anunturi
Eurotrip
grandchef
anunturi
Bolta rece
anunturi

Vremea sanctiunilor

GALERIE
%PIC_TITLE%
  - +

   

  Alegerile parlamentare din Irlanda au reprezentat primul test electoral al unui guvern din zona euro care a fost silit sa apeleze la sprijinul financiar al UE si al Fondului Monetar International. Rezultatele erau usor de anticipat, intrebarea tinind mai degraba de proportiile infringerii Fianna Fail (FF),  principalul partid al coalitiei de guvernamint si, de-a lungul anilor, forta care a dominat clar politica irlandeza. Si corectia a fost cit se poate de aspra: partidul premierului Brian Cowen si-a vazut reprezentarea parlamentara redusa dramatic, ajungind dupa scrutinul de vineri pe locul trei, la foarte mare distanta de vechii rivali din Fine Gael (FG), si in urma Partidului Laburist, o formatiune de rang secund in politica irlandeza. Cowen nici macar nu si-a condus partidul in alegeri, cedind aceasta ingrata onoare colegului sau Micheal Martin, ministru de externe si figura considerata cea mai buna varianta de redresare a FF, in viitor.

  FG si laburistii vor forma in mod cert coalitia de guvernare, cu atit mai mult cu cit intre ele exista o colaborare veche, desi oarecum bizara din punct de vedere ideologic:  FG, asociat grupului popular european, este recunoscut mai degraba drept un promotor al intereselor micilor afaceri, in timp ce laburistii se incadreaza destul de bine curentului socialist din Parlamentul European. Asadar, pe hartile politice ale Uniunii Europene, galbenul grupului liberal-democrat (grup din care face parte FF) va fi inlocuit de combinatia intre albastrul popularilor si rosul socialist.

  Se stie ca noul guvern condus de liderul FG, Enda Kenny, va cauta sa obtina o renegociere a sistemului dobinzii la pachetul de asistenta in valoare de 85 miliarde de euro oferit de UE (prin intermediul mecanismelor sale nou-create pentru stabilitate financiara) si de FMI. Din postura de lider al opozitiei, el a promis acest lucru, fara insa a da alegatorilor prea mari sperante ca il va si obtine. De asemenea, a reusit sa duca o campanie eficienta si in acelasi timp responsabila. Torpilarea neincetata a adversarului este o caracteristica a sistemului politic foarte competitiv al Irlandei,  insa opozitia a reusit sa faca acest lucru fara a submina stabilitatea si asa precara a pietelor si fara a inflama si mai mult pasiunile in rindul populatiei.

  De altfel, singura care a militat explicit si vehement impotriva conditiilor bailout-ului (si a solicitat organizarea unui referendum pe aceasta tema) a fost formatiunea nationalista Sinn Fein, clasata pe locul patru, la mica distanta de FF. Laburistii au criticat si ei acordul drept „o rusine nationala", dar nu au dorit sa lase dubii cu privire la respectarea lui si la acceptul de a sprijini masurile de austeritate, odata intrati in coalitia guvernamentala. Si ei, si partenerii lor din FG stiu ca guvernarea in care se angajeaza va avea misiunea extrem de neplacuta de a aduce deficitul bugetar de la nivelul astronomic al lui 2010 (o consecinta a efortului disperat de recapitalizare a bancilor) la indicatorii compatibili cu criteriile Pactului de Stabilitate si Crestere aflat la baza zonei euro. Va fi, probabil, una dintre cele mai grele provocari cu care s-a confruntat in ultimele decenii o economie avansata, iar costurile politice se anunta a fi si ele enorme. Extrem de constringatoare va fi si presiunea Uniunii Europene, in interiorul careia unii membri-creditori precum Germania ridica tot mai mult vocea si, in plus, au reusit sa elaboreze un mecanism nou de impunere a conformarii si de sanctionare a statelor care, prin politicile lor economice, pun in pericol coeziunea monedei unice.

  Aspectele de politica interna irlandeza suscita din ce in ce mai multa atentie pe continent, desi sistemul de partide si multe dintre temele de disputa nu isi gasesc foarte usor corespondente.  Unele au foarte mult de a face cu aliantele si rivalitatile de acum opt-noua decenii, in contextul eforturilor de desprindere a Irlandei de Marea Britanie si al framintarilor ulterioare. Altele tin de specificul culturii politice irlandeze, de traseul foarte rapid de modernizare sau de alti factori  particulari. In lunile si anii urmatori, insa, Irlanda va trebui sa se resemneze si cu apartenenta la grupul foarte restrins de tari din zona euro  -  deocamdata, doar doua - chemate sa-si refaca finantele si orgoliul dupa umilinta unui bailout.

  Din ceea ce se poate vedea pina in prezent, chiar facind abstractie de traseele si manifestarile diferite ale celor doua crize, societatea irlandeza a reusit mult mai bine decit cea greaca sa inteleaga  situatia. Folosind instrumentul democratic al urnelor, irlandezii i-au sanctionat pe cei care au gresit si au oferit un mandat clar celeilalte tabere sa rezolve situatia, iar acest mandat se va concretiza prin incredere si sprijin in vremurile grele ce vor veni. In Grecia acest proces a fost, pina acum, mult mai putin convingator. Cit despre bailout-urile mai mult sau mai putin oficiale din Estul Europei, in unele cazuri lectiile par a fi fost invatate, dar in altele - precum Romania - scenariul irlandez al reactiei avizate si mature are putine sanse de concretizare.


  © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

  Ultima ora

  editorial

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Alexandru LĂZESCU

  Jurnalism în cheia „clarităţii morale”

  Jurnalismul nu poate fi niciodată matematic obiectiv, însă el ar trebui să fie, cel puţin în teorie, relativ nepărtinitor, să permită dezbaterea şi să găzduiască puncte de vedere diferite; nu şi în noua viziune radicală de stânga care câştigă teren în Occident, pentru care „adevărul propriu” trebuie să primeze.

  Filmuletul zilei

  opinii

  Scaunele şi câinele Celsius

  Nichita DANILOV

  Scaunele şi câinele Celsius

  Am ascultat cu glasurile stinse sunetele de chitară, am ascultat şi recitalurile. Am aplaudat. Apoi ne-am sculat de pe scaunele noastre, ne-am salutat de la distanţă, şi am plecat spre bârlogurile noastre risipite prin diferite colţuri ale oraşului. Ajunşi acasă, ne-am întins în pat, scrutând tavanul. Dar atât patul, cât şi tavanul semănau cu piaţa unde avusese loc recitatul. Şi atunci ne-am întrebat: la ce bună arta în vremea pandemiei?

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  Sorin CUCERAI

  Generații de drepturi, starea democrației și noile conflicte

  În societate lucrurile stau cam la fel ca în zona politică - excepția semnificativă fiind societatea urbană (mai ales din urbanul mare), care tinde să susțină din ce în ce mai puternic drepturile din a treia generație. De aici și respingerea masivă în urban a partidelor tradiționale (PSD și PNL), percepute ca rămase în urmă, când nu de-a dreptul retrograde (cam cum era perceput PCR în urbanul mare în anii '80).

  O critică a criticii

  Dana ȚABREA

  O critică a criticii

  Volumul semnat de Miruna Runcan, Teatrul în diorame. Discursul criticii de teatru în comunism. Fluctuantul dezgheţ 1956-1964 (Editura Tracus Arte, 2019) este pentru autoare, critic de teatru, profesor la Facultatea de Teatru şi Televiziune de la Universitatea Babeş-Bolyai din Cluj-Napoca, un prilej de reflecţie şi cercetare academică asupra fenomenului criticii de teatru în comunism, de analiză retorico-stilistică a unor fragmente din cronicile timpului, ceea ce-i permite să formuleze opinii cu privire la structura şi tipologia cronicilor, parte a unei critici a criticii, aspect neglijat de literatura de specialitate.

  pulspulspuls

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Iacătă politichia pe cai mari, cu sticla de whisky în mână

  Să începem cu sfârşitul pe astăzi, stimaţi telespectatori, şi să vă oferim ceva de la Bucale, una bucată postare frumoasă a unui bun amic, abil cunoscător al sforăriilor din partidoi. 

  Caricatura zilei

  Răzbunarea mașinii

  Editia PDF

  Bancul zilei

  Îi datoram multe coronavirusului. A reusit sa-i aduca pe români înapoi în tara si a putut sa le înve (...)

  Linkuri

  Alte ziare locale

   Intrebarea zilei

   Relaxarea condițiilpr de deplasare în starea de alertă va duce la:

   vezi raspunsuri

   Copyright 2006-2020 © Ziaruldeiasi.ro Toate drepturile rezervate.