Anunturi de Mica Publicitate
Abonament la editia electronica
Iasi Tv Life
TeleM
TVR Iasi Telejurnal
Abonament la editia tiparita

Afaceri cu durerile de dinti

GALERIE
%PIC_TITLE%
    - +
    Recunoscute pentru durerile insuportabile pe care le provoaca, afectiunile dentare au devenit o adevarata "mana cereasca" pentru medicii stomatologi. Numai in Focsani sint mai bine de 50 de cabinete stomotologice private, unele chiar si cu mai multi medici. Contra unor sume importante de bani, cei interesati pot solicita servicii de lux, cum ar fi albirea dintilor, implanturi de ceramica a caror valoare se invirte in jurul sumei de 100 de euro. Pentru a atrage clientela, tinind cont de concurenta din domeniu, medicii ofera pacientilor chiar si consultatii gratuite sau bonusuri constind in periaje profesionale, evident in functie de suma la care se ridica nota de plata. Desi sint invidiati de toata lumea medicala, stomatologii sint de parere ca un asemenea cabinet le asigura doar un trai peste medie si nu se vor imbogati niciodata din stomatologie. In plus, spun medicii, vrincenii nu prea se ingrijesc de dantura lor si sint de parere ca scot multi dinti fara sa-i mai puna la loc. Chiar daca au bani, frica de stomatolog ii determina pe multi sa nu-si ia "inima-n dinti" si vin la medic dupa ce au ramas aproape stirbi.
    Cea mai mare concurenta in sistemul medical privat exista intre cabinetele stomotologice. Oferta foarte mare existenta pe piata i-a determinat pe medici sa inceapa o adevarata cursa pentru atragerea clientilor la dentist. Un scurt tur al cabinetelor medicale arata ca fiecare stomatolog a recurs la o strategie proprie de marketing, care sa-i asigure o clientela cit mai numeroasa. Tactica de atragere a clientilor incepe cu valoarea primei consultatii pe care o fac medicii, pentru a stabili care sint afectiunile dentare de care sufera pacientul. Foarte multe cabinete ofera gratuit aceste vizite medicale, urmind ca, mai apoi, dupa o scurta analiza, medicul sa precizeze afectiunea, tratamentul si valoarea acestuia. Dupa aceasta consultatie, pacientul decide daca isi permite sa urmeze tratamentul si modalitatile de plata. Exista insa stomatologi care nu-si permit luxul de a oferi consultatii gratuite. Unii dintre ei practica tarife destul de mici, ceea ce inseamna in jur de 50-100.000 de lei. Exista insa si cabinete in care costul primei consultatii inseamna 150-200.000 de lei. Medicii sustin ca in acest domeniu, profesionalismul este cea mai eficienta metoda de a atrage pacientii.
    Plomba si sutele de mii
    Cea mai scumpa plomba dentara goleste buzunarele cu 600.000 de lei, iar cea mai ieftina in jur de 250.000 de lei. Tarifele sint influentate de cantitatea de material folosit, de profunzime, dar si tipul de material. Cel mai scump este cel alb, de aceeasi culoare cu dintele, care "umfla" considerabil pretul plombei. Cele mai mici tarife sint practicate de medicii care se afla abia la inceputul carierei si care au cabinetele amplasate in zone fara prea mare vad. O simpla discutie la telefon intre medicul stomatolog si un posibil client arata o alta fata a doctorului care isi arata disponibilitatea de a te avea drept pacient. Stomatologul isi prezinta oferta intr-o maniera atractiva si isi ofera aproape toate variantele de tratament de care dispune la momentul de fata. Bineinteles, conversatia se termina cu un indemn din partea acestuia de a-i trece pragul cabinetului. Exista insa si medici care se arata deranjati de faptul ca li se solicita informatii asupra pretului considerind ca, indiferent de situatie, el nu trebuie sa se justifice in fata clientului. "Termenul de afacere nu este tocmai potrivit. Stomatologia este o profesie grea la momentul actual, presupune multi ani de studii, raspundere materiala, intelegere si, ca in orice meserie, trebuie sa fii maleabil. Afacere inseamna sa faci niste speculatii, sa-i lasi pe altii sa munceasca in locul tau si tu numai sa comanzi. Eu, in acest cabinet, muncesc ore intregi, stau in picioare, vad fiecare pacient, astfel incit la orice ora pacientii sa gaseasca cabinetul deschis", sustine stomatologul focsanean Florin Ursu.
    Servicii de lux si in Focsani
    Din gama serviicilor de lux, medicii din Focsani pot oferi implanturi din ceramica al caror pret este intre 75-100 de euro, dar si consultatii pentru albirea dintilor care inseamna cel putin 50 de euro. Medicii spun ca exista si lucrari ample care inseamna extractii multiple, implanturi, dar si tratamente indelungate a caror valoare ajunge chiar si pina la 15 milioane de lei. Exista si persoane care doresc o dantura perfecta si investesc pe masura. "Cele mai scumpe tratamente sint cele cu protezare din ceramica. Am avut pacienti care au dorit astfel de servicii si au platit mult mai mult decit ceilalti", a adaugat dr. Florin Ursu. In medie, un cabinet medical poate avea zilnic chiar zece pacienti. Alti stomatologi lucreaza numai pe baza de programare si nu accepta sa fie deranjati. In functie de cit de cunoscut este medicul, de locul in care este amplasat, cabinetul poate avea mai multi sau mai putini pacienti.
    Plata in rate, nici o sansa
    Cu toate ca in orasele mari clinicile dentare au adoptat sistemul de plata in rate pentru aceste servicii, datorita costurilor foarte ridicate, deocamdata stomatologii din Focsani refuza din start acest sistem de plata. "Am avut situati in care pacientul a venit, mi-a spus ca poate sa-mi plateasca peste doua saptamini pentru ca atunci ia salariul. I-am facut lucrarea si nu a mai venit sa-mi aduca banii", ne-a relatat unul dintre stomatologi. Doctorii spun ca in momentul in care pacientul nu-si permite sa plateasca contravaloarea serviciilor, singura modalitate pe care o pot aplica este ca acesta sa-si achite factura esalonat, pina la sfirsitul perioadei de tratament. Este stiut faptul ca in cazul afectiunilor dentare tratamentul poate dura si mai bine de citeva saptamini, asa ca o parte din medici sint mai intelegatori si incaseaza pe masura ce tratamentul evolueaza. (Anca GIRNEATA)
    Stomatologia in sistem de stat este inexistenta
    In urma cu mai multi ani, un ordin al Ministerul Sanatatii le-a oferit posibilitatea medicilor stomatologi din sistemul de stat sa-si concesioneze cabinetele medicale in care profesau. In schimb, acestia erau obligati sa incheie un contract de prestari servicii cu Casa Judeteana de Asigurari de Sanatate, ceea ce implica asigurarea anumitor servicii gratuit, pentru asigurati. Mai mult, bolnavii pot primi in aceste cabinete tratamente gratuite daca sint considerati urgente. Persoanele de pina la 18 ani beneficiaza gratuit de consultatii, radiografii si alte tratamente stomatologice de baza, cum ar fi reconstituire corono-rediculara, coroana acrilica sau coroana metalica, plus tehnica dentara. In cazul persoanelor asigurate facultativ se acorda pachetul minimal de servicii, cum ar fi tratamentul abcesului parodontal, al plagilor buco-maxilo-faciale etc. Persoanele de peste 18 ani beneficiaza de decontare in proportie de 60% a tarifului unor servicii de chirurgie buco-dentara, cum ar fi extractiile dentare, oprirea hemoragiilor, in vreme ce gratuitatea se acorda doar adultilor inclusi in legi speciale. Odata cu acest ordin, toti stomatologii au preluat cabinetele, mai ales ca in sistemul de stat nu beneficiau de aparatura performanta si nici de materiale pe masura. In plus, spun medicii, cistigul este mult mai mare fata de anii in care profesau in sistemul de stat. Directorul Casei Judetene de Asigurari de Sanatate sustine ca majoritatea stomatologilor din Focsani au incheiat contracte de prestari servicii cu CJAS, ceea ce inseamna ca acestia trebuie sa ofere bolnavilor asigurati anumite tratamente in mod gratuit. "Daca ar fi sa suportam toate tratamentele stomatologice oferite de catre medici din sistemul privat ar insemna sa le decontam de doua ori bugetul Spitalului Judetean", ne-a declarat directorul CJAS, chirurgul Gheorghe Bercea. Conform legii, adultii au dreptul si la un consult profilactic gratuit, cel putin o data pe an. Pentru situatiile de urgenta, pacientii pot apela la Policlinica stomatologica situata in spatele Prefecturii. (Anca GIRNEATA)
    Dintii de scot, dar nu se mai pun
    Medicii spun ca starea de sanatate dentara a populatiei este foarte proasta, atit din cauza saraciei, dar si a lipsei de educatie. Statisticile medicale arata ca in Vrancea se scot foarte multi dinti, dar nu se pun la loc. "E dezastru ce se intimpla! Pe linga cazurile medicale care inseamna accesibilitatea greoaie la cabinete, se adauga frica, delasarea si lipsa banilor care se amplifica de la o zi la alta. Numarul cabinetelor este foarte mic, comparativ cu nevoia populatiei. Spre exemplu, la Odobesti, exista doar doua cabinete, la Marasesti doua, la Adjud doua sau trei. Sint foarte putine comunele in care exista cabinete medicale. Eu sint mai conservator si incerc sa salvez cit se poate de multi dinti. Am observat ca foarte multi solicita sa li se scoata dintii fara sa-i mai puna la loc", ne-a declarat medicul stomatolog Stefan Prodanescu. (A.G.)

    © Drepturi de Autor (Copyright) - Acest articol este proprietatea Ziarul de Iasi (www.ziaruldeiasi.ro) si este protejat de Legea dreptului de autor si drepturilor conexe (8/1996). Preluarea acestui articol se poate face, potrivit reglementarilor in vigoare, doar în limita a maximum 500 de caractere, urmate obligatoriu de un link directionat catre acest articol! Orice incalcare a acestor prevederi va fi supusa procedurilor pentru intrarea in legalitate si recuperarea daunelor.

    Ultima ora

    editorial

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dan CONSTANTIN

    Moştenirea toxică ce o vor lăsa rectorii ajunşi la al treilea sau al patrulea mandat

    Dacă distinsul profesor „X” sau remarcabilul „Z” au putut să treacă peste lege, eu de ce nu aş putea?

    opinii

    Roboţi

    Codrin Liviu CUȚITARU

    Roboţi

    Robotul a trecut, treptat, de la „plimbarea” convulsivă pe coridoarele Universităţii, la alergarea „profesionistă”. Se arăta capabil să sară şi peste obstacole, plăcerea sa supremă fiind „să evite” deliberat, în viteză, femeile de serviciu îngenuncheate pe ciment şi prinse în efortul răzuirii gumelor de mestecat aruncate iresponsabil. Îngrijitoarele se speriau îngrozitor şi ţipau injurios după Robogică (foarte des îl numeau „pocitania dracului”!).

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    George ŢURCĂNAŞU

    Despre discursul regionalist din Moldova (II)

    Delestaţi de centru şi captivi între statalismul teritoriului post-sovietic de la est de Prut şi desconsiderarea de la nivelul Bucureştiului, moldovenii din România aleg soluţia cea mai simplă: ştergerea sau renunţarea la identitate. Exemplele sunt multiple şi deseori invocate în scrieri mai vechi, de la divergenţele teritoriale bucovineană (în plin nucleu statal al Moldovei), vrânceană şi gălăţeană, la tendinţele actuale ale tinerilor de a migra pentru studii spre centrele universitare externe Moldovei, deseori mai prost cotate decât Iaşul în sistemul universitar. În aceste condiţii, să nu înţelegi necesitatea unor mişcări care militează pentru scoaterea Moldovei din izolarea impusă de către centru e cam prea mult!

    Spărgătoarea de coduri

    Bogdan ILIESCU

    Spărgătoarea de coduri

    Viaţa unui copil de acum 40 de ani (şi aproape sigur şi înainte) era absolut fascinantă pentru că era înmuiată din plin în toată istoria omenirii şi în tot ce avea mai valoros, adunat până atunci, în cărţi. Da, lucrurile alea cu un aer prozaic, mărturia perpetuă a unei invenţii seculare, care, prin natura lor de a păstra scris orice gând pe care i-l încredinţai, obligau la multă atenţie, şi mare responsabilitate şi scriitorul, şi cititorul.

    pulspulspuls

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Calcule matematice: am putea avea o premieră la locale la Iaşi de ne va durea mintea

    Dacă tot v-am servit ieri aicea niscai aritmetică electorală de Bahlui, haideţi să continuăm şi azi cu olecuţă de analiză matematică plus geometrie diferenţială tot pe tema asta incitantă! Nu de alta, dar acuşi încep iar simulările de alegeri, şi măcar să fim pregătiţi.

    Caricatura zilei

    La reciclat pet-uri și doze

    Când Sistemul Garantie Colectare te pune pe gânduri

    Cumpara editia digitala

    Vremea in Iasi

    Curs valutar

    Parteneri

    Intrebarea zilei

    Vladimir Putin, presedintele Federatiei Ruse, a declarant intr-un interviu dat jurnalistului american Tucker Carlson ca nu va ataca niciun stat NATO. Credeti ca isi va respecta cuvantul dat?

    vezi raspunsuri