Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

vineri, 29.03.2024

A inceput exodul angajatilor din spitalele vrincene

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +

    Cadrele medicale sint atrase din ce in ce mai mult de mirajul strainatatii, in conditiile in care statul roman da semne ca nu mai poate plati lefurile celor care au grija de sanatatea noastra. Sistemul medical din Vrancea risca sa ramina cu mari goluri pentru ca tot mai multi sanitari se gindesc sa ia calea strainatatii. In ultimii ani, atrasi de salarii si conditii mai bune de munca, asistentele si medicii din spitalele din judet si-au facut bagajele si au parasit Romania in favoarea sistemelor de sanatate din Franta sau Italia. De la inceputul acestui an, oficial, 20 de asistente au plecat in strainatate, insa numarul cadrelor este mai mare deoarece nu toate au trecut pe la Ordinul Asistentilor Medicali Generalisti, Moaselor si Asistentilor Medicali filiala Vrancea pentru a intra in posesia actelor care atesta ca nu au avut probleme de deontologie medicala. Si medicii, mai ales cei tineri, care cunosc limbi straine, se gindesc serios la posturile si beneficiile oferite de sistemele sanitare din alte tari europene. Exista si situatii in care medicii plecati la munca in strainatate au decis sa revina in tara, dar numai de dragul familiei.

    Specialistii atrag atentia ca exodul cadrelor medicale se va acutiza in urmatoarea perioada. De la o luna la alta, tot mai multi medici si asistenti fac demersurile pentru emigrare. Acest aspect a fost evidentiat si de un sondaj realizat de Federatia "Solidaritatea Sanitara" pe un esantion de 250 de salariati din spitalele din sase judete. Potrivit acestui  sondaj,  70% dintre angajatii din Sanatate iau in calcul plecarea din tara, in vreme ce 30% dintre acestia au inceput deja sa-si stringa actele necesare. Salariatii din sanatate au spus ca ar prefera sa lucreze si in alte domenii, daca ar exista sansa sa cistige mai multi bani. "La intrebarea «Va ginditi sa cautati alt loc de munca?» cei mai multi dintre repondenti s-au gindit sa-si caute alt loc de munca, in conditiile in care unii urmeaza diverse cursuri sau alte forme de invatamint din alte domenii. Altii desi s-au gindit la acest lucru, nu au pus-o in practica din cauza familiei. Altii doresc sa plece fara sa se mai intoarca. Pina la discutiile cu descentralizarea si existenta posibilitatii restructurarii, multi repondenti au invocat ca motiv ce-i impiedica sa plece in stranatate stabilitatea locului de munca. In conditiile in care descentralizarea ofera posibilitatea restructurarilor, motivatia amintita anterior nu-si mai are suportul real", se arata in studiul "Tendinta de migrare a personalului din sistemul sanitar". Cei ce doresc sa paraseasca Romania sint motivati de salariile foarte mici. Conform analizei realizate, majoritatea celor chestionati, respectiv 35.6%, au salariul cuprins intre 1.500-1.999 lei si 33.2% intre 1.000-1.499 lei, procente mari inregistrindu-se si la salariile cuprinse intre 500-999 lei (16.4%). Salarii de peste 3.000 lei au mentionat doar 1.6% dintre respondenti, ceea ce denota o medie scazuta a salariilor din sistemul sanitar. O parte dintre cadrele medicale ar dori sa plece in Occident, dar nu pot face acest lucru pentru ca asta ar insemna sa lase in urma familia. Asta chiar daca in spitalele de la noi se confrunta cu situatii dificile. Din cauza conditiilor existente in spitale, 80% dintre medici si asistenti considera ca lucreaza "intr-un mediu periculos".

    Asistentii, tot mai interesati de un viitor in Occident

    Daca numarul medicilor din Vrancea care pleaca in strainatate nu este inca alarmant, situatia este grava in cazul cadrelor medii. Din unitatile spitalicesti au plecat chirurgul Dan Vasile, neonatologul Liviu Ciocan si sotia acestuia, care este de profesie medic oftalmolog, dar si Marius Constantin, radiolog la Spitalul Judetean. Acestia si-au gasit joburi promitatoare in Franta si nu mai dau semne ca ar dori sa revina. Si numarul asistentelor care doresc sa plece este in continua crestere. 20 de asistente au plecat in strainatate de la inceputul anului, insa numarul cadrelor este mai mare deoarece multi pleaca pe cont propriu. "Salariatii din sistemul sanitar sint nemultumiti de situatia in care se afla. Faptul ca din niste salarii pe care toata lumea le-a considerat mici a fost taiat 25% nu este un lucru care sa bucure pe cineva. Mai mult de atit, profesia noastra este una recunoscuta in tarile occidentale, care ii platesc asa cum trebuie pe profesionistii nostri care ajung in sistemele lor sanitare. Ca sint 20 de asistente pentru moment, acesta este un prim pas, putini au avut imaginea a ceea ce s-a intimplat cu salariile lor. De acum inainte va veni partea cea mai dureroasa pentru ca vom vedea cu totii ca salariile noastre nu ajung pentru darile pe care le avem de platit lunar. Cu siguranta vor fi valuri de oameni care pleaca din sistemul sanitar si vor lasa spitalele goale cu oameni care sint prost pregatiti, in cel mai bun caz. Ne ingrijoreaza faptul ca Ministerul Sanatatii, Casa de Asigurari de Sanatate si Guvernul au lasat sistemul la mina autoritatilor locale in conditiile in care bani la sanatate se string din ce in ce mai putini pentru ca veniturile au scazut si sint tot mai multi someri", spune Claudiu Grosu, liderul Sanitas Vrancea. Cei ce vor resimti deficitul de personal sint chiar pacientii, care vor fi ingrijiti in spitale de persoane cu mai putina experienta.

    Salarii si de pina la 4.600 de euro, dara fara spagi

    Contractele de munca prin care sanitarii pleaca in strainatate le ofera mai multe facilitati, precum cazarea, dar si un salariu motivant si de 10 ori mai mare decit cel cistigat in Romania. Daca medicii pot cistiga in Franta intre 2.500 si 4.600 de euro, in functie de garzile facute, asistentii pot primi salarii de la  1.500 la 2.500 de euro. Asa se face ca medicii tineri sint tot mai tentati de a parasi tara. Un medic de familie din Vrancea a mers deja la doua interviuri pentru Franta. Chiar daca putea cistiga si 4.000 de euro/luna ca medic la un azil de batrini, acesta a refuzat propunerea in speranta ca isi va putea face mult mai bine profesia in Romania, desigur, pina cind se va ivi o oferta mai buna. "Postul nu era dupa gustul meu. Daca plec vreau sa imi fac meseria pentru care m-am pregatit. Daca situatia de la noi nu se va schimba in bine voi pleca. In Franta medicii de familie sint foarte cautati. Sint liber sa plec cind vreau, nu am de ce sa stau aici cu 500 de euro pe luna. Recunosc, tentatia este foarte mare. Sint foarte revoltat ca in tara mea nu pot sa fac ceea ce am invatat si chiar nu am pretentia sa cistig 4.000 de euro pe luna!", a afirmat unul dintre medicii tineri din judet, care ne-a cerut anonimatul. Acesta arata ca cel care pierde este tot statul roman, care investeste in pregatirea profesionala a medicilor, iar acestia parasesc tara pentru a munci pe bani mai multi in alte state.

    Unii pleaca, altii vin

    Mai sint insa si medici care au renuntat la "visul" Occidentului. Printre acestia se afla si dr. Daniela Moise, pneumolog la Spitalul Judetean din Focsani, care a revenit in 2007 in tara dupa o experienta de trei ani in Franta. Aceasta povesteste ca a muncit in Franta la doua spitale din orasele Caen si Vire. "Am plecat in ultimul an de rezidentiat, am revenit in tara si am sustinut examenul de specialist si am plecat din nou. Am plecat din ambitie. Am plecat pentru un an si nu m-am gindit niciodata ca voi sta trei. Mi-a fost greu sa ma acomodez dar mi-am spus ca trebuie sa imi fac treaba, sa fac ceea ce am invatat", a precizat dr. Daniela Moise. A revenit in tara de dragul familiei si, chiar daca a mai primit oferte de la spitalele din Franta, pentru moment nu se gindeste la o noua experienta. "Oricit de bun esti, tot strain esti si te trateaza ca atare", spune medicul. Cu toate acestea, din punct de vedere profesional, regreta ca a renuntat la sistemul din Franta. "Regret ca am venit. Daca nu ma intorceam atunci nu cred ca ma mai intorceam in tara", mai spune medicul pneumolog. Care e diferenta intre sistemul nostru medical si cel francez? "Nu exista termeni de comparatie!".

     

    Sursa: Ziarul de Vrancea


    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Pavel LUCESCU

    Cine profită de madam Şoşoacă

    Campania care urmează la Iaşi nu trebuie să devină un circ de tip Şoşoacă, decât dacă vrem să ne batem joc de viitorul acestui oraş. Nu vreau să spun că madam SOS România ar trebui ignorată, ci că n-ar fi rău dacă am încerca să înţelegem mai mult ce are în cap când vine vorba de viitorul oraşului şi mai puţin ce vrea ea să ne vândă, adică scandal.

    opinii

    Distrugerea statuilor

    Alexandru CĂLINESCU

    Distrugerea statuilor

    Frenezia negatoare woke e urmarea obscurantismului, a fanatismului şi a inculturii. Ideologii woke au cale liberă în mass-media, au pătruns în universităţi şi în şcoli. Acţiunile lor n-au nimic comun cu adevărul istoric. Ei pretind că fac dreptate celor ai căror strămoşi au fost umiliţi şi exploataţi, în realitate manipulează istoria şi adâncesc fracturile sociale.

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    pr. Constantin STURZU

    De ce este atât de aspru Postul Mare?

    Faţă de celelalte posturi de peste an, Postul Mare (care precede Sfintele Paşti) este considerat unul aspru, atât din punct de vedere alimentar, cât şi din alte puncte de vedere. De ce este – sau ni se pare a fi – Postul Mare atât de aspru? De ce, în genere, ne este atât de greu să postim? Din mulţimea de posibile răspunsuri, să reflectăm azi la trei dintre ele.

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    pulspulspuls

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister la liberalii ieşeni: cine va primi de la Bucale pâinea şi cuţitul listelor din toamnă?

    Un mare mister tace şi face pe piaţa politichiei locale în această perioadă, stimaţi electori: cine va face listele de candidaturi de la parlamentarele din toamnă la liberalii ieşeni? 

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri