondul experientelor de acest gen poate fi inteleasa nerabdarea celor care - din convingere sau din calcule de oportunitate - considera ca acum este momentul sa renunte la precautii si sa puna raspicat problema revizuirii substantiale a tratatelor, chiar daca va fi nevoie de referendumuri. Domnul Barroso se afla in plina campanie de reafirmare a rolului Comisiei si de refacere a prestigiului personal, dupa cum a demonstrat-o recentul discurs asupra „starii Uniunii" si au confirmat-o alte declaratii ulterioare. Era normal, in aceste conditii, ca un presedinte al Comisiei sa enunte idei curajoase, exercitind astfel presiuni asupra statelor-membre: chestiunea euro-obligatiunilor, spre exemplu, este un subiect ce nu mai poate fi evitat. Doamna Angela Merkel nu poate rata momentul de a demonstra opiniei publice interne ca in schimbul banilor trimisi inspre periferia zonei euro va obtine o conditionalitate mai stricta pentru statele risipitoare. Dar in ultima vreme se pare ca partidele din coalitia de la Berlin considera ca sansele lor electorale ar fi servite de un proces de amendare a tratatelor mai amplu si mai indelungat. Germania ar fi cu siguranta nevoita sa faca unele concesii (spre exemplu, sa accepte conjugarea riscului pe care il presupun euroobligatiunile), dar ar beneficia de statutul de patron si mentor al procesului de extindere a supranationalismului in chestiunile fiscale. Nici la Paris nu se neglijeaza potentialul declansarii unui proces de acest gen, chiar daca presedintele Sarkozy nu va beneficia electoral de un eventual happy-end.

  Insa ideea ca Uniunea si zona euro trebuie sa iasa din criza politica si institutionala printr-un act de curaj, larg acceptata la Bruxelles si in multe capitale ale statelor-membre, nu intruneste (inca) unanimitatea. In principiu, trecutul marilor acorduri comunitare ne sugereaza ca scepticii ar putea fi incet-incet adusi pe linie, insa acum situatia pare foarte riscanta. Chestiunea adoptarii rapide a unui nou tratat ambitios pare sa divizeze numeroase coalitii de guvernare si partide si nu intruneste inca nici sprijinul institutiilor-pilon de la Bruxelles, Comisia si Parlamentul. Intr-o perioada in care se vorbeste in primul rind de minimizarea riscurilor, un eventual esec intr-un proiect politic atit de important precum revizuirea tratatelor ar putea fi devastator.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Binele propriu şi răul altora

  Nicolae GRECU

  Binele propriu şi răul altora

  La fel ca predecesoarea sa de acum 46 de ani, Politehnica actuală nu vrea degringolada unei glorii de altădată, ci propria-i salvare.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

  Eugen MUNTEANU

  Berlin, Normannenstraße, 15 ianuarie 1990 (II)

  Autorul continuă relatarea, începută în episodul trecut, a unui eveniment istoric unic, la care a avut şansa să participe, ca martor: luarea cu asalt, de către manifestanţi, a sediului central al Securităţii din fosta Germanie comunistă (RDG).

  Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

  pr. Constantin STURZU

  Atunci pustnicul a luat binecuvântare de la proxenet

  Poate un creştin, în lume fiind, să ajungă la măsura sfinţeniei? Desigur, nimic nu-l împiedică. Mărturie ne sunt sinaxarele şi nu numai. Dar cineva care trăieşte în păcate grele poate săvârşi fapte comparabile cu cele ale unui pustnic care trăieşte în rugăciune şi în asceză aspră? Greu de închipuit aşa ceva. 

  Nostalgii

  Alexandru CĂLINESCU

  Nostalgii

  Toată zona - cartierul se numeşte La Goutte d Or - e de altfel multietnică. E aglomeraţie şi pe trotuare, şi pe stradă. Când ajung la Barbès autobuzele se târâie, se produc ambuteiaje îngrozitoare, rişti - dacă mergi la Gara de Nord - să pierzi trenul. Întreg cartierul rămâne o enclavă, musulmană şi africană, în plin Paris. O enclavă care avea, în Tati, un punct de reper...

  pulspulspuls

  Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

  Cum s-a votat la partidoi, în spatele uşii încuiate!

  Pentru că ieri am rămas restanţi în ce priveşte votul din forul de conducere al filialei în privinţa desemnării noului candidat la premărie, în persoana madamei cu Camelii, haideţi să vă amărâm olecuţă sâmbăta de dimineaţă cu chestiuni sălcii ale politichiei. 

  Caricatura zilei

  Probleme între frați

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.