Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

35.000 de "tarani" au murit sau au plecat in strainatate

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Populatia Vrancei de la sate s-a imputinat dramatic in ultimul deceniu si s-a diminuat de la 243.000 de persoane la aproape 209.000. Practic, unul din sapte vrinceni a disparut in acest interval. Cauzele principale sint natalalitatea scazuta si plecarea oamenilor in strainatate, cei plecati nemaifiind luati in evidente. Acest lucru a facut ca localitatea cu cea mai numeroasa populatie sa ajunga Slobozia Bradului, cu aproape 6.500 de locuitori, aproape toti de etnie roma. Doar sapte comune din judet depasesc la ora actuala pragul de 5.000 de locuitori. Fara indoiala ca reducerea numarului de locuitori va insemna si scaderea alocatiilor bugetare alocate de la bugetul de stat, insa se vorbeste la nivel guvernamental si de comansarea unor localitati mai mici in cadrul proiectului de reorganizare teritoriala a tarii.

    Populatia judetului a cunoscut o scadere dramatica in ultimul deceniu, urmind trendul de la nivel national. Aproape 70.000 de vrinceni au disparut, iar numarul locuitorilor a ajuns la 323.080 de persoane, sub nivelul din 1956, potrivit datelor provizorii de la ultimul recensamint al populatiei si locuintelor realizat in octombrie 2011. In cele 68 de comune ale judetului traiesc la ora actuala 208.915 persoane, in comparatie cu peste 243.000 de oameni cit erau acum 10 ani. Daca ar fi sa ne imaginam ca actuala putere ar pune in practica regionalizarea si ar pastra doar cumunele cu o populatie de peste 5.000 de locuitori atunci judetul Vrancea ar avea fi impartit in sapte comune uriase. Doar Gugestiul, Homocea, Tifestiul, Paunestiul, Slobozia Bradului, Vidra si Vulturu mai depasesc in prezent acest prag. Pe primul loc intre cele mai mari localitati rurale a trecut acum Slobozia Bradului, datorita populatiei de etnie roma. Trendul este crescator intrucit aici se nasc anual 200-300 de copii. La polul opus se situeaza Spulberul, comuna din muntii Vrancei care numara abia 1.259 de localnici. Din cauza scaderii populatiei multe comune au ajus la o populatie de sub 2.000 de locuitori, mai ales in cele infiintate intre 2000 si 2004, pe vremea guvernarii PSD. Astfel, datele recensamintului arata ca la ora actuala avem 14 localitati cu o populatie cuprinsa intre 1.000 si 2.000 de persoane. In ceea ce priveste etniile, in mediul rural avem 9.044 de romi, 36 de maghiari, 6 germani, 16 italieni si 8 turci. Lor li se alatura 84 de persoane care sint de alta etnie sau nu si-au declarat apartenenta.

    Slobozia Bradului creste fara oprire

    Doua sint cauzele majore care au contribuit la scaderea populatiei din mediul rural vrincean: natalitatea in scadere accentuata si oamenii plecati in strainatate. De asemenea, neoficial, se spune ca nici recenzarea nu s-a facut chiar asa cum ar fi trebuit peste tot. Toate acestea au facut ca Slobozia Bradului sa ajunga pe primul loc in topul celor mai populate comune ale judetului. "Am ajuns la 6.550 de locuitori la ora actuala (la recensamint erau 6.447 - n.r.), deoarece intre timp s-au mai nascut copii. Cu siguranta vom ajunge la o populatie de 7.000 in 2012. Slobozia Bradului este singura localitate din tara in care toti romii s-au declarat de etnie roma", a declarat primarul Valerica Zamfirescu. Chiar daca romii cutreiera toata tara cu diverse afaceri, acestia se intorc mereu in localitatea natala. La data efectuarii recensamintului, numarul romilor era de 4.958. Nu acelasi lucru se intimpla la Homocea, unde numarul locuitorilor s-a micsorat, iar romii nu-si declara etnia. Cu toate acestea, in comparatie cu recensamintul de acum 10 ani, sint mai multi datorita unor proiecte implementate de autoritati in sprijinul acestora. Tifestiul este una dintre comunele care au depasit pragul de 5.000 de localnici, cu 15 persoane. "La precedentul recensamint am avut 5.222 de locuitori. Mai avem 138 de persoane care sint plecate pe termen lung la munca in strainatate. Daca facem un total, populatia nu a scazut foarte mult. Media de virsta a locuitorilor a crescut, iar natalitatea este in scadere", spune primarul Gabriel Postolache de la Tifesti.

    Scadere de 1.300 de persoane la Paunesti

    Paunestiul era cotata drept una dintre cele mai mari localitati ale judetului Vrancea. Recensamintul din octombrie 2011 a consemnat o scadere cu 1.300 de oameni a populatiei, de la peste 6.800 la 5.511. Se pare ca de vina ar fi, in primul rind, neluarea in evidente a celor plecati in strainatate, al caror numar se apropie de 2.000. Birsestiul este a doua localitate in topul celor mai mici comune din Vrancea, cu doar 1.268 de localnici. "Ca in orice comuna sint multi plecati in strainatate, in jur de 450 de persoane. Cum erau sa fie trecuti in documente daca erau plecati. De asemenea, natalitea in scadere, anul trecut am avut vreo 40 si ceva de decese si doar sase nasteri", spune primarul Costica Hirsu. De altfel, cam aceasta este situatia generala in comunele cu o populatie mica. Tinerii au plecat la munca in strainatate, iar in urma lor au ramas doar batrinii, al caror numar se imputineaza de la an la an. Recensamintul de anul trecut ridica un semn de intrebare in privinta celor care lucreaza in tari precum Italia, Spania, Germania, Anglia si alte tari ale Uniunii Europene, daca au fost trecuti in evidente sau nu. Multi dintre acestia nu au mai putut sa lucreze la negru in tarile respective in ultimii ani si au fost nevoiti sa intre in legalitate, adica sa se stabileasca acolo oficial. Pe de alta parte, recenzorii trebuiau sa "reconstituie" populatia in cazul celor care nu erau acasa si pe baza declaratiilor vecinilor, preotilor sau autoritatilor locale si este posibil ca unele dintre aceste date sa nu fi fost inregistrate cu o foarte mare acuratete.

    Ruralul are aproape 100.000 de locuinte

    In cele 68 de comune se afla 81.108 de gospodarii ale populatiei. Numarul total al locuintelor este un pic mai mare, de 96.202, din care in 96.080 se afla locuinte. In mediul rural sint 97.441 de locuinte, iar dintre acestea 97.424 sint locuinte conventionale. Diferentele provin si din faptul ca in unele dintre localitatile rurale s-au construit si citeva blocuri in timpul comunismului, cum ar fi la Vidra, Gugesti sau Vintileasca. Vulturu este comuna cu cele mai multe locuinte, respectiv 3.854. De altfel, localitatile cu peste 5.000 de oameni sint si cele care au peste 2.000 de cladiri. Exceptia de la regula este Slobozia Bradului, care cu toate ca a devenit cea mai "aglomerata" comuna a judetului numara doar 1.562 de locuinte. In schimb, in Obrejita sint sub 600 de cladiri si locuinte.

    Comunele cu peste 5.000 de locuitori

    Slobozia Bradului - 6.447

    Vidra - 6.058

    Homocea - 6.007

    Vulturu - 5.976

    Gugesti - 5.788

    Paunesti - 5.511

    Tifesti - 5.015

     

    Sursa Ziarul de Vrancea


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri